Vanhanen: Koronatestaamiseen varattu rahaa 1,4 miljardia euroa ensi vuonna – "Rahasta ei koronan hoitaminen jää kiinni"

Koronaviruspandemian hoito ei ole rahasta kiinni, vakuutti valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) saapuessaan budjettiriiheen aamulla. Hän vakuutti, että kunnat ja sairaanhoitopiirit saavat merkittävää tukea.

– Rahasta ei koronan hoitaminen jää kiinni, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan pelkästään koronavirustestaamiseen on budjetissa varattu 1,4 miljardia euroa ensi vuonna ja luku on laskettu 30 000 päivittäisen testauksen mukaan. Vanhanen tosin lisäsi toivovansa, että koko summaa ei tarvitsisi käyttää. Luku sisältää matkailun edistämisen vuoksi tehtävät koronavirustestit.

"Rakennetaan tietä, jolla Suomi selviää tämän kriisin yli"

Budjettineuvottelut jatkuvat tänään koko hallituksen voimin. Vanhasen mukaan tänään aloitetaan pääluokkakohtainen käsittely, jossa käydään kaikki tulot ja menot läpi koko hallituksen kanssa.

Vanhanen kertoo, että neuvoteltavaa on ollut paljon, kun tavanomaisten tulojen ja menojen lisäksi on neuvoteltu muun muassa työllisyyspäätöksistä ja kestävyystiekartasta.

– Tässä rakennetaan tietä, jolla Suomi selviää tämän kriisin yli. 

Vanhanen kertoi jo eilen, että valtion ensi vuoden budjetti tulee olemaan noin 10,7 miljardia alijäämäinen. Nyt aamulla hän lisäsi, että velanoton loppuminen vuoteen 2030 mennessä on edelleen tavoitteena.

– Siltä pohjalta on kestävyystiekarttaa rakennettu, Vanhanen sanoi.

Valtion omaisuuden myynnissä noudatetaan Vanhasen mukaan hallitusohjelmaa. 

Finanssikriisi oli selkeää koronaan verrattuna

Vanhanen kertoi, että arvion mukaan tänä vuonna talouden romahdus ei ole yhtä paha kuin keväällä ennustettiin, mutta Suomen mahdollisuudet päädä mukaan mahdolliseen maailmantalouden kasvuun eivät ole niin hyvät kuin toivottaisiin.

Vanhanen oli aikanaan sorvaamassa budjettia finanssikriisin iskiessä maailman talouteen. Hänen mukaansa siinä oli selkeämpi logiikka kuin nykyisessä koronakriisissä.

– Olemme tekemissä taudin kanssa, jonka aaltojen toistumisesta ei ole tietoa. Tässä epävarmuus on huomattavasti suurempaa.

Mahdollinen koroke voi kääntää tilanteen nopeasti, ja Vanhanen kuvaileekin sen mahdollisuutta toivon pilkahdukseksi. Mutta sen puuttuessa riski epävarmuuden jatkumiselle on suurta. Silloin riskinä on dominoilmiö, jossa syntyy omalakinen, kielteinen ketjureaktio.

– Terveyden kriisi muuttuu talouden kriisiksi, hän kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat