Mentaalivalmentajana toimiva Minna Marsh haluaa haastaa ihmisiä kasvuun. – Olkoon kuka tahansa millainen tahansa, mutta saan olla sellainen kuin olen. On velvollisuuteni itseäni kohtaan heittäytyä ja uskaltaa.
– Veikkaisin, että me ihmiset olemme usein peruslaiskoja, ja aivotkin pyrkivät säästämään energiaa. Aivot pyrkivät pitämään kiinni totutuista malleista, vaikka ne olisivat huonoja. Se vaatii halua muutokseen ja tietynlaista nöyryyttä omien asioidensa edessä. Ja ahkeruutta: että lähtee tekemään sen työn, pohtii mentaalivalmentajana toimiva Minna Marsh.
Koulutukseltaan Marsh on filosofian maisteri. Hän teki vuosia töitä viestintä- ja markkinointialalla, kunnes eteni perushyvässä uraputkessa isoon firmaan – eikä sitten kokenutkaan sen arvoja omikseen. YT-neuvotteluissa hänet potkaistiin ulos, osittain oman toiveen vuoksi.
– Haastan itseäni kasvuun koko ajan ja menen pelkojani päin. Haluan vapautua entistä enemmän siihen omaan elämään, joka minua odottaa. Olen vuosien varrella koko ajan voinut laittaa itseäni ja omaa persoonaani enemmän likoon, Marsh sanoo.
"En muista ensimmäisestä yhdeksästä vuodestani juuri mitään"
20-vuotiaasta asti Marsh on ahminut henkiseen hyvinvointiin liittyvää kirjallisuutta. Oma koetteleva elämäntilanne kannusti hakemaan henkistä hyvinvointia, joka kuitenkin tuntui aina katoavan ensimmäisten ahaa-elämysten jälkeen.
– En alkanut toteuttaa sitä työtä itseni kanssa arjessa, että olisin soveltanut kirjaviisautta ja hyviä asioita omassa elämässäni. Sain kirjoista ahaa-elämyksiä, mutta sitten palasin vanhoihin tapoihini.
Marsh haki omaa polkuaan ja päätti lopulta kouluttautua mentaalivalmentaksi.
Mentaalivalmennus
- Mentaalivalmennuksessa voidaan tavoitella esimerkiksi itsekuria, ajanhallintaa tai itsensä johtamisen taitoja.
- Valmennuksen tavoitteena voi olla myös tupakoinnin lopettaminen tai omien, piintyneiden uskomusten muuttaminen.
- Henkistä valmistautumista käytetään työkaluna urheilumaailmassa, kun opitaan keskittymään urheilusuoritukseen sekä kestämään painetta
– Tähänhän ei voi kouluttautua Suomessa, ainakaan siten, miten itse halusin asiaa viedä eteenpäin. Tilasin säkeittäin kirjoja USA:sta, luin, mietin ja testasin. Päätin, että jos olen huono, asiakaspalaute varmasti kertoo sen äkkiä, Marsh sanoo.
– Olen huomannut, että teoria ei jää niin paljon mieleen. Mutta se jää, kun joku kertoo omasta elämästään. Suomessa sitä on 5-10 vuotta sittenkin vierastettu. On ajateltu, että mitä tuo nyt itseään korostaa. Olen sitä mieltä, että haluan johtaa omalla esimerkilläni. Jokaisen täytyy löytää omat vastauksensa. Minulla ei ole enää mitään salattavaa, pelättävää tai hävettävääkään. Olen kaatanut omat kulissini. Se on valtavan vapauttavaa.
Marsh kuvaa oman elämänsä lähtökohtia haasteellisiksi.
– En muista kotoa ensimmäisestä yhdeksästä vuodestani juuri mitään. Olen joutunut taistelemaan elämässä selvitäkseni, ja siksi olen valtavan kiinnostunut tästä aiheesta, Marsh kuvaa.
Oman mielen tutkiskeleminen ja piintyneiden tapojen muuttaminen vaatii paljon.
– Vuosia sitten saatoin käydä koiran kanssa lenkillä, ja jos minun oli huono olo, saatoin koko matkan puhua pääni sisällä itselleni, että rakastan itseäni ja hyväksyn itseni sellaisena kuin olen. Itselle puhuminen voi tuntua äärimmäisen tyhmältä ja tylsältä, mutta se toimii. Siitä tulee valtavan hyvä olo. Se, miten ajattelemme, vaikuttaa aivojemme kemiaan ja saa aikaan tunteita, Marsh sanoo.
"Meillä kaikilla on valtavasti annettavaa"
Aiemmin Marsh eli kulisseissa, joista ei edes itse ole tietoinen. Hän teki mentaalivalmentajankin työtä muutaman vuoden jakkupuku-roolilla, sopivan sovinnaisesti – koska niinhän elämässä "kuuluu olla".
No, ei kuulu enää.
– Olkoon kuka tahansa millainen tahansa, ja minä saan olla sellainen kuin olen. On velvollisuuteni itseäni kohtaan heittäytyä ja uskaltaa.
Marsh kirjoittaa myös blogia. Henkilökohtaisten tekstien palaute on ollut ymmärtävää; moni tunnisti itsensä esimerkiksi Marshin yrittäjyyttä kuvaavasta kirjoituksesta.
– Oli valtava helpotus kaataa sekin kulissi. Ihmiset ajattelivat, että tuo on julkaissut kirjan, tuo on julkisuudessa, se on räväkkä ja sille tulee rahaa taivaalta. Ihmisillä oli sellainen käsitys. Koin terveeksi sanoa, ettei tämä todellakaan mene niin, Marsh sanoo.
– Meillä kaikilla on valtavasti annettavaa, myös toisillemme, kun vain rohkaistumme: voimme olla näkyviä ja sellaisia, kuin olemme. En minä ole täydellinen, teen mokia ja epäonnistun joka päivä, mutta pääsen niistä todella nopeasti eteenpäin ja yritän oppia niistä. Hyväksyn keskeneräisyyteni, ja siksi on helpompi olla.
Minna Marshin teos Mentaaliherätys! Opas henkiseen kuntoiluun (Gummerus) ilmestyy syksyllä 2015.