Vapauttiko tuore paljastus Suomelta MM-Lahden syntitaakkaa? – ”Eiköhän historia ole sen osoittanut”

GettyImages-647790358 (1)
Maastohiihdon veridoping nousi jälleen puheenaiheeksi, kun kansainvälinen media nosti esiin vuosien 2001-10 hemoglobiinilukemia.2017 Getty Images
Julkaistu 04.02.2018 17:27
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Sunnuntaina julki tullut raportti maastohiihtäjien korkeista hemoglobiiniarvoista vuosina 2001–10 herättää kysymyksiä veridopingin yleisyydestä kansainvälisessä kilpahiihdossa, vaikka varsinaisesti mitään uutta tietoa ei tullut esiin. Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei kuitenkaan ylläty tiedosta, että Suomen dopingskandaalin aikoihin kaikissa muissakin maissa mitattiin epäilyttäviä veriarvoja.

Brittilehti Sunday Times ja saksalainen ARD-kanava uutisoivat sunnuntaiaamuna, että sadoilla maastohiihtäjillä oli vuosina 2001–2010 epäilyttävän korkeita hemoglobiinilukemia.

Tietojen mukaan vuodesta 2001 alkaen peräti 41 prosenttia arvokisamitalisteista oli antanut jossain kohtaa ainakin yhden epäilyttävän verinäytteen uransa aikana. Tiedot ovat kuitenkin ajalta ennen vuonna 2009 dopingvalvonnassa käyttöön otettua biopassia. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala ei juuri uutta tietoa uutisoinnista saanut.

– Aina ennen arvokisoja on totuttu näihin uutisiin ja paljastuksiin. Voisin kuvitella, että kaikki nämä niin sanotut paljastukset ovat ajalta ennen biopassia ja tuskin kovin paljon koskee tämän päivän toimintaa, Kulmala kertoo MTV Sportille.

– Asia on tärkeä, mutta se ei liity tämän päivän Suomen joukkueeseen ja sen tekemiseen, hän huomauttaa.

Nyt julki tulleet hemoglobiiniarvot eivät olleet aikanaan mitään huippusalaista tietoa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS epäili kohonneita hemoglobiiniarvoja viitteeksi epo-hormonin käytöstä, minkä seurauksena lukemia alettiin seurata.

FIS tiedotti lukemat kansallisille lajiliitoille ja osa urheilijoista jopa julkaisi omat tietonsa epäilyksien poistamiseksi.

Venäjä nousi listalla pääosaan

Sunday Timesin ja ARD julkaisemalla listalla ylivoimaisesti eniten epäilyttäviä hemoglobiiniarvoja on venäläishiihtäjillä, mutta joukossa on paljon myös kaikkien muiden huippumaiden urheilijoita. 2000-luvulla on tullut useita epo-käryjä, joista valtaosa kohdistui Venäjän ja Itävallan hiihtäjiin.

Vuoden 2001 Lahden MM-kisojen skandaali käänsi huomion pitkälti Suomeen, mutta uusi raportti antaa viitteitä siitä, että veridopingiin viittaavia arvoja on mitattu kaikissa muissakin huippumaissa.

– En halua välttämättä ottaa muihin maihin kantaa, mutta tuskinpa suomalaiset ovat ihan yksin olleet liikenteessä, Kulmala huomauttaa.

– Sen nyt varmasti huomaa jokainen, joka katselee aikaa taaksepäin. Eiköhän historia ole osoittanut, että tuskinpa suomalaiset ovat ainoita syyllisiä olleet tuona aikana.

Kulmala muistuttaa, että pelkkä hemoglobiiniarvojen tuijottaminen ei suoraan kerro veridopingin käytöstä. Ennen biopassin käyttöön ottoa muita päteviä menetelmiä epon paljastamiseen ei vielä ollut. Korkea hemoglobiini voi johtua muun muassa korkeassa ilmanalassa harjoittelusta.

– Sormenpäätutkimuksessa on aika iso virhemahdollisuus ja toisaalta kestävyyslajien pariin on ihan aidosti valikoitunut ihmisiä, joilla on luonnostaan korkea hemoglobiini. Se on lahjakkuustekijä, joka on olemassa tietyillä ihmisillä, Kulmala sanoo.

– Myös kehon kuivuminen vaikuttaa aika voimakkaasti hemoglobiiniin, hän jatkaa.