Valtiovarainministerin puikkoihin astunut Saarikko pitää Marinin verouudistusideaa "keskituloisten kurittamisena"

Haastattelussa tuore valtiovarainministeri Annika Saarikko 9:12
Työttömyysturvan uudistamisesta ei saavutettu kehysriihessä yksimielisyyttä. Videolla tuore valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoo tarkemmin, millaisin keinoin työllistymistä nyt aiotaan edistää.

Keskustan Annika Saarikko on astunut Matti Vanhasen jäljiltä valtiovarainministerin virkaan. Saarikko ei anna tukeaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotukselle kuntaveron uudistamisesta. Saarikon mukaan "isoista periaatteista" talouden saralla on saatu sovittua.

Kehysriihi oli tuskallisen pitkäksi venähtänyt vääntö, jonka aikana Saarikko ja pääministeri Sanna Marin ottivat yhteen.

– Totta kai politiikassa voi joskus tulla kohtia, joissa otetaan rajusti yhteen, mutta se kannattaa tehdä asioista, jotka ovat oikeasti isoja. Meillä oli näkemyseroja taloudesta ja työllisyydestä, mutta ne saatiin sovitettua yhteen. Välimme ovat asialliset ja toimivat, kertoo Saarikko MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Saarikko sanoo, että "vääntöjen" jälkeen hän ja Marin ymmärtävät toistensa ajattelua paremmin.

– Se on tärkeää politiikassa – vaikka ei olisi samaa mieltä, niin ymmärtää toista.

Näkemyserot ovat työllisyyden edistämistoimissa

Mitä työllisyystoimiin tulee, sdp:llä ja keskustalla on Saarikon mukaan jonkin verran näkemyseroja.

– Suomalainen työ pitää pelastaa ja Suomi nousee työllä. Tästä olemme varmaan yksituumaisia. Hallitus ei yhtään työpaikkaa luo, vaan suomalaiset yritykset niitä luovat.

– Näkemyserot ovat siinä, miten työn vastaanottamiseen kannustetaan. Siinä saimme tehtyä ratkaisun että syksyn budjettiriihessä jo varmasti aloitamme niiden päätösten konkretisoinnin eli teemme toimia, jotka liittyvät etuisuuksien puolelle. 

Korona-ajan taloustilanne voisi Saarikon mukaan olla pahempikin

Saarikko kiittelee suomalaisia oikeanlaisesta toiminnasta koronakriisin keskellä.

– Koronaa on hoidettu Suomessa hyvin, kiitos suomalaisten. Sen takia talouden tilanne ei ole niin hirveä kuin pahimmillaan pelättiin taudin alkaessa.

Saarikolla on työnsarkaa edessään ja toimintasuunnitelma vaikuttaa selkeältä.

– Meillä on syviä rakenteellisia ongelmia taloudessa. Yksi on se että tänne syntyy valitettavan vähän lapsia, kun ikääntyvistä ihmisistä halutaan pitää huolta. Toinen on se että meidän yritykset eivät uskalla satsata tulevaisuuteen ja investoida. Näihin asioihin meidän pitää yhdessä tarttua.

Budjetin suunnittelu on ollut haasteellista kriisin keskellä – eikä tämä ole yksistään Suomen ongelma.

– Poikkeuksellisen tilanteen (neuvotteluihin) loi myös korona-aika, jolloin kaikki maailman maat ovat velkaantuneet ennennäkemättömällä tavalla. Velkaantuminen pitää saada haltuun. Meidän pitää tehdä toimia, jotka uudistavat taloutta.

–  Isoista periaatteista on nyt sovittu ja niihin kuuluu se, että velkasuhde taitetaan vuosikymmenen puoliväliin mennessä ja se oli se, mistä halusimme pitää kiinni.

Progressiivisuuden lisäämiselle ei Saarikko lämpene

Marin ehdotti hiljattain kuntaveron muuttamista progressiiviseksi.

– Sellaista ei ole hallituksessa sovittu, enkä pidä sitä kannatettavana. Kyllä yksi Suomen ongelmista on se, että täällä keskituloisia verotetaan työstä aika paljon, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan pienituloisten verottamisessa on kuitenkin onnistuttu.

– Esimerkiksi kuntaverosta on vapautettu jo nykyisellään kaikkein pienituloisimmat. Aika vaikea olisi nähdä sellaista kuntaveron progressiota, joka toteutettaisiin niin että toisaalla ei jonkun verotus kiristyisi. Sellaista keskituloisia kurittavaa mallia en ole valmis kannattamaan.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta myös, mitä Saarikko tarkoitti sanoessaan olevansa "uudenlainen valtiovarainministeri".

Lue myös:

    Uusimmat