Valtaosa luonnonkatastrofeissa kuolleista asui köyhissä maissa – Haiti kärsi eniten 20 vuodessa

2:32img
Julkaistu 13.10.2016 05:47

MTV UUTISET - STT - AFP

Karibialla sijaitsevassa Haitissa on kahdenvuosikymmenen aikana kuollut enemmän ihmisiä luonnonkatastrofeissa kuin missään muualla maailmassa, sanoo YK.

Amerikan mantereen köyhin maa Haiti on ilmoittanut liki 230 000 luonnonkatastrofeihin liittyvästä kuolemasta vuosina 1996–2015. Kuudennes tällä ajanjaksolla tapahtuneista maailman yli 1,3 miljoonasta luonnonkatastrofikuolemasta on siis raportoitu Haitista.

Kansainväliset vertailutiedot käyvät ilmi YK:n katastrofivalmiuden viraston UNISDR:n raportista, jossa käytiin läpi yli 7 000 luonnonkatastrofin aiheuttamia tuhoja 20 vuoden ajalta. Raportista ilmenee, että valtaosa katastrofeissa henkensä menettäneistä asui köyhissä maissa.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan tämä on osoitus syvästä epätasa-arvosta rikkaiden ja köyhien maiden asukkaiden välillä luonnonkatastrofin iskiessä.

– Rikkaat maat kärsivät suuria taloudellisia tappioita katastrofeissa, mutta köyhien maiden asukkaat maksavat ensisijassa hengellään, Ban sanoo lausunnossaan.

Haitin jälkeen eniten luonnonkatastrofien uhreja on 20 viime vuoden aikana ollut Indonesiassa (182 000) ja Myanmarissa (139 500).

Maanjäristykset ja niiden aiheuttamat tsunamit ovat olleet tuhoisimpia luonnonkatastrofeja. Ilmastonmuutokseen liittyvien ilmiöiden, kuten maavyöryjen, tulvien, helleaaltojen ja voimakkaiden myrskyjen aiheuttamat kuolemat ovat kuitenkin kasvussa.

Tällaisten luonnonkatastrofien määrä on raportin mukaan yli kaksinkertaistunut 20 vuodessa.

Haitille moitteita huonosta varautumisesta

Suuri osa Haitin katastrofikuolemista johtui vuonna 2010 maata ravistelleesta voimakkaasta maanjäristyksestä, jossa kuoli noin 223 000 ihmistä. Samana vuonna yhtä voimakkaita järistyksiä koettiin myös Chilessä ja Uudessa-Seelannissa, mutta Chilessä kuoli huomattavasti vähemmän ja Uudessa-Seelannissa ei lainkaan ihmisiä.

– Köyhyyden ja kuolemien yhteys on täysin selvä tässä esimerkissä, sanoo UNISDR:n johtaja Robert Glasser.

Hänen mukaansa Haitin kaltaisen köyhän ja hallinnoltaan heikon maan on vaikea kehittää valmiutta luonnonkatastrofeja vastaan – mutta ei kuitenkaan mahdotonta.

Vasta viime viikolla Haitiin osui hurrikaani, jossa kuoli satoja ihmisiä. Glasserin mukaan on "pöyristyttävää ja mahdotonta hyväksyä", että maassa, joka vasta viisi vuotta sitten kärsi valtavasta maanjäristyksestä, kuoli jälleen paljon ihmisiä luonnonkatastrofissa, kun paremmalla valmistautumisella uhriluku olisi voinut jäädä pienemmäksi.

Haitin on kansainvälisen yhteisön avustuksella välittömästi muun muassa parannettava varoitusjärjestelmiään ja koulutettava asukkaita seuraamaan hälytyksiä uhkaavista luonnonkatastrofeista, Glasser vaatii.

– Tämän pitäisi olla viimeinen kerta, kun olemme tällaisen tilanteen edessä.

1:41img

1:00img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat