Varoitus nilkoille! Tekevätkö "maailman rumimmat kengät" paluun?

2010-luvun ikonisimmat kengät ovat eri medioiden mukaan tekemässä paluuta.

Muistatko vielä Litat? Rakastat tai vihaat niitä, on kaikilla mielipide näistä ikonisista kengistä.

Muotimerkki Jeffrey Campbellin Litat olivat 2010-luvun alkupuolen ylivoimaisesti ikonisimmat bootsit. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Moni tuntee jonkun epäonnisen, joka on korkeakorkoisilla Litoilla onnistunut muljauttamaan omat nilkkansa.

Näyttävät Litat koristivat aikanaan jokaisen muotitietoisen bloggarin jalkoja, aikana, jolloin vaikuttajia vielä kutsuttiin bloggareiksi.

Moni hieraisikin silmiään, kun kuuli, että Jeffrey Campbell päätti muutama viikko sitten tuoda Litat takaisin valikoimaansa. Kenkämaailmaa kohauttaneesta uutisesta kertoo muun muassa New York Post.

– Näimme selvästi horisontissa, että tämä trendi palaa takaisin henkiin, Jeffrey Campbellin edustaja kertoo The Guardianille.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Bootsien paluu on otettu vastaan yllättäen ilolla. 

–  Vihdoinkin minulla on aikuisten rahaa ja myös varaa ostaa omani, eräs TikTok-käyttäjä hihkui onnesta.

– Olen odottanut tätä hetkeä, jotta voin parantaa sisäistä lastani, nyt kun minulla on vihdoin varaa niihin, kommentoi toinen sosiaalisen median käyttäjä.

– Olen säästänyt omia Litojani kymmenen vuoden ajan vain tätä hetkeä varten, paljasti kolmas.

13-senttiset tolppakorot

Moni 2010-luvun alkupuolella muistaa, että Litat eivät olleet mistään edullisimmasta päästä. Viikkorahoja ja opiskelijabudjettia piti miettiä ja säästellä pitkälle, jos omat muotikengät halusi itselleen ostaa.

Nykyisin takaisin markkinoille herätettyjen Litojen hinta on noin 180 euroa. Bootseja on myyty julkistuksen jälkeen virallisesta nettikaupasta muutamassa viikossa jo 430 paria.

Lähes 13 senttimetriä korkeat, tolppakoroilla varustetut ja nyöritettävät Litat elivät kulta-aikaansa vuodesta 2010 aina vuoteen 2013, jolloin kenkiä oli myyty jopa 160 000 kappaletta.

AIkoinaan Litoja valmistettiin kaikissa sateenkaaren väreissä – 164:ssä eri värissä, jos tarkkoja ollaan – eri tekstuureilla nahasta pitsiin. Valkoiset pitsiset Litat olivatkin sen ajan Fashionistan mukaan ehdoton morsiamen kenkävalinta hääpäivään.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Litojen valtakausi oli massiivinen, mutta se päättyi sitäkin nopeammin. 2010-luvun puoliväliin tultaessa valtaosa Litoista oli unohtunut vaatekomeroiden pimeimpään nurkkaan tai päätynyt kirpputorien alelaareihin.

Tiktokkaaja Erin Miller, 35, muistelee omia parejaan, jotka hän hankki vuonna 2011.

– Tuohon aikaan halusin vain pääkallohuivin ja niiteillä varustetut Litat. Kun näin Lindsay Lohanin päällä Coachella-festivaaleilla sellaiset, en olisi voinut keksiä mitään coolimpaa, Miller kertoo The Guardianin haastattelussa.

Maailman rumimmat kengät?

Ultrasuositut Litat saivat aikanaan myös runsaasti kritiikkiä. Niitä kutsuttiinkin esimerkiksi "maailman rumimmiksi kengiksi", ainakin The Daily Beastin mukaan. Ei siis välttämättä ole ihan täyttä sattumaa, että Litat tekevät paluuta aikakautena, jolloin erilaiset rumat kengät, kuten faijalenkkarit ja Crocsit ovat taas muodissa.

– Joko rakastat niitä tai vihaat niitä, Erin summaa.

Valokuvaaja Mark Hunter tuli 2010-luvun alkupuolella tunnetuksi aliaksella Cobrasnake. Hän kunnostautui erityisesti tuon ajan bilekulttuurin dokumentoinnissa. Hänelle Litat ovat hyvinkin vanha ja tuttu näky.

Valokuvaajana Hunter muistuttaakin, että taide on aina subjektiivista. Vaikka moni pitääkin bootseja rumina, on sille syynsä, miksi ne olivat aikanaan niin äärettömän suosittuja.  

– Miehen näkökulmasta katsottuna ne näyttivät minusta aina epämukavilta, kuin hevosen kavioilta, Hunter muistelee.

– Toisaalta, uskon Litojen edustavan sen ajan tee se itse -kulttuuria ja -mentaliteettia. Silloin muoti ei ollut sitä, että yrittää soljua mukana, vaan sai erottua joukosta, hän arvioi. 

Lue myös:

    Uusimmat