Vanhat uutislähetykset nostavat muistot pintaan – MTV Uutisten juhlavuosi käynnistyy Missä olit, kun? -sarjalla

MTV Uutiset täyttää syyskuussa 40 vuotta ja tuottaa juhlavuoden kunniaksi kymmenosaisen Missä olit, kun? -ohjelmasarjan.

Syyskuun ensimmäisenä päivänä tulee kuluneeksi 40 vuotta MTV Uutisten ensimmäisestä uutislähetyksestä. Pyöreiden vuosien juhlallisuudet alkavat kuitenkin jo huhtikuussa, kun lähihistorian merkittävimpiä uutistapahtumia kertaava Missä olit, kun? -sarja käynnistyy. Kymmenosaisen sarjan ensimmäiset viisi jaksoa nähdään kevään aikana ja loput viisi elokuussa 2021. 

Jokaisessa Missä olit, kun? -sarjan jaksossa keskitytään yhteen uutistapahtumaan MTV:n uutislähetysten sekä aikalaiskokemusten kautta. Vanhoihin arkistolähetyksiin perehtymisen lisäksi ohjelmassa haastatellaan tapahtumien kokijoita ja uutislähetysten tekijöitä.

– Pääsemme avaamaan kotikatsojille MTV Uutisten ainutlaatuista lähetysarkistoa valittujen aiheiden osalta. Dramaattiset ja historialliset tapahtumat piirtävät kuvan siitä, miten aiheista tuolloin kerroimme, ohjelman tuottaja Antti Mälkönen MTV Uutisista sanoo.

– Samalla tapahtumiin saadaan myös uutta näkökulmaa mielenkiintoisten vieraiden muistojen kautta, ohjelman toinen tuottaja Jaakko Hietanen jatkaa.

Ohjelman juontajia ovat kansalle tutut MTV Uutisten ankkurit Kirsi Alm-SiiraMaija LehmusvirtaRipsa Koskinen-PapunenJan AnderssonKeijo LeppänenJaakko Loikkanen ja Teemu Niikko. Ankkureiden kanssa uutistapahtumia muistelevat monet julkisuudesta ja uutislähetyksistä tutuksi tulleet henkilöt, esimerkiksi poliittisia käänteitä ja omaa uraansa puntaroivat sekä presidentti Tarja Halonen että jytkyn tyhjästä loihtinut Timo Soini ja WTC-tornit romahduttanutta terrori-iskua on muistelemassa tuolloin Manhattanilla ollut kirjeenvaihtaja Jyri Raivio.

Missä olit, kun? on osa MTV Uutisten 40-vuotista taivalta juhlistavaa merkkivuotta. Varsinaista syntymäpäivää juhlitaan syyskuussa oman erikoislähetyksen muodossa.

– Juhlimme työn merkeissä käytännössä läpi vuoden. Itse juhlapäivänä 1.9. teemme kaksituntisen juhlalähetyksen, joka peilaa mitä olemme tänä päivänä, mitä teemme ja mitä välitämme suomalaisiin koteihin vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi juhlavuosi näkyy isosti myös digialustoillamme, MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen tiivistää. 

Tutustu jaksojen sisältöihin ja ankkureiden muistoihin:

Jakso 1: Missä olit, kun WTC-tornit romahtivat?

Maailma astui uuteen aikakauteen syyskuun 11. päivän terrori-iskun myötä. Lentokoneiden kaappaukset ja iskut New Yorkiin ja Washingtoniin jäivät historiankirjoihin isoin luvuin. MTV Uutiset seurasi tapahtumien kulkua suorassa lähetyksessä. Historialliset ja epätodelta tuntuvat kuvat WTC-tornien romahtamisesta tapahtuivat nekin kesken uutislähetyksen.

Poikkeuksellista suoraa uutislähetystä ankkuroimassa ollut Urpo Martikainen muistelee jaksossa dramaattisen päivän käänteitä – sitä, kuinka kesken lauseen toinen torneista lähti vajoamaan alas. Omat muistonsa jaksossa jakavat myös iskujen aikaan Manhattanilla paikalla ollut kirjeenvaihtaja ja lentoliikenteen asiantuntija Jyri Raivio sekä presidentti Tarja Halonen.

Kirsi Alm-Siira, missä olit, kun WTC-tornit romahtivat?

– Olin tv-uraani aloitteleva urheilutoimittaja vuonna 2001. Syyskuun 11. päivä tein ensimmäisiä juttujani, ja tuolloinkin olin illalla rustaamassa käsikirjoitusta jääkiekon sm-liigan ennakkojuttuun. Kaikkien toiminnan urheilutoimituksessa pysäyttivät uutistoimistoilta tihkuneet tiedot iskusta. Itse sain juttuni tehtyä valmiiksi, mutta ajatukseni olivat Yhdysvalloissa. Iskut olivat itselleni ensimmäinen uutistapahtuma, joka vei täysin mukanaan. Uutiskuvat ja videot lentokoneiden iskeytymisestä pilvenpiirtäjiin ovat mielessäni ikuisesti.

Jakso 2: Missä olit, kun tsunami iski?

Intian valtameren maanjäristys tapaninpäivänä 2004 sai aikaan valtavan tsunamin Kaakkois-Aasian alueella. Yhteensä lähes 230 000 ihmisen elämä päättyi valtavien vesimassojen jyrätessä kaiken alleen. Maailma seurasi valtavaa tragediaa. MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kari Lumikero kiirehti Thaimaahan ensimmäisenä länsimaisena toimittajana ja välitti paikanpäältä tietoja, joita viranomaiset eivät kyenneet kertomaan. Kauheuksien kokoluokka välittyikin aluksi suomalaisille paljolti juuri Lumikeron ansiosta.

Jaksossa seurataan tapahtumien kulkua MTV:n ensimmäisestä ylimääräisestä uutislähetyksestä pitkälle seuraavan vuoden puolelle. Tapahtumien kulkua muistelevat tuolloin 13-vuotiaana perheestään eroon joutunut Kim Puolakka, 13 kuukautta Thaimaassa uhrien tunnistustöitä johtanut suomalaispoliisi Ismo Kopra sekä matkansa ansioista palkittu Kari Lumikero.

Maija Lehmusvirta, missä olit, kun tsunami iski?

– Tapaninpäivänä 2004 olin joulunvietossa äitini luona Tampereella. Suku oli koolla, uutisia ei seurattu ja kännykkäkin oli kiinni. Niinpä kuulin tsunamista vasta myöhään illalla. Se oli viimeisiä päiviäni äitiyslomalla ja innolla odottamani töihin paluu saikin sitten kovin synkän käänteen.

Jakso 3: Missä olit, kun kouluiskut järisyttivät?

Rauhallinen koulupäivä Tuusulan Jokelassa keskiviikkona 7. marraskuuta vuonna 2007 sai yllättävän käänteen, kun koulun 18-vuotias abiturientti Pekka-Eric Auvinen marssi sisälle kouluun ja surmasi kahdeksan henkilöä sekä itsensä. Suomen ensimmäinen koulusurma järkytti suomalaisia laajasti ja jätti monelle pysyvän jäljen muistilokeroihin.

Koululuokkaansa tuolloin piiloutunut Alviina Alametsä kertoo jaksossa tunteistaan keskellä kammottavia tapahtumia. Paikalle tilannetta raportoimaan vauhdilla lähtenyt rikostoimittaja Jarkko Sipilä avaa käänteitä ja muun muassa mediaan kohdistunutta arvostelua toimittajan näkökulmasta. Kokenut rikoskomisario Tero Haapala arvioi Jokelan ja myöhemmin Kauhajoella tapahtuneen kouluiskun vaikutuksia poliisityöhön ja -taktiikkaan. Jaksossa kuullaan myös iskun tehneen Auvisen vanhempien haastattelu heidän otettuaan yhteyttä MTV Uutisiin vuotta myöhemmin tapahtuneen Kauhajoen koulusurman jälkeen.

Keijo Leppänen, missä olit, kun kouluiskut järisyttivät?

– Jokelan kouluiskun aikaan olimme Lehmusvirran Maijan kanssa toimituksessa erityistehtävissä, kun teimme Suomen 90-vuotisjuhlavuoteen liittyvää sarjaa. Pasilassa käytäviltä kuului uutistoiminnan kiihkeitä ääniä. Ehkä tarjouduimme hihnallekin, mutta reserviä ei siinä hetkessä tarvittu. Kauhajoen isku puolestaan osui tavanomaiseen syyskuiseen työpäivään ja joitakin erikoislähetyksiä pantiin pystyyn jo iltapäivällä.

Jakso 4: Missä olit, kun politiikassa rytisi?

40 vuoden aikana politiikan kentillä on ennättänyt tapahtua lukemattomia kohuja, käänteitä, kannatuksen nousuja ja laskuja. Vaalivoittajina on nähty puolueita oikealta vasemmalle. 16 pääministeriä on ehtinyt kätellä viittä eri presidenttiä 16 eri hallituksen päämiehenä.

MTV Uutisten käynnistyminen syyskuussa 1981 osui samaan hetkeen presidentti Urho Kekkosen terveyden heikkenemisen ja sen myötä Kekkosen pitkän virkakauden päättymisen kanssa. Politiikan tapahtumia niputtava jakso käynnistyykin kertauksella ajanjaksosta, jolloin Suomi siirtyi Kekkosen ajasta Koiviston aikaan. Jaksossa muistellaan myös vuosikymmenten suurimpia vaalivoittoja, poliittisia kohuja ja elämään jääneitä lausahduksia. Jaksossa presidentti Tarja Halonen avautuu tunteistaan kohuotsikoiden aikaan. Studiohaastattelussa kuullaan myös, mitä Timo Soini ajattelee jytky-voitostaan ja koko poliittisesta urastaan.

Jan Andersson, missä olit, kun politiikassa rytisi?

– Muistoja on useita, mutta taisi olla kuntavaalit vuonna 2007 ja olimme ohjelmakiertueella Turussa. Jostain syystä tuotanto oli päättänyt säästää maskeeraajista palkkaamalla kokemattoman paikallisen ryhmän tekemään puheenjohtajien maskeeraukset. Lopputulos oli, että kokoomuksen Jyrki Katainen oli maalattu niin ruskeaksi, että siitä syntyi muutama lööppikin. Sen jälkeen vaalikiertueilla oli mukana talon omat tv-tuotantoihin erikoistuneet maskeeraajat.

Jakso 5: Missä olit, kun Tshernobylissä räjähti?

Epämääräiset tiedot radioaktiivisuuden noususta kummastuttivat viranomaisia huhtikuun lopulla 1986. Tiedot täsmentyivät kammottavan hitaasti ja lopulta vasta seuraavien päivien kuluessa Suomessakin saatiin varmuus siitä, että entisen Neuvostoliiton alueella, Ukrainan Tshernobylissä, oli tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus. Tiedot olivat hyvin epämääräisiä, mutta tiedonmurusia yhdistämällä onnettomuuden kokoluokka alkoi hiljalleen valjeta Suomessakin.

Jaksossa viranomaisten työskentelyä ja ihmetystä avaa tuolloin Säteilyturvakeskuksessa avainpaikoilla työskennellyt Janne Koivukoski. Monella tapaa erilaisen maailman ja sen aikaisen uutisvälityksen haasteita jaksossa puolestaan muistelee Urpo Martikainen. Koko kansan uutisankkuri kertoo muun muassa, kuinka tuolloin tuoreeltaan haastateltavaksi saapuneen Säteilyturvakeskuksen johtajan kanssa valmistauduttiin illan Kymmenen uutisiin makkaravoileipää syödessä ja uutistoimistojen sähkeitä lukiessa. 

Ripsa Koskinen-Papunen, missä olit, kun Tshernobylissä räjähti? 

– Olin lukion toisella luokalla Lahden yhteiskoulussa ja seurasin onnettomuusuutisointia hieman hämmentyneenä. Muistan lähinnä, kuinka uutisissa varoitettiin poronlihan ja sienien syömisestä niiden mahdollisen radioaktiivisuuden takia. Yllättävintä oli se, kun Yhdysvalloista tuli minulle huolestuneita kyselyitä, olenko vielä hengissä ja kuinka moni suomalainen oli kuollut Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia. Olin ollut edellisen vuoden vaihto-oppilaana Ohiossa ja isäntäperheeni ja ystäväni olivat saaneet Tshernobylin vaikutuksista erittäin liioitellun kuvan paikallisen uutisoinnin takia.

Missä olit, kun? sunnuntaina 25.4. klo 19.30 alkaen mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla. Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa. 

Lue myös:

    Uusimmat