Ristelylaivoilla lasten seurassa kännäävä vanhempi on onneksi harvinainen, mutta valitettavasti mahdollinen näky. Miten tähän voi puuttua?
– Kaikki nämä tapaukset ovat ikäviä, ja niitä silloin tällöin sattuu, ihan niin kuin missä tahansa lomakohteessa, kertoo Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjd.
Nöjdin mukaan laivahenkilökunta kuitenkin seuraa lastensa kanssa alkoholia nauttivien vanhempien käytöstä ja tarvittaessa puuttuu siihen.
Hankaluuksia aiheuttaa se, että matkustajat voivat hytissään juoda henkilökunnan valvonnan ulkopuolella. Lisäksi alkoholin juomista ei vanhemmilta voi kokonaan estää, huomauttaa Nöjd.
– Emme voi tietenkään kieltää jotakuta nauttimasta ruoan kanssa viiniä.
Useimmiten pelkkä puhe auttaa
Nöjdin mukaan henkilökunta menee aluksi keskustelemaan vanhempien kanssa, mikäli nämä näyttävät humaltuvan lasten läsnäollessa.
– Yleensä tässä vaiheessa vanhempi ymmärtää, että on aika mennä nukkumaan.
Henkilökunnan pitää myös huomata lopettaa alkoholin tarjoilu ajoissa. Jos vanhempi pääsee kuitenkin humaltumaan sellaiseen kuntoon, ettei lasta tämän huostaan voi jättää, pyydetään monesti toista seurueen aikuisista ottamaan vastuu lapsista.
– Ketään lasta ei jätetä heitteille hyvin humalaisen aikuisen kanssa.
Jos henkilökunnan puhe ei auta, voidaan pyytää järjestyksenvalvoja paikalle. Vanhemmalta voidaan myös evätä pääsy anniskelualueelle. Ääritapauksessa vanhempi voi päätyä seuraavassa laivan pysähdyspaikassa poliisin huostaan ja lapsista voidaan tehdä lastensuojeluilmoitus.
– Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia tapauksia, yleensä asiat saadaan hoidettua puhumalla, sanoo Nöjd.
Risteilyjen anniskelun valvonta on omalla vastuulla
Valvirasta kerrotaan, että kansainvälisen liikenteen anniskelun valvonta eroaa Suomen maaperällä tapahtuvasta anniskelusta.
– Maissa aluehallintovirasto myöntää anniskeluluvat, kun taas kansainvälisen liikenteen aluksissa anniskelusta tehdään ilmoitus Valviralle, kertoo Valviran lakimies Kristiina Meriläinen.
Tämä tarkoittaa sitä, että risteilyalusten anniskelun valvonta on pääasiassa niiden omalla vastuulla.
– Säännöt ovat anniskelun suhteen samat niin maissa kuin merillä, mutta risteilyaluksilla valvonta painottuu enemmän omavalvontaan.
Valvira tarkastelee risteilyalusten anniskelua tarkemmin tapauskohtaisesti, jos se saa niistä epäkohtailmoituksia. Näitä tulee kuitenkin hyvin harvoin, arvioi Meriläinen.
Sivustaseuraajan kannattaa ilmoittaa henkilökunnalle
Jos risteilyllä sattuu näkemään perheen, jonka vanhemmat ovat humaltuneet lasten läsnäollessa, voi ottaa yhteyttä laivan henkilökuntaan, neuvoo Helsingin kaupungin lastensuojelun sosiaalityöntekijä Eija Kuukasjärvi.
Sivullinenkin voi arvioida tilanteen vakavuutta ennen mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymistä: Kykenevätkö vanhemmat hoitamaan sen ikäistä lasta, joka mukana on? Onko paikalla muita turvallisia aikuisia?
– Voi toki ajatella, että jos itsellä jo huoli herää, niin siinä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä johonkuhun.
Maissa ollessaan sivustaseuraajan kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Suoraan lastensuojeluviranomaisille ei välttämättä kannata soittaa, jos ei ole tietoa perheen vanhempien henkilöllisyydestä.
– Meidän on vähän hankala toimia, jos emme tiedä, kuka vanhempi on. Meille soittaminen on hieman monimutkaisempi tie asian ratkaisuun, ja silloin koko tilanne saattaa mennä ohi, eikä ongelmaan päästä puuttumaan, kertoo Kuukasjärvi.
Lastensuojeluviranomaiset eivät voi vaatia keneltäkään henkilöllisyystodistuksia, eikä ilman henkilötietoja lastensuojeluilmoitusta pysty tekemään.
Joskus humaltuneelle vanhemmalle voi mennä puhumaan asiasta, mutta reaktio voi olla huonokin.
– Se on ihan tapauskohtaista. Voin kuvitella, että joku hermostuu ja joku taas ei.
Siksi sivullisen laivamatkustajan yleispätevä ohje on mennä puhumaan laivan henkilökunnalle, ei itse asianosaisille.