Vappu on juhlittu ja pahimmilta tungoksilta säästyttiin – onko korona nyt voitettu? Näin vastaa HUSin diagnostiikkajohtaja

Toinen koronarajoitusten varjossa vietetty vappu on takana. Vappua edeltävinä viikkoina eri viranomaistahot Helsingin pormestarista poliisiin toivoivat suomalaisten viettävän viime vuoden tapaan vappua väkijoukkoja vältellen. 

Pääkaupunkiseudulla väkeä kokoontui vappuna runsain mitoin erityisesti puistoihin, vaikka normaalivuosien kaltaista väenpaljoutta ei nähtykään. Joissain Suomen kaupungeissa paikalliset viranomaiset myös kertoivat perinteisten juhlapaikkojen kumisseen tyhjyyttään. 

Vapusta siis selvittiin enemmän tai vähemmän kunnialla, ja koronaluvut ovat olleet laskussa maaliskuun lopulta lähtien. Onko korona nyt Suomen osalta voitettu, HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen

– Ei todellakaan. Pandemia jatkuu maailmalla ja virusvariantteja tulee sieltä täältä esiin. Meidän pitäisi saada systeemitason toimintamalli, ettei käy kuten viime syksynä, että yllättäen tartunnat lähtevät taas nousemaan. Pitäisi oppia näistä kokemuksista, Lehtonen alleviivaa. 

Vapun saldo selviää ensi viikolla

Sitä, millaista jälkeä vappu koronaluvuille tekee, on vielä liian aikaista arvioida. Lehtosen mukaan mahdollinen vappupiikki tulee näkyviin ensi viikon loppupuolella tai sitä seuraavalla viikolla.

– Ulkotiloissa tartuntariski on pienempi kuin sisällä. Jonkinlaisia ruuhkia on ollut, mutta en usko, että siinä sen suurempaa on, Lehtonen toteaa. 

– Kaikkeen kokoontumiseen liittyy riski ja turvavälit pitäisi muistaa, mutta kun itse kävin Helsingissä kaupungilla, niin en mitään kauheata huomannut. Tuleehan sitä kaupoissakin ruuhkia. Ehkä oli vähän vilkkaampaa kuin tavallisena viikonloppuna. 

Samalla kun koronatartuntojen määrä Suomessa on laskenut, niin myös rajoituksia on hiljalleen löyhennetty. Massiiviseen tartuntapiikkiin Lehtonen ei usko. 

– Aina kun rajoituksia höllätään, niin tartunnat lisääntyvät jonkin verran, mutta toivottavasti kokonaisuudessaan tartuntojen lasku jatkuisi. Kontaktien määrästä se riippuu. 

Lehtosen mukaan tartuntojen jäljitys on tällä hetkellä varsin tehokasta, ja tartuntaketjut on saatu katkottua. 

Yksittäisiä tartuntaketjuja ja pieniä piikkejä tartuntaluvuissa diagnostiikkajohtaja pitää mahdollisena, mutta kokonaiskuva on hänestä varsin hyvä. 

– Kesää kohti mennään kohtalaisen hyvässä tilanteessa.  

"Ei pandemia vuodessa häviä"

Lehtosen mukaan Suomessa kasvava rokotesuoja on "iso valtti", joka auttaa tautitilanteen hallitsemisessa. Siihen ei kuitenkaan voi hänen mukaansa luokkaa liikaa. 

– Jos tulee virustyyppi, joka ei rokotesuojasta niin välitä, niin homma alkaa vähän kuin alusta. 

Tämänkaltaisen tilanteen ennaltaehkäisemiseksi Lehtonen penää kokonaisvaltaista järjestelmää, joka tunnustaisi koronan tietynlaisen pysyvyyden. Lehtonen pitää matkailua riskinä, joka voisi tuoda Suomeen viruksen uusia variantteja. 

– Meillä pitäisi koko ajan säilyttää valmius virusvarianttien tunnistamiseen ja reagointikyky, jos joku variantti uhkaa aiheuttaa uuden epidemian.  

– Itseäni huolettaa se, että unohdetaan, että pandemia on maailmalla käynnissä. Kestää vielä pitkää ennen kuin koko maailman väestö on rokotettu, saavuttanut muuten suojan tai virus on laimennut niin, ettei se aiheuta vakavia tauteja. 

Jos korona pystyttäisiin pitämään aisoissa, ei välttämättä tarvitsisi enää puhua kolmatta kertaa etävapusta. 

– Ei pandemia mihinkään vuodessa häviä. Olisi tärkeää, että Suomessa kehitettäisiin toimintamalli, ettei kolmatta vappua tarvitsisi rajoitustoimin pilata. Pitäisi pystyä rakentamaan malli, jossa ainakin oman maan rajojen sisällä voitaisiin viettää normaalia elämää juhlineen, kuten tapaan kuuluu. 

Lue myös:

    Uusimmat