Vanki kertoo kuntoutuskokeilusta Hämeenlinnassa: "Siellä selvitetään, millaisia ihmisiä oikeasti olemme"

1448299
Naisvanki Hämeenlinnan keskusvankilassa, 2002. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 28.04.2016 18:37

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Hämeenlinnan vankilassa tuomiota istuva Stina on ollut mukana uudenlaisessa enneagrammi-itsetuntemuskuntoutumisessa. – Vankilataustani aikana on kaikenlaisissa terapioissa käyty asioita hirveän pinnallisesti. Nyt kun kävin tämän kurssin, tulin siihen tulokseen, että minulla on ollut ihan väärä asenne tähän hommaan, Stina kertoo.

Puhelimessa Stina* kuulostaa iloiselta ja sanavalmiilta. Monta kertaa hän heläyttää iloisen naurun. On helppo unohtaa, että tämä puhelu suuntautuu Hämeenlinnan naisvankilaan.

Stina, vanki, on ollut mukana Hämeenlinnan vankilan pilottiryhmässä. Kyse on uudenlaisesta enneagrammi-itsetuntemuskuntoutumisesta, josta on aiemmin saatu erinomaisia tuloksia USA:ssa.

Ha¦êmeenllinna_7_4_2016_024

Enneagrammi-kurssi Hämeenlinnassa.

Enneagrammi-menetelmässä ihmiset on jaettu yhdeksään tyyppiin. Ideana on löytää oma persoonatyyppinsä, sillä moni tekee jopa tiedostamattaan asioita tietyllä tavalla – siis alitajuisesti, syytä ymmärtämättä. Enneagrammin ideana on lisätä ymmärrystä siitä, miksi itse toimii tietyllä tavalla, ja miksi muut toimivat, kuten toimivat.

Stinan mukaan kurssilla kukin saa prosessoida "omaa syytään ja seuraustaan" – siis omaa käytöstään persoonallisuuden kautta.

– Siellä selvitetään, millaisia ihmisiä oikeasti olemme, emmekä vain luule olevamme, hän kuvaa.

Lue myös: Hämeenlinnassa täysin uudenlainen vankilakokeilu: "Kurssilla etsimme motiiveja ja syitä siihen, miksi ihminen on päätynyt vankilaan"

– Se pohjautuu paljon omiin kokemuksiin, ja jokainen kertoo esimerkkejä omasta persoonastaan. On todella paljon hengitysharjoituksia, rentoutumista sekä keskittymisharjoituksia ja läsnäoloharjoituksia.

"Se oli ehkä aluksi vähän pelottavaa"

Hengitysharjoituksia Stina on tehnyt aiemminkin; niitä on käsitelty myös muissa terapiamuodoissa. Enneagrammissa uutta oli uudenlainen lähestymistapa.

– Tämä oli loistava vaihtoehto, tällaista en ole koskaan käynyt aikaisemmin. Täällähän on hirveän paljon kaikenlaisia terapioita, kuten suuttumuksenhallintaa. Tämä oli superpositiivinen vaihtoehto niille, Stina sanoo.

– Lähdetään liikkeelle omasta persoonallisuudesta. Ei lähdetä muuttamaan mitään, vaan lähdetään tiedostamaan sitä, millainen olen ja miten reagoin asioihin. Jos haluaa tai on tarvetta, voi lähteä prosessoimaan muuttumista. Mutta sillä hetkellä keskitytään siihen, millaisia ollaan sillä hetkellä.

Yhdeksästä enneagrammi-persoonatyypistä Stina on innostuvaksi suunnittelijaksikin kutsuttu seiska.

Enneagrammi-tyyppi seitsemän

  • Voi olla eloisa, iloinen, seikkailija
  • Voi olla myös lyhytjännitteinen, kärsimätön, epäluotettava
  • Loistava ideoimaan uutta
  • Nopea liikkeissään, keräilee uusia kokemuksia
  • Nautiskeleva elämäntyyli voi peittää alleen levottomuutta ja tylsistymistä
  • Pyrkii pysymään innostuneena ja vauhdikkaana 
  • Ei halua kohdata epämukavia tai kipeitä asioita

Lähde: Enneagram.fiNamaste.fi

– Se oli ehkä aluksi vähän pelottavaa. Löysin hirveän helposti tyyppini, jotkut etsivät vähän kauemmin sitä omaa tyyppiä. Siellä oli sellainen kirja, ja luin sen osuuden numero seitsemästä, niin se oli kuin käyttöohje minuun! Se oli vähän pelottava asia ensin alkuun, Stina kuvaa.

– Kun vähän aikaa kävi kurssia ja mietti niitä asioita, niin kyllä sieltä löytyi syitä ja seurauksia. Se oli todella kiehtovaa. Olen aina kuvitellut, että olen hyvin tunneperäinen ihminen ja elän hirveän tunteella. Mutta totesin kurssilla, että olen niin järkiperäinen ihminen kuin vain olla ja voi. Se helpotti näkemyksiäni ihan joka asiaan.

1.03608158

Kurssilla tutustuu myös muihin ihmisiin ja heidän erilaisiin persoonatyyppeihinsä. Eri persoonien erot voivat tuntua suurilta.

– En edes osannut ajatella, miten eri ihmiset voivat kokea kaikki asiat niin eri tavalla. Että jotkut todella tuntevat kaiken fyysisenä itsessään, ja minä taas järkeistän kaiken. Se oli mielestäni kaikista opettavaisin osio.

Stina lopetti tupakanpolton muutama kuukausi sitten. Hengitysharjoitukset ovat auttaneet, kun lopettaminen on tuntunut vaikealta.

– Kun ottaa oman tilan hengittämisellä siihen, ehtii miettiä asiaa: onko siinä mitään järkeä, että polttaa sen tupakan?

"Ehdottomasti kurssi sopisi myös vartijoille"

Enneagrammi menetelmänä sopii kaikille – ei siis pelkkiin vankilaoloihin. Vankilassa sitä käytetään kuntoutumismenetelmänä. Aiemmin Stina on ollut terapiavastainen.

– Vankilataustani aikana kaikenlaisissa terapioissa on käyty asioita hirveän pinnallisesti. Olen tiennyt kaikki ne asiat, joita siellä on sanottu, elämääni ei ole tullut siellä mitään uutta. Nyt, kun kävin tämän kurssin, tulin siihen tulokseen, että minulla on ollut ihan väärä asenne tähän hommaan, Stina kertoo.

– Nyt olen sitä mieltä, että kertokaa kaikki, mitä teillä on minulle annettavaa, nyt prosessoidaan! Mielestäni se on todella suuri askel maailmankuvassani, ja se on hyvä asia.

33699277

Kuvituskuvaa Riihimäen vankilasta.

Hän toivoisi Suomeen lisää enneagrammi-kurssin kaltaista kuntoutusta. Kurssia hän suosittelisi aivan kaikille.

– Vankilassa olen sitä mieltä, että ehdottomasti kurssi sopisi myös vartijoille. Kurssi on auttanut ihan hirveästi minua ja näkökantaani muihin ihmisiin, auttanut ottamaan huomioon sellaisia asioita, joita ei aikaisemmin ole tullut koskaan edes ajatelleeksi. Tämä olisi myös omiaan vartijoille, tämä sopii kaikille, Stina sanoo.

– Kuten sanoin, olen kokenut, että monet terapiamuodot ovat jotenkin pinnallisia. Sellaisina, että kun pääsee tunnilta pois, huokaisee helpotuksesta: "nyt se on käyty". Eli se on sellainen velvollisuus ja pakko. Mutta tämä sopisi ihan joka paikkaan: työpaikoille, lapsille tai nuorille, kouluihin. Tämä on hyvä vaihtoehto. Ei haeta vikoja tai pyritä muuttamaan omaa persoonaa, vaan katsotaan vain, millaisia ihmisiä olemme. Se on hyvä asia.

* Haastateltavan nimi on muutettu. 

Tuoreimmat aiheesta

Mielenhallinta