Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti leluaseita ja tuttiketjuja. Testien perusteella markkinoilta poistetaan tuotteita.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti leluaseita ja tuttiketjuja, ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin neljä tuotetta. Kaksi leluasetta määrättiin myös kerättäväksi pois kuluttajilta. Leluaseiden ongelmia olivat liian voimakas laser ja liike-energia, sekä ammusnuolen imukuppien irtoaminen. Tuttiketjujen puutteita olivat liian helposti hajoavat pienet osat tai liian pitkät nauhat.
Leluaseita testautettiin yhteensä kuusi, joista kaksi poistettiin markkinoilta ja kerättiin pois myös kuluttajilta. Leluaseiden puutteita olivat liian voimakas laser ja ammusnuolten liian voimakas liike-energia sekä liian helposti irtoavat ammusnuolen pienet imukupit. Merkintäpuutteita oli kaikkiaan kolmessa näytteessä.
Kaksi leluasetta täytti vaatimukset tutkituilta osin.
Liian voimakkaat lelujen lasersäteet ovat vaaraksi silmille, ja nuolten liian voimakas liike-energia voi aiheuttaa lapsille ruhjeita tai silmävammoja, mikäli leikin tiimellyksessä aseella osutaan toista kasvojen alueelle. Liian helposti irtoavat imukupit puolestaan aiheuttavat tukehtumisvaaran.
Projektissa tutkittiin myös kaksi leluasetta, joiden pakkauksessa oli maininta laser-aseesta. Kyseessä olivat kuitenkin infrapunaledeillä toimivat aseet, jotka vastaavat teholtaan kaukosäädintä, eivätkä ole vaarallisia.
Markkinoilta poistetut leluaseet
King Sport leluase
Puute: Leluaseessa liian voimakas laser ja liike-energia
Toy Gun leluase
Puute: Leluaseen ammusnuolen pienet imukupit irtosivat liian helposti.
Leluaseissa ongelmia myös aiempina vuosina
Liian voimakkaita lasereita ja ammuslelun liian suuria nuolten liike-energioita on löytynyt leluista myös aiempien vuosien markkinavalvonnassa. Myös merkintäpuutteisiin pitää suhtautua vakavasti.
– Huolimattomuus tuotteen merkinnöissä voi kieliä lelujen valmistajan tai maahantuojan piittaamattomuudesta turvallisuutta kohtaan myös muilta osin, turvallisuusinsinööri Asta Koivisto Tukesista kertoo.
Urheiluvälinekaupoissa on paljon yli 14-vuotiaiden lasten käyttöön tarkoitettuja jousipyssyjä, jotka eivät ole myynnissä leluina. Koska niitä ei ole tarkoitettu leluiksi, ei niitä pidä myöskään antaa lasten leikkeihin.
Valmistaja on vastuussa lelujen turvallisuudesta sekä siitä, että turvallisuus on varmistettu etukäteen. Lisäksi valmistajan pitää huolehtia lelujen merkinnät ja varoitukset kuntoon ennen myynnin aloittamista. Leluissa tulee olla CE-merkintä, jolla valmistaja vakuuttaa, että lelu täyttää kaikki sille asetetut turvallisuusvaatimukset.
Maahantuojan ja myyjän velvollisuus on varmistaa, että lelujen vaatimustenmukaisuus on varmistettu ja että niissä on tarvittavat merkinnät ja varoitukset suomeksi ja ruotsiksi.
Tarkista tuttiketju aina ennen käyttöä
Tukes testautti viisi tuttiketjua, jotka kaikki ostettiin verkkokaupoista. Yksi tuttiketju poistettiin markkinoilta, koska ketjun puinen helmi hajosi testeissä pieniin osiin aiheuttaen tukehtumisvaaran.
Maahantuojan ilmoituksen mukaan tuotetta ei kuitenkaan ollut ehditty vielä myydä kuluttajille, joten tuotteen keräämistä kuluttajilta ei tarvittu. Toisessa markkinoilta poistetussa tuttiketjussa puutteena oli liian pitkä nauha. Kaikkiaan kolmessa tuttiketjussa oli merkintäpuutteita.
Ainoastaan yksi tuttiketju täytti vaatimukset tutkituilta osin.
– Turvallisuusvaatimusten taustalla on aina jokin vaara, kuten kuristumisvaaran aiheuttava tuttiketjun liian pitkä naru. Myös narun leveys vaikuttaa kuristumisvaaraan, ja kapealla narulla kuristumisriski on suurempi, Asta Koivisto sanoo.
Tuttiketju on hyvä tarkistaa huolellisesti ennen jokaista käyttökertaa ja hävittää heti, kun ensimmäiset merkit vaurioista tai huonokuntoisuudesta ilmenevät. Kuristumisvaaran vuoksi tuttiketjua ei tule koskaan pidentää tai kiinnittää vaatteen naruihin, nauhoihin tai muihin vastaaviin osiin.
Markkinoilta poistetut tuttiketjut
Veikeä tuttinauha
Tuttiketjussa liian pitkä nauha
Small foot company, tuttiketju hiiri (tuote nro 2461)
Tuttiketjussa helposti hajoavia osia, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran.
Tuttiketjun ostajan, valmistajan tai maahantuojan muistilista:
– Tuttiketjun suositeltava pituus on enintään 22 cm. Liian pitkä naru aiheuttaa kuristumisvaaran.
– Tuttinauhan leveyden on oltava vähintään 6 mm. Liian kapea naru menee helposti solmuun ja aiheuttaa kuristumisvaaran.
– Paljaana olevan narun paksuuden pitää olla vähintään 1,5 mm, koska liian ohut naru voi nirhautua lapsen ihoon.
– Tuttiketjussa ei saa olla liian helposti irtoavia pieniä osia, koska ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.
– Lapsen suuhun mahtuvissa tuttiketjun osissa (esimerkiksi osassa, jolla ketju kiinnitetään vaatteeseen) on oltava reiät joista ilma pääsee lävitse.
– Tuttiketjujen tulee olla turvallisia. Lainsäädännön lisäksi tuttiketjuja koskee standardi SFS-EN 12586, josta löytyvät tarkemmat vaatimukset tuttiketjuille.
– Tuttiketjuissa, jotka täyttävät tuttiketjustandardin vaatimukset, on käyttöohjeiden ja toiminnanharjoittajan yhteystietojen lisäksi näkyvillä standardin numero.
– Lelumaisia osia sisältävien tuttiketjujen tulee täyttää myös lelulainsäädännön vaatimukset.
Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)