Perjantaina alkoi tuttu kuukausi, joka voi aiheuttaa infektioriskin – näistä merkeistä tiedät, että haavasi vaatii lääkärin hoitoa

5:28imgMTV testasi: Näin paljon bakteereja on rannalla, jolla ei suositella uimista koko kesänä.
Julkaistu 26.07.2021 14:37

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Mätäkuu voi lisätä haavojen infektioriskiä. Pienet haavat voi hoitaa kotona, mutta isompia ja likaisia haavoja tulisi käydä näyttämässä lääkärin vastaanotolla.

Mätäkuulla tarkoitetaan 23.7.–23.8. välistä ajanjaksoa, jolloin ihmisillä sanotaan olevan tavallista enemmän infektioita. Lämmin ja kostea sää lisäävät hikoilua, mikä voi vaikuttaa haavojen tulehtumiseen. Myös uiminen ja haavojen hautuminen vanhoissa siteissä lisäävät infektioriskiä.

Lue myös: Onko mätäkuu pelkkä myytti? Näin vastataan sairaalan päivystyksestä

Haavan paranemisnopeuteen vaikuttaa sen sijainti, syvyys, aiheuttaja sekä hoitotavat, listaa Health.com-sivusto. Haavan tulehtumiselle erityisen alttiita ovat diabetesta sairastavat sekä henkilöt, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

On normaalia, että tuoreen haavan paranemiseen liittyy tulehdusreaktio, joka aiheuttaa haavan ympäristön punoitusta ja turvotusta. Tulehdusreaktio laantuu ilman hoitoakin noin viikossa. Myöhemmin ilmaantuvat paikalliset ja yleiset oireet voivat olla merkkejä bakteerin aiheuttamasta haavatulehduksesta, joka on vakavampi asia.

Mistä haavainfektion tunnistaa?

Pienikin haava voi avata taudinaiheuttajille pääsyn kehoon. Tulehduksesta kertovat oireet syntyvät elimistön puolustusmekanismien vuoksi, kun keho pyrkii tuhoamaan haavaan päässeet bakteerit. Bakteerin aiheuttama haavatulehdus esiintyy tuoreessa haavassa noin viikon jälkeen.

Haavainfektion paikallisia oireita ovat märkäeritys, haavaympäristön punoitus sekä lisääntynyt haju, kipu ja eristys haavassa, kertoo yliopistosairaanhoitopiirien tuottama Terveyskylä-verkkopalvelu.  

Jos punoitus yltää yli puolen sentin päähän haavasta tai punoitus ei hälvene, voi haava olla tulehtunut, kertoo päivystyksessä työskentelevä amerikkalaislääkäri Michael Billet Health.comille.

Vakavammaksi yltyneessä haavainfektiossa voi ilmetä myös nopeasti etenevää turvotusta haavan ympäristössä, kuumotusta ja kipua. Haavasta ulospäin etenevä punainen juova on merkki siitä, että tulehdus on levinnyt haavasta imusuonistoa pitkin imurauhasiin.

Myös infektion yleisoireet, kuten kuume, vilunväreet, turvonneet imusolmukkeet sekä pahoinvointi ovat mahdollisia merkkejä haavan tulehtumisesta. Haavatulehdusta epäiltäessä kannattaa käydä arvioittamassa tilanne terveydenhuollon ammattilaisella.

Lue myös: Perustervekin voi saada hengenvaarallisen verenmyrkytyksen – tunne oireet

Milloin haavaa pitää käydä näyttämässä lääkärissä?

Pienet pinnalliset haavat voi hoitaa kotona puhdistamalla haava-alueen puhtain käsin vedellä ja saippualla tai haavanpuhdistusaineella. Verenvuoto tyrehdytetään painamalla haavaa tai puristamalla sen reunoja yhteen, neuvoo Potilaan Lääkärilehti. Lopuksi haava peitetään laastarilla tai sidetaitoksella.

Haavan aiheuttaja vaikuttaa tulehdusriskiin. Esimerkiksi keittiöveitsi on yleensä puhtaampi kuin rannalle jäänyt lasinsirpale. Vaarallisia tetanusbakteereita on etenkin ulosteiden saastuttamassa maaperässä, minkä vuoksi kaikki haavat, joihin on joutunut multaa tai hiekkaa, tulee hoitaa lääkärissä.

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan bakteerin aikaansaamaa tautia vastaan. Oma rokotesuojansa on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan.

Myös runsaasti vuotavat haavat, syvät pistohaavat, eläinten ja ihmisten puremasta aiheutuneet haavat sekä vierasesine haavassa ovat syitä mennä lääkäriin.

Lääkärin pakeille on syytä mennä myös siinä tapauksessa, jos haava ei lähde paranemaan kotihoidosta huolimatta ja se tulehtuu.

Irtoavatko laastarisi aina? Katso videolta laastareiden käyttöä helpottavat vinkit.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Health.com, Terveyskylä 1 & 2, Potilaan Lääkärilehti

Tuoreimmat aiheesta

Infektiot