Nälkälinnan ikäisen talon kunnostaminen on vaativa hanke paitsi teknisesti, myös byrokraattisesti. Mikä on tämmöisen rakennuksen käypä hinta? Yksi puuhamiehistä, Klaus Nikko kiittelee kaupungin suunnitteluviraston apua tämänkin osa-alueen hoidossa: saatiin ohjeeksi laskea rakennusoikeusneliön päivän hinta vastaavalla paikalla.
"Käytiin läpi seudun lehtiä ja katsottiin, mihin hintaan tällaisia tontteja oli myyty. Loppuhinnaksi muodostui tällä tavalla reilut 880 000 mk. Ylipäätään todettiin, että mitä aikaisemmin viranomaisiin ollaan yhtgeydessä, sitä sujuvammin asiat kulkevat. Kysymyksiimme saimme vastaukset joko heti tai jos eivät tienneet, parin päivän kuluessa. Apu oli sanalla sanoen korvaamattoman suuri. Kullanarvoisia neuvoja saatiin myös Museovirastolta ja Pohjanmaan museolta."
Kaupunginsuunnitteluviraston tehtävänä on luoda edellytyksiä rakentamiselle, jonka puitteet määritellään asemakaavassa. "Nälkälinnan kohdalla meidän tehtävämme on viedä läpi sen vaatimaa lupaprosessia," sanoo apulaisasemakaava-arkkitehti Marketta Kujala. Tässä tapauksessa asemakaava oli jo vanhentunut.
"Rakennushan on ollut kylmillään kymmeniä vuosia. On ratkaistava, voidaanko se ylipäätään kunnostaa asumiskelpoiseksi. Kuka sen omistaa ja myy, ja kuinka se saadaan hankittua omaan omistukseen?"
Osakkaiden kesken henki on edelleen pysynyt hyvänä: "Uskon puutetta ei ole ilmennyt missään vaiheessa, vaikka hermot ovat joskus olleet kireällä," hymyilee Siru Räsänen.