Vantaan väärinkäytösepäilyt: Perusteetonta laskutusta, omakotitalo alihintaan vuokralle, siivoussopimus veljelle

Vantaan kaupungin omistama omakotitalo Hakunilassa
Julkaistu 28.04.2015 06:00
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski

Yrittäjäpariskunta näyttää pyörittäneen kaupungin bussivarikkoa vuosien ajan kuin omaa firmaansa. Sisäisen tarkastuksen mukaan valvonta on pettänyt. 

Vantaan kaupungin yhtiöissä paljastui sisäisissä tarkastuksissa iso kasa epäselvyyksiä. Kaupunginjohtaja Kari Nenonen on tehnyt selvitysten pohjalta tutkintapyynnöt kaikkiaan neljästä yhtiöstä. 

Tästä selvitykset saivat alkunsa

MTV Uutiset kertoi reilu vuosi sitten epäselvyyksistä kaupungin sähkötyöhankinnoissa. Kaupunki oli suosinut hankinnoissaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapani Mäkisen ystävän yritystä. 

Vantaa teetti ulkopuolisella tarkastajalla laajan sähkötyöselvityksen sekä kaupungin että sen yhtiöiden osalta. Kävi ilmi, että hankintakäytännöissä oli moitittavaa. 

Esiin tulleiden ongelmien takia kaupunginjohtaja määräsi sisäisen tarkastuksen tutkimaan laajemmin kaupungin yhtiöiden toimintatapoja. Tähän mennessä on tutkittu viisi yhtiötä ja tarkastuksia aiotaan jatkaa. Poliisitutkinnassa olevat asiat eivät tiettävästi liity sähkötöihin. 

Nyt tapahtumia tutkii Itä-Uudenmaan poliisilaitos. Poliisi kuulee parhaillaan asiaan liittyviä henkilöitä. Tänään poliisin kuultavaksi asianomistajan ominaisuudessa menee kaupunginjohtaja Nenonen. 

Yksi tutkintapyynnöistä koskee Myyrmäen urheilupuistoyhtiötä. Epäillään muun muassa, että sen mainostuloja olisi ohjattu asiattomasti toimitusjohtaja Erkki Salon omalle urheiluseuralle. Salo kiisti rikosepäilyt, mutta ei halunnut muuten kommentoida tapausta MTV:lle esitutkinnan ollessa kesken. 

Muut tutkintapyynnöt koskevat kaupungin kiinteistöyhtiöitä. Ne pyörittävät muun muassa bussivarikoita sekä kaupungin yritys- ja ympäristökeskus Leijaa. Näiden ns. Kehäyhtiöiden toimitusjohtajana on toiminut Vantaan pitkäaikainen virkamies Seppo Nurmi.

Epäily: Kiellettyä tukea bussiyhtiöille

Yksi Kehäyhtiöiden väärinkäytösepäilyistä liittyy siihen, että ne olisivat antaneet piilotukea bussiyhtiöille ja vääristäneet näin kilpailua. Tämä olisi tapahtunut velottamalla bussiyhtiöiltä liian alhaista vuokraa ja hoitamalla vuokralaisten vastuulle kuuluneita kuluja. 

"Ilkeämielisiä vihjailuja"

Kehäyhtiöiden toimitusjohtajan tehtäviä hoitanut Seppo Nurmi antoi MTV Uutisille kommentiksi vastineen, jonka Kehäyhtiöt lähettivät sisäiselle tarkastukselle tammikuussa.

Siinä väärinkäytösepäilyt kiistetään ja arvioidaan, että sisäinen tarkastus on pyrkinyt tarkoitushakuisesti näyttämään yhtiöiden hallitusten tekemiset väärinä, epäjohdonmukaisina ja vahingollisina. Vastineen mukaan sisäisen tarkastuksen raportti sisältää "ilkeämielisiä vihjailuja ja suuhun pantuja sanoja". 

Kehäportti Oy:n hallituksen entinen puheenjohtaja Kim Zilliacus (kok.) kommentoi myös MTV Uutisille pitävänsä tarkastajan toimintaa tarkoitushakuisena. Hän viittaa Nurmea kohtaan aiemmin esitettyihin väärinkäytösepäilyihin. Niin sanotussa Lumo-sotkussa käräjäoikeus ensin tuomitsi Nurmen kirjanpitorikoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä, mutta hovioikeudessa syytteet kaatuivat. 

– Ajojahti on ehkä vähän voimakas sana, mutta siltä tämä näyttää, Zilliacus muotoilee.  

Vantaan kaupungin sisäisen tarkastuksen johtaja Pentti Asumus, onko teillä käynnissä ajojahti? 

– Ei tietenkään ole. Teemme tätä työtä täysin riippumattomasti. 

Kehäyhtiöiden vastineessa yksityisten bussiyhtiöiden suosimista koskevaa väitettä pidetään virheelliseen tulkintaan perustuvana. Kiinteistöpalveluyhtiö Dimaxin käyttöä perustellaan muun muassa sillä, että se hoiti bussivarikoilla ongelmatilanteet ripeästi, moitteettomasti ja edullisella laskutuksella. Omakotitalon remontointi ja vuokraaminen katsottiin järkeväksi, koska silloin kiinteistöä hoitavalla talonmiehellä oli mahdollisuus majoittua tarvittaessa varikkoalueelle. 

Moitelista on pitkä. Tarkastusraportin mukaan yhtiöiden tekemiä hankintoja ei ole hoidettu asianmukaisesti ja kilpailutus on laiminlyöty. Yhtiöillä on ollut satojen tuhansien eurojen arvosta perusteetonta, keskinäistä laskutusta. Myös maanvuokria on jäänyt maksamatta. Tarkastajan mukaan hallitus on laiminlyönyt valvontavastuunsa.  

"Teimme niin kuin virkamies ohjeisti"

Eriskummallinen kuvio liittyy järvenpääläispariskuntaan, jonka yhtiö myi kiinteistöpalvelua Kehäyhtiöille. Heidän yrityksensä Dimaxi teki töitä bussivarikoilla. Se laskutti esimerkiksi vuonna 2013 neljännesmiljoonan kaupungin yhtiöiltä – ilman kilpailutusta ja sopimusta. 

Dimaxi myös hankki tarvikkeita ja työkaluja Kehäyhtiöille. Tarkastuksessa ihmeteltiin läpilaskutukseen liittyvää yleiskulua, jota perittiin tarvikkeiden hintojen päälle. Se vaihteli 20 prosentista jopa yli 50 prosenttiin. Normaalina yleiskuluna voidaan yleensä pitää 10-12 prosenttia. Dimaxi päätti tarkastajan mukaan myös tarvikeostoista omin luvin.

– Me teimme niin kuin Seppo Nurmen kanssa sovittiin. Me aina kysyimme, voidaanko tehdä näin, miten tehdään ja onko rahaa tähän. Jälkikäteen ymmärrän kyllä kritiikin, mutta olisi meitä voinut ohjeistaa paremmin, Dimaxin omistaja harmittelee.

Sisäinen tarkastus ehdottaa raportissaan, että poliisi selvittäisi, onko Dimaxin vahingollinen laskutus tapahtunut yksinomaan sen aloitteesta. Sen selvittämiseen sisäisellä tarkastuksella ei ole mahdollisuutta. 

Euron kilometrikorvaus ihmetytti

Pariskunta muutti myös kaupungin omistamaan omakotitaloon, joka sijaitsee Hakunilan bussivarikon vieressä. He remontoivat taloa ja laskuttivat yli 40 000 euron remonttitarvikkeet Kehäyhtiöltä. Vuokraa pariskunta maksoi 500 euroa kuukaudessa, minkä tarkastajat katsovat jäävän rutkasti alle markkinahinnan.

Dimaxin omistaja puolustautuu sillä, että he eivät laskuttaneet omasta remontointityöstään ollenkaan.

– Emme olisi muuttaneet siihen, jos vuokra olisi ollut korkeampi. Ajatuksena oli, että mieheni ajokilometrit vähenisivät, kun asuisimme varikon vieressä.

Yrityksen laskuttamat kilometrikorvaukset herättivät nekin tarkastajien huomion. Yhdestä kilometristä laskutettiin euron verran.

Siivousyhtiölle potkut - veli tilalle

Tarkastaja ihmettelee myös varikkoyhtiön pitkäaikaisen siivouspalvelusopimuksen irtisanomista lokakuussa 2013. Yllättäen uudeksi siivousyrittäjäksi tuli Dimaxin toimitusjohtajan veli.

- Aiemmasta siivousfirmasta oli tullut paljon valituksia ja tilanne oli ongelmallinen. Mieheni sitten totesi veljelleen, että "tee tarjous". Mieheni ei ollut yksin valitsemassa veljensä firmaa enkä tiedä, kuka loppupeleissä siitä on päättänyt, omistaja kertoo.

Nainen kertoo olevansa hämmästynyt väärinkäytösepäilystä.

- Mieheni on tehnyt hullun lailla töitä varikon eteen. Olemme tehneet palveluksen Vantaan kaupungille korjaamalla heidän kiinteistöjään asianmukaisemmiksi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa