Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ennustaa merkittävää hintojen nousua.
Kansanedustaja Ville Vähämäki (ps) kysyi eduskunnan kyselytunnilla, keventääkö hallitus finanssipolitiikkaa liikaa ja ”lähteekö inflaatio laukalle”.
– Nousevatko asumisen ja polttoaineen hinnat entisestään? Heikkeneekö palkansaajan ostovoima? Vähämäki kysyi eduskunnassa torstaina.
Valtiovarainministeri Vanhanen viittasi massiivisiin elvytystoimiin maailmalla. Erityisen suurta elvytys on ollut Yhdysvalloissa. Vanhanen puhui nopean nousukauden kielteisistä ilmiöistä.
– Uskon, että kun yhdistelmäelvytykset, joita lähes kaikkialla maailmassa tehdään, yhdistää siihen, että meillä koronarajoitusten jälkeen on patoutunutta kysyntää ja on kotitalouksien säästämisastetta syntynyt, joka purkautuu markkinoille, niin on hyvin todennäköistä, että monien tuotteiden hinnat tulevat nyt vuoden kahden sisällä nousemaan, eli tulee tämmöisen nopean nousukauden kielteiset ilmiöt, Vanhanen vastasi kyselytunnilla.
– Tässä suhteessa vastaus kysyjälle on, että kyllä näin tullee tapahtumaan. Se on nyt jo nähtävissä. Osa raaka-aineiden hinnoista on merkittävässä nousussa, ja on pelättävissä, että avainkomponenttien saatavuudessa tulee olemaan vaikeuksia, niiden hinnat nousevat. Hyvä nousukausi on aina myönteistä, raha kiertää, mutta sen seurauksena kyllä tullaan näkemään myös talouden tämmöisiä pullonkauloja ja todennäköisesti merkittäviäkin hintojen nousuja.
Perussuomalaiset vaativat elvytystä veronalennuksilla
Perussuomalaiset on vaatinut Suomeen ostovoimaelvytystä veroja keventämällä ja viitannut Yhdysvaltain elvytystoimiin.
Vanhanen on todennut, että erillisiä lisäelvytyspäätöksiä ei nyt tarvita kaiken sen päälle, minkä hallitus on jo tehnyt, koska maailmantalouden kasvu heijastuu myös Suomeen.
Vanhasen mukaan verojen keventäminen elvytyskeinona yleensä tarkoittaa sitä, että verotasoja ei enää palauteta takaisin, vaan menetys on pysyvä ja kynnys luopua vapaaehtoisesti pysyvästi tuloista on ”erittäin korkealla”.
Alijäämä voi laskea ensi vuonna alle kolmen prosentin
Vanhanen ennakoi kolumnissaan Suomen julkisen talouden voivan kohentua niin, että julkisen talouden alijäämä laskee alle kolmen prosentin rajan jo ensi vuonna. Näin voi Vanhasen mukaan käydä, vaikka kehysriihessä päätettiin budjettikehysten ylittämisestä.
Vuonna 2023 julkisen talouden vaje alenee selvästi, Vanhanen kirjoitti kolumnissaan.
EU:ssa on määrä palata julkista taloutta rajaaviin alijäämäsääntöihin vuonna 2023 koronakriisin hellittäessä. Jäsenmaiden julkisen talouden alijäämä saisi olla enintään kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.