Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan yrityksiä varaudutaan tukemaan merkittävästi vielä loppuvuoden aikana. Vanhasen mukaan voi olla vain päivien tai viikkojen asia, että koronatilanne kiihtyy Suomessa kuten muuallakin maailmassa.
Hallituksen odotetaan päättävän tänään ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta huolestuttavan koronatilanteen takia. Rajoituksia odotetaan niin aukioloaikoihin kuin asiakaspaikkojen määrään.
– Myöhemmin syksyllä on ilman muuta varauduttava siihen, että yritykset tarvitsevat tukea. Julkisen sektorin, kuntien ja terveydenhuollon resursseista on jo päätökset tehty ennakoivasti, Vanhanen sanoi tavatessaan toimittajia.
Yrityksiä voitaisiin hänen mielestään tukea samantyyppisellä tuella kuin mitä aiempi kustannustuki oli. Tukea jaettaisiin yrityksille, jotka ovat suoraan riippuvaisia kuluttajien osallistumismahdollisuuksista kuten tapahtumajärjestäjille ja ravintoloille.
Koronan hoitaminen on Vanhasen mukaan lyhyellä aikavälillä keskeistä talouspolitiikkaa.
– Oikean tasapainon löytäminen rajoitustoimien ja talouden avoinna pitämisen välillä on erittäin vaikeaa. Tämän tasapainon löytämiseksi hallituskin käyttää neuvotteluissaan paljon, paljon aikaa.
Yhteistä velkaa otetaan Vanhasen mukaan, jotta yrityselämä pysyy pyörimässä ja selviytyy kriisistä.
– Kun tuesta puhutaan, ei se missään tapauksessa kolminumeroista pienemmäksi jää. Lisäbudjetissa varmasti tulee olemaan kyse merkittävän tasoisista toimista, Vanhanen ennakoi.
Työllisyystoimien aikataulu kytkeytyy epidemiaan
Valtiovarainministeri Vanhanen ja keskeiset virkamiehet avasivat toimittajille tiistaina hallituksen työllisyystavoitteita. Asia on esillä myös huomenna, kun hallitus vastaa opposition välikysymykseen "työllisyystavoitteiden hylkäämisestä".
Oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt ryöpyttävät hallitusta siitä, että se on livennyt tavoitteestaan parantaa työllisyyttä noin 60 000 henkilöllä vuonna 2023.
Budjettiriihessä sovittu työllisyystoimien paketti kasvattaisi työllisten määrää valtiovarainministeriön laskelman mukaan 31 000–36 000 ihmisellä vuosikymmenen loppuun mennessä. Samalla hallitus päivitti työllisyystavoitettaan niin, että pidemmällä aikavälillä työllisiä pitäisi saada 80 000.
Vanhasen mukaan päätöstenteon aikataulu kytkeytyy tiukasti epidemian kehittymiseen. Kriisiä ei hänen mukaansa syvennetä kiristyksillä, jotka tulisivat voimaan sen aikana.
– Jos ajatellaan esimerkiksi ratkaisuita, jotka liittyvät työttömyysturvaan tai eläkeputkeen. Kuka ajattelee tai uskoo, että samaan aikaan kun tehtaita lakkautetaan ja tulee paljon irtisanomisilmoituksia, että siihen suhdannevaiheeseen ajoitettaisiin tämäntyyppisiä kiristyksiä.
Tarkkaa aikataulua ei sen takia voida Vanhasen mukaan vielä sanoa.
Päätökset esimerkiksi eläkeputkesta pitää Vanhasen mukaan tehdä tällä vaalikaudella, mutta voimaantulo ei ole vielä varmaa.
– Jos tässä pitää vastata aikatauluun, sanoisin, että ehdottomasi sen pitää tulla voimaan jo tämän vaalikauden aikana. Kyllä minulla sen verran luottamusta on siihen, että tämä terveyteen liittyvä kriisi saadaan ohitse ja talous saadaan nousu-uralle.
Julkista taloutta pitää tasapainottaa tämänhetkisen käsityksen mukaan viidellä miljardilla eurolla, jotta velkasuhde saadaan kääntymään vuoteen 2030 mennessä.
– Lähivuodet näyttävät, osuuko tämä viiden miljardin arvio kohdalleen, mutta tavoite velkasuhteen kääntämisestä tuohon mennessä on tässä määräävä tekijä, Vanhanen sanoi.