Ravaatko koko ajan vessassa? 10 syytä suolen toiminnan vilkastumiselle

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Pelkäätkö suolistosyöpää? Videolla kerrotaan, miten yleistyvä tauti oireilee.

Lisääntynyt ulostamistarve voi johtua monista eri syistä, joista vain osa vaatii hoitoa.

Jokainen ihminen ulostaa ja jokaisella suolella on oma rytminsä. Keskimäärin isolla hädällä käydään kerran tai kaksi päivässä, mutta kolmekaan kertaa päivässä tai kerran kolmessa päivässä ei ole mitenkään epänormaali tahti.

Oma rytminsä on hyvä tuntea, jotta muutokset suolen toiminnassa voi havaita – ne voivat olla esimerkiksi oire suolistosairaudesta.

Jos yhtäkkiä huomaa ravaavansa vessassa normaalia tiheämpään tahtiin, ei kannata heti huolestua. Mikäli suolen toiminnan muutoksiin liittyy toistuvia vatsakipuja, ruokahaluttomuutta, laihtumista, anemiaa tai veristä ja limaista ulostetta, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Women’s Health -sivuston haastattelemat asiantuntijat kertoivat yleisimmät syyt yhä useammin iskevälle kakkahädälle.

1. Terveellinen ruokavalio

Kuitujen lisääminen ruokavalioon on yksi yleisimpiä syitä, jotka lisäävät ulosteen muodostumista, sanoo amerikkalainen gastroenterologi Rudy Bedford. Mikäli on alkanut syömään enemmän täysjyvää, kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä, huomaa eron nopeasti pöntöllä.

Aikuisten tulisi syödä päivittäin vähintään 25 grammaa kuituja. Kuidut edistävät suolen toimintaa ja vaikuttavat suotuisasti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Katso, mitä suositusten mukainen kuitumäärä käytännössä tarkoittaa.

2. Infektio

Monet virus- ja bakteeri-infektiot, kuten influenssa ja E. coli, voivat aiheuttaa lisääntynyttä ulostamista ja ripulia, kertoo gastroenterologi Kyle StallerWomen’s Healthille. Myös uuden koronaviruksen aiheuttama covid-19 voi aiheuttaa ripulia.

Lisäksi tietyt infektioihin käytetyt lääkkeet, kuten antibiootit, voivat muokata suolistobakteereja ja aiheuttaa ripulia.

Jos uloste on veristä, tulee asia tarkistuttaa lääkärissä.

3. Lisääntynyt liikunta

Liikuntaa ei turhaan suositella avuksi ummetukseen. Treenaaminen lisää suoliston lihasten supistumista, mikä puolestaan pistää ulostemassan liikkeelle aiempaa nopeammin.

Vähänlaisesti liikkuvan ihmisen suoli toimii laiskasti. Jos on lisännyt harrastamansa liikunnan määrää, voi odottaa useampia vessakäyntejä.

4. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten kipua, turvotusta, ilmavaivoja ja suolen toiminnan muutoksia. Toisilla ärtyvän suolen oireyhtymä voi aiheuttaa löysiä ulosteita useita kertoja päivässä.

Oireille on tyypillistä vaihtelu ja se, että ne pahenevat iltaa kohden. Ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan ruokavaliomuutoksilla. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli oireina on lisäksi laihtumista, väsymystä tai veriulostetta, suvussa esiintyy paksusuolen tai munasarjojen syöpää tai vaivat jatkuvat hankalina omahoidosta riippumatta.

5. Stressi

Suolisto ja aivot kommunikoivat keskenään suolisto-aivoakseliksi kutsutun kanavan ja verenkiertojärjestelmän välityksellä. Esimerkiksi jännitys voi saada aikaan ”perhosia vatsassa” ja stressi lisätä suolen toimintaa.  Stressivatsan taustalla on usein ärtyvän suolen oireyhtymä.

6. Kuukautiset

Kuukautisten aiheuttamat hormonaaliset muutokset elimistössä vaikuttavat suolen toimintaan. Kuukautisten aikaan lisääntyvät prostaglandiinit saavat kohdun ja suolen supistelemaan, mikä vauhdittaa ulostemassan kulkeutumista kehossa.

7. Liiallinen kahvinjuonti

Kahvin on huomattu eläinkokeissa lisäävän rottien ohut- ja paksusuolen lihasten supistelua, jolloin suolen sisältö liikkuu nopeammin. Kahvin aiheuttama kakkahätä on yleinen arkikokemus myös ihmisillä.

Liiallinen kahvin kittaaminen voi johtaa jatkuvaan ravaamiseen vessassa. Mikäli tämä häiritsee ihmistä, on hänen syytä hillitä juomansa kahvin määrää.

8. Tulehdukselliset suolistosairaudet

Krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet – Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus – ovat voimakkaasti yleistyviä sairauksia. Niiden oireita ovat muun muassa ripuli, veriripuli, vatsakivut, väsymys, laihtuminen sekä ajoittainen kuumeilu. Tavallisen näköinen uloste ei todennäköisesti ole merkki suolistosairaudesta, vaikka vessassa ravaisikin useammin.

Tulehduksellisten suolistosairauksien diagnosointi ja hoito on tärkeää, sillä ne voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita suolistoon ja altistaa esimerkiksi suolistosyövälle.

9. Keliakia

Pitkäaikainen ripuli, löysät ulosteet sekä muut vatsavaivat voivat olla oireita keliakiasta. Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen nukkaa, jolloin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. 

Keliakiaa hoidetaan pysyvästi gluteenittomalla ruokavaliolla, jossa on mahdollisimman vähän vehnää, ruista ja ohraa.

10. Kilpirauhasen liikatoiminta

Ylikierroksilla toimiva kilpirauhanen tuottaa liian paljon tyroksiinihormonia, mikä kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tästä johtuvat kilpirauhasen liikatoiminnan oireet: hikoilu, laihtuminen, sykkeen ja suolen toiminnan kiihtyminen sekä ripuli.

Kilpirauhasen liikatoimintaa epäillessä tulee hakeutua tutkimuksiin, jotta sairaus saadaan kuriin lääkkeillä.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat