Tiesitkö, että valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) on unelmoinut lapsuudessa cowboyn ammatista ja toiminut myöhemmin rauhanturvaajana? MTV Uutiset tapasi monelle etäiseksi jääneen ministeri Lintilän Porissa SuomiAreenassa.
Eduskunnassa 20 vuotta. Aluksi elinkeinoministeri, nyt valtiovarainministeri.
53-vuotias toholampelainen Mika Lintilä on suomalaisessa politiikassa jo kokenutta kaartia, mutta varsinaiseksi supertähdeksi häntä ei voi kuvailla.
Suurelle yleisölle Lintilä lienee tärkeään pestiinsä nähden hieman tuntematon. Satunnaisen tallaajan ei kuitenkaan välttämättä kannata kysyä ravitsemusliikkeessä, kuka on kyseessä.
– En minä varmaan kapakassa rupea itseäni hirveästi esittelemään. Olen kuitenkin ollut yli 20 vuotta eduskunnassa. Jos ei tunneta, sille ei voi mitään, Lintilä täräyttää ja jatkaa tiivistämällä näkemyksensä luonteestaan.
– Tällainen puolijäyhä pohjalainen, joka ei tee itsestään numeroa, Lintilä sanoo.
Ravimies turvasi rauhaa Golanin kukkuloilla
Toisen polven keskustalainen kansanedustaja haaveili lapsena cowboyn ammatista. Nykyisin Lintilä tunnetaan poliittisissa piireissä intohimoisena ravimiehenä.
Vähemmän tunnettua taas on se, että Lintilä palveli vuosina 1988–1990 rauhanturvaajana Golanin kukkuloilla Syyrian ja Israelin rajalla.
– Se oli hieno, erittäin avartava kokemus. Meillä oli 14 miehen vartioasema, jossa olin ensin vartiojääkärinä ja sitten vartioaseman johtajana, Lintilä kertoo.
Alue oli sinänsä suhteellisen rauhallinen, mutta myös ikäviä tilanteita tuli vastaan. Jouluaattoa 1989 vietettiin synkissä tunnelmissa kahden "naapurin pojan" astuttua miinaan ja menehdyttyä.
"Hän oli sitä mieltä, että ehkä on parempi osoittaa haulikolla"
Erään kerran Lähi-idässä Lintilä puolestaan päätyi selvittämään asioita paikallisen miehen kanssa niin, että lopulta mies osoitti häntä haulikolla.
– Naapurin pojan kanssa oli pikkaisen käsityserimielisyyksiä tilanteesta. Hän oli sitä mieltä, että ehkä on parempi osoittaa haulikolla, Lintilä muistelee.
– Pysyin suhteellisen rauhallisena. Taputin omaa rynnäkkökivääriäni ja sanoin, että otetaan rauhallisesti.
"Taisin olla elinkeinoministeriössä, kun Juha soitteli"
Hieman eri tavalla haastavia hetkiä on riittänyt myöhemmin myös politiikassa – Lintilän mukaan poliitikolle haastavimpia tilanteita ovat aina vaalit.
– Vaalit on aina kiperin hetki, koska vaaleihin lähdetään siksi, että päästään läpi. Koskaan ei tiedä, onko kansan mieli muuttunut, Lintilä pohtii.
Viime hallituksessa elinkeinoministerinä toiminut Lintilä myöntää, että myös vuoden 2015 pakolaisaalto ja hallituksen tekemät leikkaukset olivat kovia paikkoja.
Antti Rinteen (sd.) hallituksen valtiovarainministeriksi Lintilä kertoo lähteneensä liikoja pohtimatta kun keskustan puheenjohtajan paikalta väistyvä Juha Sipilä soitti ja kysyi.
– Taisin itseasiassa olla elinkeinoministeriössä työhuoneessa, kun Juha soitteli, Lintilä kertoo.
Vaikka himoitun puhelinsoiton voisi kuvitella olevan poliitikon uralle suuri merkkipaalu ja sikäli mieleenpainuva hetki, Lintilä ei myönnä tunteilleensa.
– Tässä rupeaa olemaan sen verran paatunut jo, Lintilä hymähtää.
Valtiovarainministeri ei ole kiintynyt pestiinsä
Valtiovarainministerin vastuu on erittäin painava. Keskustan uusi puheenjohtaja saattaa syksyllä haluta ottaa haltuunsa Lintilän salkun.
Kiintymystä pestiin ei ole onneksi herännyt.
– Ei näihin paikkoihin kannata kiintyä. Nämä ovat tuulisia paikkoja aina, Lintilä kuittaa.
Mikäli veronmaksajien miljardeista vastaa syksyn puoluekokouksen jälkeen joku muu, 53-vuotias entinen lihayritys Poutun talouspäällikkö on avoinna moneen.
– Minut on valittu eduskuntaan kevään vaaleissa. Kyllä siellä ainakin työmaa on jäljellä. Tietysti olen ollut yli 20 vuotta kansanedustajana ja tullut liikemaailman puolelta. Totta kai voin katsella ihan mitä hyvänsä, Lintilä vihjaa.
– Mutta nyt tehdään näitä töitä, Lintilä päättää.