Helsingissä kymmeniä leikkipuistoja ja iltapäiväkerhoja on jouduttu sulkemaan, koska henkilökuntaa on jouduttu siirtämään päivähoidon puolelle henkilöstö- ja resurssipulan vuoksi. Vanhempien mukaan resurssipula aiheuttaa jo vaaratilanteita päivähoidossa. Asiantuntijan mukaan tilanne saattaa haitata jo lasten kehitystä.
Varhaiskasvatuksen kriisistä huolestuneet vanhemmat järjestävät 18. tammikuuta Stop vakava leikki -nimisen mielenilmauksen Helsingissä.
Vanhempien mielenilmausta järjestävä Niina Pippuri kertoo, että heille tulevissa yhteydenotoissa kerrotaan jopa vaaratilanteista kriisiytyneessä päivähoidossa.
– Vakavia asioita tapahtuu joka päivä. Lapsia pääsee karkuun päiväkodin pihalta, koska kukaan ei tunnista niitä. Luovutetaan [lapsia] väärille hakijoille, voi sattua tapaturmia, Pippuri luettelee Huomenta Suomi -ohjelmassa.
– Olemme kuulleet yksivuotiaiden ryhmistä, joiden ryhmätila on ikkunaton varastohuone. Vauvoja varastossa? Onko tämä todella Helsingin kaupungin näkemys varhaiskasvatuslain mukaisesta lapsen edun ensisijaisesta toteutumisesta. Ylityksistä puhutaan tilapäisinä poikkeamina, vaikka me kaikki tiedämme, että ratkaisuista tulee todennäköisesti pysyviä, kommentoi mielenosoituksen tiedotteessa Jenni Mutanen, yksi mielenilmauksen järjestäjistä.
Lue myös: Helsingin varhaiskasvatus valtavissa ongelmissa – näin moni lapsi jää ilman aamu- tai iltapäivätoimintaa: "Minne 7-vuotias pitäisi tunkea tunneiksi, kun koulu loppuu jo kello 12"
Helsingin kaupunki tiedotti viime joulukuussa jatkavansa leikkipuistojen sulkua, jonka lisäksi tammikuusta noin 39 kaupungin leikkipuistoa suljetaan ainakin tulevaan kesään saakka.
Pippurin mukaan tilannetta pahentaa myös Helsingin kaupungin päätös nostaa päiväkotien täyttöaste 105 prosenttiin.
– Päiväkodit tullaan ylitäyttämään…Tilanteessa, jossa siihen vanhaankaan täyttöasteeseen ei ole ollut riittävästi resursseja. Vanhemman näkökulmasta tämä tuntuu aivan käsittämättömältä päätökseltä, Pippuri ihmettelee.
Haitallista aivojen kehitykselle
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja tietokirjailija Annele Wiman pelkää, että tilanne päiväkodeissa vaikuttaa lasten kehitykseen pitkälle tulevaisuuteen.
– Aivojen kehityksen näkökulmasta ennen kouluikää tapahtuu valtavasti, sekä hyvässä että huonossa. Se mitä tapahtuu varhaiskasvatuksessa: jatkuva henkilöstöpula, vaihtuvat aikuiset, ylisuuret ryhmät, kaikki tämä on myrkkyä lasten aivoille, Wiman varoittaa.
Erityisopettajan mukaan tilanne saattaa hankaloittaa lasten myöhempää elämää.
– Nämä kantautuvat sinne koulun puolelle ja lasten myöhempään elämään. Siitä on lukuisia tutkimuksia, että mitä enemmän varhaiskasvatukseen satsataan ja siihen varhaiseen puuttumiseen, niin se kantaa kyllä hedelmää moninkertaisesti, Wiman painottaa.
– Lapset on käytännössä uhrattu näille säästötoimenpiteille ja tehokkuudelle.
Mielenilmauksen järjestäjien mukaan varhaiskasvatuksen alalla vallitsee salailun, syyttelyn ja uhkailun kulttuuri, jossa pahimmillaan vanhemmilta on salattu lasten kiusaamista ja väkivaltatapauksia.
– AVI:n ilmoituksia emme uskalla, ehdi emmekä halua tehdä. Meidät tai esihenkilömme leimataan, totuutta emme voi paljastaa. Meitä on uhattu potkuilla, mikäli kerromme näkemyksiämme vakan (varhaiskasvatus) asioista julkisesti, kommentoi tiedotteessa helsinkiläinen varhaiskasvatuksen opettaja.
Katso alla olevalta videolta koko Huomenta Suomi -ohjelman keskustelu kriisiytyneestä varhaiskasvatuksesta.
9:51