Voiko vatsa "räjähtää" jouluähkyn seurauksena? Lääkäri vastaa

1:27img
KATSO MYÖS: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, mitä ostoskärryihin kannattaa laittaa, jos haluaa vähentää kaamosoireita. Entä mikä ongelma piilee konvehtirasioissa?
Julkaistu 24.12.2023 07:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Jouluna voi olla vaikea välttyä ähkyltä, jos tarjolla on monenlaista herkkua ja kaikkea haluaa maistella vähän. Mutta voiko ähkystä seurata vakavia terveyshaittoja?

Ihmislääketiede ei tunne ähkyä varsinaisena sairautena. Se on pikemminkin oire, jota voisi kuvailla epämiellyttävänä täyden mahan tunteena.

Jos syö runsaasti raskasta ja rasvaista ruokaa ja juo siihen päälle vielä hiilihapollista juomaa tai alkoholia, niin kyllä se voi johtaa vatsakipuun, närästykseen ja ummetukseen, joita voisi kuvailla ähkyksi, Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri ja kehittäjäylilääkäri Tiina Määttä kertoo.

Mutta jos terve ihminen syö syömäkelpoista ruokaa, niin ei vatsalaukku voi räjähtää ähkyn seurauksena.

Lue myös: Älä hyppää kuskin paikalle ylensyöneenä – näin vältät rattiin nukahtamisen jouluna

Määttä kertoo, että ihmisen ruoansulatuskanava on nerokas ja monimutkainen kokonaisuus, joka pitää huolen siitä, ettei edes ylensyöminen johda vakaviin terveyshaittoihin.

Vatsalaukku on joustava ja kun se täyttyy, ruoka tyhjenee eteenpäin suolistoon. Eli mitään vakavaa tai peruuttamatonta haittaa ähkystä ei pitäisi tulla, jos ihminen on muutoin terve.

Lue myös: Vaivaako "ruokakrapula"? Näillä asiantuntijan vinkeillä helpotat oloasi

Ähky vie joulunviettäjiä päivystykseen

Tästä huolimatta jouluähky näkyy kuitenkin terveydenhuollossa vuosittain.

Oireet voivat olla hyvin samantyyppisiä kuin sydänoireet. Esimerkiksi närästys voi muistuttaa sydänoireita ja joillekin runsas syöminen voi aiheuttaa rytmihäiriötuntemuksia, Määttä kertoo.

Enemmän terveydenhuollossa kuitenkin näkyvät runsaasta alkoholin käytöstä johtuvat seuraukset kuin ylensyönnin seuraukset.

Lue myös: Tiede kannustaa tipattomaan – näin kuukauden alkoholittomuus näkyy terveydessäsi

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat