Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei pidä esimerkiksi työttömyysturvan porrastamisen kaltaisia muutoksia työttömyysturvaan ajankohtaisina keinoina työllisyyden lisäämiseksi.
Hänen mukaansa Suomi tarvitsee tällä hetkellä elvyttävää finanssipolitiikkaa, ja työttömiä ja lomautettuja on koronaviruksen vaikutusten vuoksi paljon. Vanhanen puhui asiasta Politiikan toimittajien yhdistyksen tapaamisessa.
– Työttömyysturvan muutosten pitää pysyä keinovalikoimassa mukana, mutta sen ajoitus ei nyt ole varmastikaan kohdallaan. Työllisyystoimia tullaan varmasti hakemaan muilta sektoreilta, hän sanoi.
Työllisyyden kasvattamisen keinoista hän mainitsi nuorten koulutuksen ja työllistymisen, osatyökykyisten työllistämisen ja ikääntyvien ja eläkeläisten työmahdollisuudet.
– Työperäinen maahanmuutto on luonnollisesti myös yksi osa tästä työvoiman tarjonnan kysymyksestä.
Hallituksen työllisyystavoitetta aiotaan Vanhasen mukaan rukata sovitusti syksyn budjettiriihen yhteydessä. Hallitus totesi kesäkuussa, että 60 000 lisätyöpaikan tavoitetta tälle vaalikaudelle joudutaan nostamaan koronakriisin vuoksi, mutta uutta tavoitetta ei ole vielä päätetty.
Ei lisätukipaketteja yrityksille
Uusia koronatukipaketteja yrityksille ei ole näillä näkymin tulossa syksyn budjettiriiheen.
– En ole budjettiriiheen kasaamassa sellaista oletusta, että olisi tulossa sellainen paikkauspaketti, hän sanoi.
Vanhasen mukaan talouden lähitulevaisuus on kuitenkin sumuinen, koska vielä on vaikea sanoa, mitä maailmantaloudelle ja Suomen kannalta tärkeille markkina-alueille on käymässä koronaviruksen vuoksi.
Riskinä on hänen mukaansa yhä se, että pandemia aiheuttaa taloudellisen taantuman koko maailman mittakaavassa, ja Suomen kaltaiselle vientivetoiselle taloudelle se olisi vaikea pala.
– Kokemukset (vuonna 2008 alkaneen) finanssikriisin aiheuttamasta vientialhosta olivat dramaattisia. Viennin näkymä on ylivoimaisesti suurin huolenaihe, mikä minusta meillä on olemassa. Siinä ne menetykset pahimmillaan ovat todella raskaita.
Kasvomaskituesta mahdollisesti selvitys
Vanhaselta myös kysyttiin, että jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa suosituksen kasvomaskien käytöstä esimerkiksi työmatkoilla julkisessa liikenteessä, aikooko valtiovalta tukea maskien hankkimista esimerkiksi verovähennysoikeudella.
Hän sanoi olevansa valmis sen selvittämiseen, miten maskikustannukset saataisiin normaaliksi osaksi yrityksen kustannuksia.
– Toisaalta pitäisi selvittää se, ettei työntekijälle synny verotettavaa työsuhde-etua siitä, jos hän joutuu käyttämään maskia työmatkallaan tai työssään. Tämä viidakko voidaan käydä läpi, jos tähän ohjeeseen mennään.