Darya Tajallipour ei tiedä, koska näkee vanhempansa seuraavan kerran. Niin kauan kun presidentti Donald Trumpin määräämä maahantulokielto on voimassa, Yhdysvalloissa opiskeleva iranilainen Tajallipour ja hänen Iranissa asuvat vanhempansa eivät voi tavata.
Vanhemmat haluaisivat matkustaa Yhdysvaltoihin tapaamaan 20-vuotiasta tytärtään, joka on asunut kaukana kotoa jo kaksi vuotta. Viisumin saaminen oli vaikeaa presidentti Barack Obaman kaudellakin, mutta Trumpin perjantainen päätös sulkea Yhdysvaltojen rajat Iranin ja kuuden muun maan kansalaisilta tekee matkustamisesta täysin mahdotonta.
Tajallipour ei myöskään voi käydä kotona Iranissa, sillä hän ei pääsisi enää takaisin jatkamaan opintojaan.
Lomamatka jäi haaveeksi
Vapauden luvatun maan rajat sulkeutuivat perjantaina äkisti kymmeniltätuhansilta Yhdysvalloissa laillisesti eläviltä maahanmuuttajilta. Iranilaiset, syyrialaiset, irakilaiset, jemeniläiset, libyalaiset, sudanilaiset ja somalialaiset saavat yhtä oleskella uudessa kotimaassaan laillisesti, mutta jos he poistuvat hetkeksikään Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolelle, paluuta ei enää ole.
Iranilainen Arya Pougourzi kertoo, että hänen iranilaisella ystävällään oli jo ostettuna lomamatka Peruun, mutta nyt tämä ei pääsekään lomalleen. Vaikka ystävällä on Yhdysvalloissa oleskeluun ja työskentelyyn oikeuttava Green card, hän ei pääsisi loman jälkeen enää takaisin.
– Hänellä on täällä vaimo, lapset ja työ. Ei hän uskalla lähteä.
Tajallipour ja Pougourzi osoittivat sunnuntaina Bostonin keskustassa mieltään maahantulokieltoa vastaan yhdessä tuhansien muiden kanssa. Samaan aikaan mielenosoittajia oli koolla myös lukuisissa muissa kaupungeissa eri puolilla maata.
Mielenosoituksiin osallistui suurin joukoin myös kantaväestöön kuuluvia amerikkalaisia. Maahantulokiellosta on suuttunut moni muukin kuin ne, joita asia koskettaa henkilökohtaisesti.
Mielenosoittajien kylteissä toivotettiin maahanmuuttajat ja pakolaiset tervetulleiksi ja muistutettiin, että myös nykyinen kantaväestö on alun perin maahanmuuttajien jälkeläisiä.
Pelkoa listan laajentumisesta
Kieltolistan maita yhdistää se, että niiden asukkaista valtaosa on muslimeja. Trump on korostanut, ettei kyse ole muslimien maahantulokiellosta, mutta se ei ole lievittänyt muista muslimimaista tulevien amerikkalaisten pelkoa.
18-vuotias Ishrat Qureshi on syntyperäinen Yhdysvaltojen kansalainen, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Bangladeshista. Hän on säästänyt rahaa vieraillakseen sukulaisten luona vanhempiensa synnyinmaassa, mutta nyt se tuntuu riskialttiilta suunnitelmalta.
– Jopa täällä syntyneitä ihmisiä on pidätetty lentokentällä.
Qureshi ja hänen leskiäitinsä ovat yrittäneet 11 vuotta saada Qureshin sisarpuolelle ja tämän tyttärelle luvan muuttaa Yhdysvaltoihin. Haave oli viime vuonna jo hyvin lähellä toteutumista - mutta sitten vaalitulos muutti kaiken.
Bangladesh ei tällä hetkellä ole kieltolistalla, mutta Qureshi ja hänen äitinsä arvelevat, että se voidaan lisätä listalle koska hyvänsä.
– Pelkäämme, että jos sisareni yrittää tulla tänne, hänet pysäytetään kentällä.
1:48