Suomessa kuolee vuosittain yli 200 ihmistä, joilla ei ole perillisiä, eivätkä he ole tehneet testamenttia. Ilman perillisiä ja testamenttia menehtyneen henkilön omaisuus päätyy kokonaisuudessaan valtiolle.
Esimerkiksi tämän vuoden elokuun loppuun mennessä valtiolle on tullut jo 26,6 miljoonan euron edestä omaisuutta henkilöiltä, jotka eivät olet tehneet testamenttia eikä perillisiä ole. Kyseessä on siis eri asia, kuin omaisuuden testamenttaaminen valtiolle, joka on hyvin harvinaista.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Valtiokonttorille ilmoitetut perinnöt ovat nousseet kolmasosalla. Kun vuonna 2011 niitä ilmoitettiin reilut 200, vuonna 2020 valtiolle meni jo yli 300 perintöä.
– Perhekunnat ovat pienentyneet, se on yksi syy tähän, kertoo Valtiokonttorin johtava lakimies Marjukka Vallioniemi.
Vuonna 2019 valtiolle tuli ennätyspaljon perintöä, yhteensä yli 44 miljoonan euron edestä.
– Kyseessä on tähän mennessä ennätysmäärä. Siellä oli yksi erittäin suuri perintö ja muutenkin useampi niin sanottu miljoonapesä, Vallioniemi kertoo.
Valtiolle menevät summat vaihtelevat vuosittain. Miljoonapesiä on yleensä korkeintaan vain muutamia vuodessa.
Kotikunnat voivat hakea omaisutta
Kaikki valtiolle tullut omaisuus ei jää valtion kirstuun.
– Suurin osa, käytännössä yli puolet, luovutetaan perinnönjättäjän kotikunnalle tai kiinteistön sijaintikunnalle.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Kunnat voivat hakea omaisuutta, siihen vaaditaan erillinen hakemus. Edellytämme, että hakemuksessa esitetään jokin sosiaalinen tai kulttuuriin liittyvä käyttötarkoitus.
Vuosittain pieni osa kuolinpesien omaisuudesta luovutetaan perinnönjättäjän läheisille.
– Tyyppiesimerkki on avopuoliso tai kasvattilapsi, jolle omaisuutta voidaan luovuttaa. Ystävysten välinen suhteen tai sukulaisten välisen kanssakäymisen perusteella omaisuutta ei voida luovuttaa.
Henkilöistä, jotka menehtyvät ilman perillisiä, noin 60 prosenttia on tehnyt testamentin.
– Sellaisen viestin haluaisin sanoa, että silloin kun henkilöllä ei ole perillisiä, testamentin tekeminen ajoissa olisi suotavaa, Vallioniemi kehottaa.
Aiheesta lisää perjantain Viiden jälkeen -ohjelmassa.