Asiasta valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen viraston ylijohtaja Marko Männikkö. Samalla tavalla VTV:ssä valittiin myös kahden muun yksikön johtajat.
Valtiontalouden tarkastusvirastossa VTV:ssä on valittu ylintä johtoa lainvastaisesti. Korkein hallinto-oikeus (KHO) teki viime viikolla ennakkopäätöksen, jolla valinta kumottiin.
Muiden viranomaisten toimintaa tarkastavan VTV:n toiminta järjestettiin uudelleen vuoden 2023 alusta. Pääjohtajan alle tuli kolme yksikköä: tarkastusyksikkö, valvontayksikkö sekä yhteiset palvelut -yksikkö.
Yksiköiden johtajien paikat olivat VTV:ssä vain sisäisessä haussa ja ne täytettiin niin, että pääjohtaja Sami Yläoutinen määräsi valitut henkilöt tehtäviinsä. Tehtävään määrääminen eroaa varsinaisesta virkaan nimittämisestä muun muassa niin, ettei päätöksistä voi valittaa.
KHO:hon tehdyssä valituksessa oli kyse tarkastusyksikön johtajan valinnasta. Paikkaa hakenut VTV:n ylijohtaja Marko Männikkö valitti valinnasta ensin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka katsoi, ettei valitusoikeutta ollut. Männikkö vei jutun edelleen KHO:hon, joka päättikin ottaa sen tarkasteltavaksi.
Männikön mukaan paikka olisi pitänyt täyttää vakiintuneella virkanimitysmenettelyllä.
– (Tehtävään määräämisen) käyttömahdollisuuksista on virastossa sisäisesti keskusteltu pitkään. Tässä tilanteessa oma näkemykseni oli, että mentiin aika selkeästi sen ulkopuolelle, mikä on jo ihan ohjeissakin hyväksyttävää. Katsoin, että menettelyn hyväksyttävyydestä oli hyvä saada viimeinen sana tuomioistuimesta, Männikkö kertoo.
KHO oli Männikön kanssa samaa mieltä. Se katsoi ennakkopäätöksessään, ettei virkamiehen tehtäviä voida tehtävään määräämisellä muuttaa niin, että hänen virkansa muuttuisi olennaisesti. Männikkö on ratkaisuun tyytyväinen.
– Päätös on yleisesti merkityksellinen, koska tehtävien täyttäminen julkisen viranhakumenettelyn perusteella turvaa osaltaan hallinnon uskottavuutta ja läpinäkyvyyttä.
Kahden muun pestit pohdinnassa
VTV:n pääjohtaja Yläoutinen kertoo, että tarkastusyksikön johtajan virka laitetaan KHO:n päätöksen mukaisesti avoimeen hakuun. Kahden muun yksikön johtajan tilanne on vielä pohdinnassa.
– On päivänselvää, että pyrimme VTV:ssä kaikessa moitteettomaan toimintaan ja tietenkin toimimme KHO:n päätöksen mukaisesti -- Muiden johtajien osalta tutustumme ratkaisuun huolella ja sen perusteella arvioimme, että antaako päätös aihetta muihin toimenpiteisiin.
Yläoutinen korostaa, että tehtävään määrääminen on valtionhallinnossa yleinen menettelytapa, ja KHO:n ennakkopäätöksellä tulee olemaan siihen vaikutusta VTV:tä laajemminkin.
– Tehtävämääräykset ovat valtionhallinnossa olleet varsin yleisesti ja vakiintuneesti käytössä, eli asia ei koske vain VTV:tä. On positiivista, että koska selkeää laintulkintaa ei ole aiemmin ollut, nyt sellainen on saatu.
Yli-Viikari nosti viraston kohuotsikoihin
VTV tarkastaa valtion taloudenhoitoa sekä valvoo finanssipolitiikkaa ja puolue- ja vaalirahoitusta. Osana tehtäväänsä se voi tarkastella myös virastojen rekrytointiin ja henkilöstöön liittyviä asioita.
Viraston pääjohtajan valitsee eduskunta. Sami Yläoutila seurasi tehtävässä Tytti Yli-Viikaria, jonka eduskunta irtisanoi kesällä 2021 rikosepäilyjen takia.
Lue myös: Hallinto-oikeuden päätös: VTV:n on maksettava Yli-Viikarille irtisanomisajan palkka täysimääräisenä
Helsingin hovioikeus tuomitsi Yli-Viikarin kesällä 2023 yli kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä koski sopimusta, jolla eräälle VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle jäämistä. Yli-Viikari tuomittiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta, joka liittyi hänen virkamatkoilta saamiensa lentopisteiden käyttöön yksityismatkoihin.
Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 9.42.