Liiallinen grilliähky voi viedä jopa sairaalaan – "Luulevat olevan sydänkohtaus"

Mitkä ruoat aiheuttavat pahimman ähkyn juhannuksen ruokapöydässä?

Juhannuksena ei tarvitse ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan välttämättä stressata siitä, syökö kovin terveellisesti vai ei – se on kuitenkin vain yksi päivä vuodessa. 

Sen sijaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei juhannustyyppinen syöminen jatku ihan koko kesää.

Tukalan olon välttääkseen juhannuspöydän antimissa voi kuitenkin keskittyä hieman siihen, paljonko ruokaa on tarjolla, sillä pahimman ähkyn aiheuttaa Partasen mukaan usein ruoan määrä.

– Varsinkin jos aletaan vetämään grilliruoasta rasvaista grillikylkeä ja paljon makkaraa, niin kyllähän se aiheuttaa närästystä ja tukalaa oloa. Sanoisin kuitenkin, että määrä tekee myrkyn, Partanen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Katso yllä olevalta videolta koko Huomenta Suomen keskustelu ja mitä mieltä Partanen on juhannusruokien terveellisyydestä.

Ähky menee ohi ajan kanssa

Rasvaisen ruoan lisäksi tukalaa ja turvonnutta oloa voi aiheuttaa myös sokeri, mutta Partanen uskoo, että suomalaisilla ähkyn aiheuttaa kuitenkin juuri "grilliöverit".

Kun juhannuspöydässä on montaa eri laatua, ihminen pystyy syömään enemmän, kun suuhun lapataan erilaisia makuja ja rakenteita. Kun kylläisyyden tunne tulee hieman viiveellä, itsensä syö helposti ähkyyn. 

– Oli kyse joulusta, pääsiäisestä tai juhannuksesta tiedän, että suomalaisia miehiä saatetaan viedä piipaa-autolla ensiapuun sen takia, että he luulevat heillä olevan sydänkohtaus, mutta heillä on vain jäätävä närästys, Partanen kertoo.

Ähky menee ohi ajan kanssa, mutta Partasen mukaan kannattaa ehkä hieman liikuskella, jotta suolisto toimisi paremmin.

Kovissa närästysoireissa ei kannata mennä ainakaan makuulle, koska se saattaa pahentaa oireita.

Katso myös: Kanafileiden grillauksen ABC

Mehukkaat kanafileet valmistuvat grillissä vain hetkessä 0:55
Mehukkaat kanafileet valmistuvat grillissä vain hetkessä.

Lue myös:

    Uusimmat