Suomessa ja maailmalla osa yrityksistä ja palveluntarjoajista kehottaa nyt asiakkaitaan välttämään koronaepidemian takia käteismaksua ja suosimaan esimerkiksi lähimaksua.
Jotkut ihmiset välttävät koronapandemian takia Yhdysvalloissa käteisen käyttöä, koska käteiseen ajatellaan liittyvän tartuntariski, uutisoi yhdysvaltalainen uutistoimisto CNBC maanantaina. Siksi koronaviruspandemia voi CNBC:n mukaan lisätä kontaktivapaiden maksuvälineiden, kuten Venmon ja Apple Payn suosiota suhteessa käteismaksuun.
Myös Suomessa osa yrityksistä ja palveluntarjoajista kehottaa nyt asiakkaitaan välttämään koronaepidemian takia käteismaksua ja suosimaan esimerkiksi lähimaksua. Yksi tällainen yritys on mehuja ja smoothieita myyvä Jungle Juice Bar. Myös monien kaupunkien, kuten Kotkan, Turun ja Hämeenlinnan, joukkoliikenneyhtymät pyytävät nyt asiakkaitaan välttämään kertalippujen ostossa käteisen käyttöä.
Jungle Juice Bar -ketjun perustaja Noora Fagerström kertoo, että ketju on luopunut käteismaksusta toistaiseksi kokonaan kahdessa toimipisteessään: Espoon Tapiolan kauppakeskus Ainoassa ja kauppakeskus Lauttiksessa, joka sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa. Molemmilla alueilla on havaittu koronavirustartuntoja.
– Emme ole luopuneet käteismaksusta muissa toimipisteissämme, mutta suosimme lähimaksua, Fagerström sanoo.
Fagerström toivoo, ettei käteisen käytöstä olisi tarpeen luopua kaikkialla, koska se voisi aiheuttaa yrityksille vieläkin enemmän taloudellisia ongelmia.
– Suomessa käytetään käteistä edelleen paljon erityisesti maaseudulla. Siksi päätös luopua käteisestä kokonaan olisi erittäin radikaali toimi, joka voi laskea yritysten myyntejä entistäkin enemmän, Fagerström sanoo.
Käteismaksun yhteydessä myös kädet koskettavat toisiaanTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirusta koskevissa kansalaisille suunnatuissa ohjeissa ei neuvota ihmisiä välttämään maksuvälineenä käteistä. Virusten ja loisten leviämiseen erikoistunut tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta pitää kuitenkin käteisen välttämistä hyvänä varatoimenpiteenä koronapandemian leviämisen estämiseksi.
– Nyt kun ollaan tässä tilanteessa, niin kannattaa ottaa kaikki helpot toimenpiteet käyttöön, hän sanoo.
Aivelo muistuttaa, ettei sitä ainakaan vielä tarkalleen tiedetä, miten kauan nyt leviävän koronaviruksen (COVID-19) tartuntariski säilyy erilaisilla pinnoilla. Aivelo kertoo, että tieteellistä näyttöä on kuitenkin siitä, ettei koronavirusten tartuntariski säilyisi pinnoilla ainakaan useita päiviä.
Näin ollen koronavirus tuskin tarttuu pankkiautomaatista nostetusta käteisestä, mutta riski tartuntaan on olemassa silloin, kun ihminen suorittaa käteisellä transaktion toiselle henkilölle.
– Kun käteinen vaihtaa omistajaa, niin silloinhan ihmisten kädetkin koskettavat usein toisiaan, jolloin virus voi levitä, Aivelo toteaa.
Osalle suomalaisista käteinen on tärkeä maksuväline
Suomen Pankin maksujärjestelmät-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen kertoo, että vaikka käteisen käyttö on jo pitkään ollut Suomessa laskussa, niin pienelle osalle väestöä se on yhä ensisijainen maksuväline.
– Meistä jokainen käyttää käteistä silloin tällöin. Pääasiallisena maksutapana käteistä käyttää noin 10 prosenttia suomalaisista. Heille käteisen käyttö saattaa olla ainoa vaihtoehto, Heikkinen sanoo.
Heikkisen mukaan käteinen on tärkeä maksuväline esimerkiksi monille ikäihmisille ja sairaille. Heikkinen mainitsee esimerkkinä reuma-potilaan, jonka voi olla vaikea nivelten jäykkyyden vuoksi käsitellä korttia ja näppäillä pin-tunnusta. Näkövammaisellekin käteinen voi olla mielekkäämpi maksuvaihtoehto kuin kortti.
Tässä vaiheessa Heikkisen mielestä on vielä liian varhaista arvioida sitä, tuleeko koronapandemia vähentämään käteisen käyttöä. Käteisen käyttö on hänen mukaansa maailmalla jo viime viikkoina vähentynyt, mutta on mahdotonta arvioida johtuuko ilmiö muustakin kuin yleisestä kulutuskysynnän laskusta.