Vanhan kissan viheliäinen vaiva: Munuaisten vajaatoiminta

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on etenkin vanhempien kissojen vaiva, jota ei ikävä kyllä voida parantaa. Oikealla hoidolla sairauden etenemistä voidaan kuitenkin selvästi hidastaa ja kissan elinikää pidentää. Tärkeintä on, että vanha kissa saa hoitoa sekä ansaitsemansa erityishuomion.

Munuaisten tehottomuus on vanhojen, runsaasti juovien sekä virtsaavien kissojen yleisin aineenvaihduntavika. On arvioitu, että joka kymmenes kaikista yli 7-vuotiaista ja kolmannes yli 13-vuotiaista kissoista sairastaa tautia. Tämän lisäksi esimerkiksi burmankissoilla, siamilaisilla ja venäjänsinisillä kroonista munuaisten vajaatoimintaa tavataan yleisemmin kuin muilla kissaroduilla.

Munuaisten tehtävä on suodattaa ja puhdistavaa verta sekä huolehtia elimistön nestetasapainosta. Munuaiset säätelevät verenpainetta sekä useiden aineiden erittymistä virtsaan. Iän myötä munuaisten toiminnalliset yksiköt lakkaavat toimimasta ja tuhoutuvat. Ikääntymisen lisäksi munuaiset voivat myös vaurioitua tulehduksen, vierasaineen tai loukkaantumisen seurauksena. Auton pakkasneste, desinfiointiaineet ja ihmisten tulehduskipulääkkeet ovat erittäin vahingollisia kissan munuaisille.

Ikävä kyllä kroonista munuaisten vajaatoimintaa ei voida parantaa, ja sairaus etenee salakavalasti: noin 70 prosenttia munuaisten toimintakyvystä on jo mennyt, kun oireita voidaan havaita. Oikealla hoidolla sairauden etenemistä voidaan kuitenkin selvästi hidastaa. Oikein hoidettuna kissan elämänlaatu voi parantua ja tuoda lisää elinvuosia.

Väsymystä ja runsasta juomista – tunnista oireet

Munuaisten vajaatoimintaa sairastava kissa kärsii ruokahalun puutteesta ja laihtuu. Munuaisten vajaatoiminnan tavallisimpia oireita ovat:

– Runsas juominen

– Laihtuminen ja ruokahalun menettäminen

– Satunnainen oksentelu

– Väsymys ja apaattisuus

– Pahanhajuinen hengitys

– Haavautumat suussa

– Kissan aktiivisuus vähenee huomattavasti

Oireiden ilmaantuessa kissa tulee viedä eläinlääkäriin, missä kissasta otetaan ensimmäiseksi virtsa- ja verikokeita. Taudin edetessä kissan kunto voi yhtäkkiä romahtaa, jolloin se tarvitsee pikaista eläinlääkärihoitoa.


Koska tauti liittyy kissan ikääntymiseen, kissa pitäisi vuosittaisten terveystarkastusten lisäksi viedä perusteelliseen terveystarkastukseen sen täytettyä kahdeksan vuotta. Vuosittaisten rokotusten ja tutkimusten yhteydessä voit keskustella eläinlääkärin kanssa erityisistä vanhoille kissoille tarkoitetuista verikokeista (munuaisten ja kilpirauhasen toiminta), virtsakokeista sekä sydämen, painon ja kunnon tarkastamisesta.

Hoito

Kissat ovat lihansyöjiä ja niiden valkuaisaineiden tarve on suuri. Valkuaisaineet sisältävät runsaasti fosforia, joka on tärkeä solujen ja luuston rakennusaine. Kroonista munuaisvikaa sairastavalla kissalla munuaisvian johdosta elimistöön kertyvä fosfori on kuitenkin haitallinen.

Proteiinin ja fosforin rajoittaminen ruokavaliossa voi lisätä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivän kissan elinikää. Hoitona kissan munuaisten vajaatoimintaan käytetään muun muassa erikoisruokavalioita, mahalaukun limakalvoja suojaavia lääkkeitä sekä nesteytystä. Kissan saatavilla tulisi aina olla raikasta vettä.

Tässä muutama hoitovinkki:

– Erikoisruokavalio, jossa on rajoitettu, mutta korkealaatuinen proteiinitaso, rajoitettu fosfori- ja suolapitoisuus.

– Nestetasapainosta huolehtiminen. Varmista, että kissallasi on aina saatavilla riittävästi puhdasta vettä ja että se pääsee virtsaamaan tarpeeksi usein.

– Huomioi myös, että kissan hiekka-astia on puhdas ja siisti.

– Kissa saattaa myös ajoittain tarvita eläinlääkärin antamaa nesteterapiaa.

– Kohonneen verenpaineen lääkitys eläinlääkärin toimesta

– Oireenmukainen lääkitys oksenteluun, anemiaan, limakalvo-haavaumiin, elektrolyyttihäiriöihin. Eläinlääkäri päättää ja määrää parhaimman hoitomuodon.

Vanhan kissan kanssa on tärkeää, että se saa osakseen tarpeeksi rakkautta ja huomiota: näin voit auttaa kissaasi vanhenemaan rauhaisasti ja arvokkaasti.


Lue myös:


Katri Koskinen

Lähteet: Purina.fi, Orionvet.fi, Clinivet.fi, Kissanomistajan käsikirja (Otava)

Lue myös:

    Uusimmat