Valtiovarainministeri Orpo hoiva-alan kriisistä: En kannata velvoittavaa hoitajamitoitusta tai voiton tavoittelun rajoittamista

2:34img
Julkaistu 30.01.2019 17:12(Päivitetty 30.01.2019 18:20)

MTV UUTISET – STT

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei lämpene hoitajamitoituksen velvoittavuudelle. Hän sanoi medialle eduskunnassa, ettei usko, että mitoituksen kirjaaminen lakiin toisi oikeaa tulosta.

– Olemme sitä mieltä, että tällainen yksi luku ei ratkaise ongelmaa, vaan hoitamisen tarvetta pitää lähestyä potilaiden kautta, Orpo sanoi.

Oppositio ja useat alan asiantuntijat vaativat, että vanhuspalveluihin täytyy saada sitova hoitajamitoitus. Tällä hetkellä hoitajien määrä on vain suositus. Suosituksen mukaan hoitajia on oltava 0,5 yhtä hoidettavaa kohden.

Esimerkiksi Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä sanoi keskiviikkona STT:n haastattelussa muuttaneensa mieltä hoitajien mitoituksesta. Jylhä oli aiemmin sillä kannalla, että sitova hoitajamitoitus olisi liian kankea ratkaisu. Sittemmin hänen mielensä on muuttunut.

– Näyttää siltä, että hoitajien määrää ei mitoiteta tarvetta vastaavasti, ellei ole pakkoa. Hoitajamitoitus on tarpeen ja sen pitää olla myös jollakin tavalla sanktioitu. Mitoitus tai suositus ilman, että sen rikkomisesta seuraa jotakin, on yhtä tyhjän kanssa, Jylhä sanoi STT:lle.

"Perustavanlaatuinen kysymys on, kuinka paljon voi tuottaa voittoa verorahoilla"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri nosti keskiviikkona esille sen, että hoivayritysten voiton tavoittelua voitaisiin rajoittaa.

– Perustavanlaatuinen kysymys on, kuinka paljon voi tuottaa voittoa verorahoilla. Me voisimme miettiä, olisiko siinä jokin katto, minkä saa ottaa voittoa. Kyse on verovarojen pyörittämisestä ja rahastamisesta vanhuksilla, Meri sanoi opposition välikysymyksen tiimoilta pitämässä tiedotustilaisuudessa.

Orpo ei kannata sitä, että voiton tavoittelua rajoitettaisiin hoivayrityksissä.

– Yritystoimintaan kuuluu se, että pyritään voitolliseksi.

Voitontavoittelun rajoittamisen sijaan Orpo puhuu yritysten yhteiskuntavastuusta.

– Kyllä se on se yhteiskuntavastuu, joka pitäisi olla jokaisella yksityisellä toimijalla ja uskon, että suurimmalla osalla on.

– Hyvä tuottaja ymmärtää sen vastuunsa, vastuun näistä ihmisistä. Se on kovin lyhyt tarina se, jos näitä asioita ei hoida hyvin.

Orpo: Heitteillejättö on rikos, siitä pitää voimakkaammin sanktioida

Etukäteisen velvoittavuuden tai rajoitusten sijaan Orpo tarjoaa ratkaisuksi valvontaa ja sanktioita.

– Minusta aivan olennainen kysymys on, että kun heitteillejättö on rikos, (siitä) pitää voimakkaammin sanktioida.

Jos palvelujen tuottajat laiminlyövät tehtäviään, tilaajalla pitää Orpon mukaan olla oikeus saada rahansa takaisin ja purkaa sopimus. Sanktioiden kirjaaminen lakiin olisi Orpon mielestä luonnollista.

Yksityisten hoivayritysten toiminnassa ilmenneet ongelmat kertovat Orpon mukaan siitä, että valvonta ei nykyisellään toimi.

– Valvontaahan on, jopa kolmella tasolla, mutta se ei silti toimi. Me tarvitsemme tehokkaampaa valvontaa, Orpo sanoi.

Oppositio on kantanut huolta siitä, miten valvonnan käy sote-uudistuksen myötä. Omavalvonta olisi hallituksen mallissa korostumassa.

– Omavalvonnan korostaminen tilanteessa, jossa markkinoille ollaan viemässä merkittävästi lisää palveluita ja vieläpä niin, että korostetaan sitä, että yritykset itse valvovat palveluiden toimintaa, niin kyllähän sokea Reettakin näkee, että näin ei pidä tehdä, sanoi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Orpo katsoo, että valvonta tehostuisi maakuntien myötä.

– Maakuntakoko antaa (valvontaan) eväitä. Kun huomataan ongelmia, niin puututaan ja sanktioidaan. Sen uskoisi tuovan myös enemmän huolellisuutta siihen miten toimitaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Esperi Care