Valtakunnansovittelija Minna Helle toivoo, että isät käyttäisivät enemmän perhevapaita.
Helle sanoo STT:lle pitävänsä perhevapaiden epätasaista jakautumista suurimpana tasa-arvon esteenä.
Helteen mukaan asiassa tarvittaisiin yhteiskunnan ohjausta, sillä itsekseen asiat eivät muutu. Hän ei kommentoi tarkemmin, mitkä keinot voisivat olla.
Helle kehottaa myös naisia itse jakamaan perhevapaita, sillä nykyjärjestelmä sen kuitenkin sallii. Lisäksi työpaikkojen pitäisi mahdollistaa vanhempienvapaiden tasainen jakautuminen.
Työmarkkinat nykyaikaan
Helle sanoo, että työmarkkinoita on kyettävä uudistamaan. Globalisaatio ja muut toimintaympäristön muutokset ovat aiheuttaneet tilanteen, jossa vanhat ratkaisut eivät enää riitä.
– Meillä on tehty keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja ja on sinällään hyvässä uskossa ajateltu, että se riittää. Työmarkkinajärjestelmä onkin perusteiltaan hyvä, mutta se ei ole uusiutunut sitä tahtia, mitä olisi pitänyt.
Helle uskoo, että käynnissä oleva kriisi työmarkkinoilla liittyy osaltaan siihen, että muutokseen ei osattu ajoissa varautua.
Siksi työntekijäpuoli kokee luottamuspulaa ja työnantajapuoli taas, että työntekijät eivät ymmärrä muutostarvetta.
Hommia on riittänyt
Valtakunnansovittelija Helteen toimiston ovi Bulevardilla on käynyt hänen ensimmäisen työvuotensa aikana tiheään tahtiin. Heti alussa tuli jäänmurtajia koskeva lakon uhka, sitten ilmailualan lakkouhka ja lopulta Postin lakko ja siitä seuranneet neuvottelut, jotka Helle ajoi onnistuneesti maaliin.
– Tämä on siitä jännä työ, että toivon, että minulla ei olisi asiakkaita. Mitä vähemmän heitä käy, sitä paremmin työmarkkinoilla menee, hän sanoo.
Helteen toimistoon ei tulla viihtymään, vaan hän yrittää saada asiakkaansa nopeasti ulos. Neuvotteluissa tarjotaan vain vesilasilliset ja tämän jälkeen keskitytään tiukasti asiaan.
Vaikka neuvotteluissa puhutaan lakipykälistä ja muusta kovasta politiikasta, sovittelijan työn keskiössä ovat ihmissuhdetaidot. Kun Helle kuvailee työtään, se voisi olla vaikka kuvausta siitä, miten parisuhteen saa toimimaan.
– Täytyy osata kuunnella eikä olettaa mitään. Lisäksi tarvitaan luottamusta.
Sen lisäksi tarvitaan suostuttelua, pelisilmää ja houkuttelua. Välillä myös jyrähdyksiä. Olennaista on osata aavistaa oikea hetki tarjota sopimusta. Se on asia, jonka oppii vain kokemuksen kautta.
– Mitään yhtä sapluunaa hoitaa sovitteluja ei ole olemassa. Kaikilla aloilla on omat kulttuurinsa.
Tärkeintä työssä on neutraalius. Sovittelijalla ei saa olla omia ennakkoasenteita - tai ainakin ne pitää osata tunnistaa.
Sopimus on win-win -tilanne
Kohta nähdään, joutuuko Helle ottamaan taas pian työkalupakkinsa käyttöön. Iso edessä oleva haaste on yhteiskuntasopimus, toteutui se sitten tai ei. Helle ei halunnut perjantaina tehdyssä haastattelussa kommentoida neuvotteluja, koska sopimuksen läpimeno ei ollut vielä millään tavoin varmaa.
Hänen mielestään on kuitenkin selvää, että sopimalla saataisiin parhaat ratkaisut.
– Muutosta ei voi estää, siihen on parempi sopeutua. Pakon kautta muuttuminen on aina rankempaa ja toipuminen kestää pitkään.