Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi Huomenta Suomessa, miten jouluna voi välttyä ylensyömiseltä ilman, että "menettää" oikeastaan mitään.
– Toivon, että tänä jouluna suomalaiset eivät söisi niin, että kenelläkään olisi sairaalakeikka edessä sen takia, että on syönyt liikaa – niitäkin kuulemma tapahtuu, Hanna Partanen sanoi lähetyksessä torstaiaamuna.
Ylensyöminen voi pahimmillaan johtaa esimerkiksi sappikivikohtaukseen. Yleisempää on jonkinasteinen närästys, ummetus, suolistovaivat ja huono olo.
Jos nälkää ja kylläisyyttä kuvattaisiin asteikolla yhdestä kymmeneen, niin Partasen kokemuksen perusteella monet kuvailevat jouluähkyn nousevan 11–12 lukemiin.
– Toki ruoasta pitää nauttia ja syödä itsensä kylläiseksi, mutta ehkä voisi lopettaa siinä kylläisyysasteikon ollessa kahdeksan–yhdeksän kieppeillä, ettei mene skaalan yli.
Käytännön neuvoja siihen, miten tämän voi toteuttaa luopumatta oikeastaan mistään, Partasella on antaa parikin.
– Usein jouluna syödään (kerralla) alkupalaksi kalat, pääruoaksi laatikot ja kinkku ja sitten vielä jälkiruoka. Se määrähän on ihan järkyttävän suuri. Joissakin perheissä on tehty esimerkiksi sillä tavalla, että lounaalla syödään kalat, päivällisellä kinkku ja laatikot, ja iltakahvilla on jälkiruoka. Niin se annoskoko ei tule niin suureksi, että tulisi paha olo.
– Joissakin perheissä taas syödään aattona kinkut ja laatikot ja joulupäivä on kalapäivä. Eli pikkuisen jaotellaan, ettei ole sitä kahtatoista sortimenttiä pöydässä kolme päivää putkeen, Partanen neuvoo.
Mitkä joulupöydän herkut voi laskea terveellisiksi? Onko kasvisruoka automaattisesti terveellisempää? Mitä ravitsemusterapeutin perheessä syödään jouluna? Katso video kokonaisuudessaan ylhäältä.