Vältä taudit ja vauriot – älä hiplaa itseäsi näistä paikoista!

Käsiin kerääntyy suuri määrä erilaisia bakteereja, jotka helposti leviävät kosketuksen kautta muuallekin kehoon. Terveyshaittojen ja tautien välttämiseksi kannattaa pitää huolta hyvästä käsihygieniasta ja välttää tiettyjen kehonosien näpräämistä. 

Kasvot

Kasvoihin tulisi koskea vain niitä pestessä tai rasvatessa. Pöpöiset tai rasvaiset kädet voivat esimerkiksi pahentaa ihohuokosten tukkeutumista ja aknea. 

Silmät

Koskemalla voi levittää silmiin bakteereja sekä mikroskooppisen pieniä likapartikkeleja. Partikkelit voivat aiheuttaa ärsytystä ja jopa vahingoittaa sarveiskalvoa.

Jos silmiin on pakko koskea, kannattaa kädet pestä ensin hyvin huolellisesti. Silmien hieromista on vältettävä viimeiseen asti. Kutiamiseen, kuivuuteen ja epämukavuuteen kannattaa hakea apua mieluummin silmälääkäriltä.

Korvat

Korvavahaa ei kannata yrittää poistaa sormia tai mitään muutakaan syvälle korvaan työntämällä, sillä korvakäytävän ohut iho voi vaurioitua. Pumpulipuikolla kaivaminenkin voi pahimmillaan aiheuttaa korvakäytävätulehduksen, kuulo-ongelmia tai reiän tärykalvoon.

Nenä

Nenäkäytävässä on oma terveellinen bakteerikanta, jota sormien mukana tulevat bakteerit voivat sekoittaa aiheuttaen tulehduksia. Lisäksi seurauksena voi olla verta vuotavia hankaumia, kutinaa ja ärsytystä.

Suu

Suun bakteerikanta voi nenän tavoin häiriintyä tuntemattomista bakteereista, mikä lisää sairastumisen riskiä. Lisäksi flunssapöpöt voivat levitä suusta käsien kautta muihin ihmisiin esimerkiksi kätellessä tai ovia avatessa.

Takapuoli

Kädet pitää pestä aina vessassa käynnin jälkeen bakteerien leviämisen estämiseksi. Peräaukon seudun bakteerit voivat aiheuttaa erilaisia tulehduksia – alueella viihtyy esimerkiksi E.coli.

Kynnet

Sormien ja varpaiden kynsien alla on suuri määrä likaa ja bakteereja. Sieltä ne voivat levitäkäsiin ja edelleen erilaisille pinnoille. Puhtaana kynnet pysyvät parhaiten, kun ne pitää lyhyinä ja pesee kynsiharjalla.

***

Miksi influenssarokote pitää ottaa joka vuosi?

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek suosittelee influenssarokotteita kaikille, jotka haluavat huolehtia terveydestään. Influenssakauden voimakkuuteen vaikuttaa muun muassa se, miten hyvin ihmiset virusta vastaan suojautuvat.


Lue myös:

    Uusimmat