Matti Vanhanen kertoi MTV:n Kymmenen Uutisissa, että ensi vuosi on elvyttävän talouspolitiikan aikaa.
Hallitus on päättänyt budjettiriihessään muun muassa uusista työllisyys- ja ilmastotoimista.
Ensi vuoden alijäämä nousee valtiovarainministeriön esittämästä seitsemästä miljardista eurosta lähes yhteentoista miljardiin euroon.
Menoja ovat lisänneet muun muassa päätös korvata Veikkauksen tuottojen väheneminen järjestöille ja korontatestaus.
Suuria päätöksiä veronkiristyksistä ja leikkauksista ei tehty, eikä niitä Kymmenen Uutisissa vierailleen valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan tavoiteltukaan.
– Ensi vuosi on vielä koronasta johtuen selvästi elvyttävän talouspolitiikan aikaa, eikä silloin, kun pyritään ylläpitämään kuluttajien ja yritysten luottamusta toimeentuloonsa, silloin ei samaan aikaan oteta toisella kädellä pois. Eli finanssipolitiikan kiristämisen aika se on vasta sitten, kun ollaan selvitty tästä akuutista kriisistä, Vanhanen totesi.
Hän lisäsi sanoneensa jo ensimmäisessä haastattelussa valtiovarainministeriksi tulemisensa jälkeen, että ensin pitää hoitaa alta talouskriisi ja vasta sitten puuttua finanssipolitiikkaan toiseen suuntaan.
Testauksiin 1,5 miljardia euroa
Valtio tekee reippaasti alijäämäistä budjettia, lähes 11 miljardia. Vanhasen mukaan tämä johtuu juuri koronasta.
– Pelkät testaukset maksavat ensi vuonna lähes 1,5 miljardia euroa. Kuntatalous on tulojen supistumisesta johtuen romahtamassa, sitä joudutaan paikkaamaan hyvin paljon, hän selittää.
– Oikeastaan, kun koronaan liittyen näitä viimeisiä matkailupäätöksiä tehtiin, silloin jo oikeastaan käynnistyi keskustelu siitä, että missä menee se oikea tasapaino epidemian torjunnan ja talouden avoimuuden välillä. Ja tätä keskustelua varmaan joudutaan käymään, mikäli epidemia jatkuu kovin pitkään.
Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Viisikko seikkailee – kadonneen kestävyystiekartan arvoitus
Vanhanen ei vastaa suoraan siihen, että kuinka paljon korona saa maksaa ja kuinka kauan Suomen talous kestää ilman merkittäviä sopeuttamistoimia.
– Luulen, että yhteiskunta on viime kädessä olemassa sen takia, että me haluamme ihmisten terveyttä suojella. Ja arvelen, että moni muu toiminta yhteiskunnassa pysäytetään, jos sitä edellytetään, mutta terveydestä halutaan huolehtia. Ja uskon, että terveyden suojelemiseen tässä tullaan satsaamaan jatkossakin paljon.
– Toimenpiteet pitää tähdätä meillä ja maailmassa rokotteen kehittämiseen niin, että ensi vuoden aikana epidemia saataisiin voitetulle kannalle, ja siitä edes avautuisi maisema siitä, että vähitellen voidaan palata normaalimpaan.