NY Times: Salaiset dokumentit paljastavat Hamasin "ison projektin"

Dokumenttien mukaan Iran ja Hizbollah kannattivat Hamasin yllätyshyökkäystä periaatteisella tasolla.

Terroristijärjestö Hamasin 7. lokakuuta 2023 tekemä verinen yllätyshyökkäys Israeliin oli tarkoitus tehdä jo syksyllä 2022. 

Operaation nimi oli "iso projekti".

Ryhmä viivästytti hyökkäystä, koska se yritti ylipuhua Iranin ja Libanonista käsin toimivan, Iranin voimakkaasti tukeman Hizbollahin mukaan iskuun.

Hamas tarkoituksellisesti vältti suurempia yhteenottoja Israelin kanssa kahden vuoden ajan maksimoidakseen hyökkäyksen yllätyksellisyyden.

– Täytyy pitää vihollinen vakuuttuneena, että Gazan Hamas haluaa rauhallisuutta, todettiin Hamasin kokousmuistiossa.

Nämä yksityiskohdat selviävät Hamasin johtajien kokousmuistioista, jotka yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) kertoo hankkineensa.

NYT kuvailee kokousmuistioiden olevan "läpimurto" Hamasin ymmärtämisessä. 

Israelin sotilaat löysivät muistiot tietokoneesta ollessaan Hamasin komentokeskussessa Etelä-Gazan Khan Younisissa. 

New York Times sanoo hankkineensa Israelin armeijan tuottaman sisäisen dokumentin, joka vahvistaa Hamasin tietokoneesta löydettyjen dokumenttien aitouden.

Iran kiistää osallisuutensa

Kokousmuistiinpanoista ei selviä, kuinka yksityiskohtaisesti Hamas esitteli hyökkäyssuunnitelmansa liittolaisilleen, New York Times kirjoittaa.

Heinäkuussa 2023 Hamas kuitenkin lähetti korkea-arvoisen edustajansa Libanoniin, jossa tämä tapasi iranilaiskomentajan. 

Iran ja Hizbollah kannattivat Hamasin hyökkäystä periaatteisella tasolla, mutta ne tarvitsivat lisää aikaa valmistuakseen, Times kirjoittaa dokumentteihin perustuen. 

Hamas teki joka tapauksessa päätelmän, että vaikka tukea on, täytyy käytännön isku tehdä ilman Iranin ja Hizbollahin täyttä mukanaoloa.

Hamas kertoi "isosta projektista" myös järjestän poliittiselle johtajalle Ismail Haniyehille. Hamasin oli tarkoitus tavata myös Hizbollahin ylin johtaja Hassan Nasrallah asian tiimoilta. Tiedossa ei ole, toteutuiko tapaaminen.

Israel on tappanut sekä Nasrallahin että Haniyehin kuluvan vuoden aikana.

Alemman tason Hamas-taistelijoille hyökkäyssuunnitelmasta ei haluttu kertoa kuin joitain tunteja ennen operaation alkua. 

Hamas ei halunnut viivytellä enempää hyökkäyksen kanssa jottei Israel ehtisi ottaa käyttöön uutta ilmatorjuntajärjestelmää. Hamas toivoi myös häiritsevänsä Israelin ja Saudi-Arabian lähentyneitä välejä.

Israelin armeija kieltäytyi kommentoimasta muistioita New York Timesille. Iran kiisti dokumenttien väitteet ja on myös aiemmin todennut, ettei sillä ollut mitään tekemistä Hamasin hyökkäyksen kanssa. Hamas ja Hizbollah eivät vastanneet haastattelupyyntöön.

Israelin tiedustelu epäonnistui

Hamasin hyökkäys yllätti Israelin täysin ja sitä on pidetty maan tiedustelupalveluiden katastrofaalisena epäonnistumisena. 

Israel esimerkiksi tiesi Hamasin hyökkäyssuunnitelmasta yli vuoden ajan, mutta viranomaiset tekivät tiedustelutiedoista vääriä päätelmiä. 

Vain kolme tuntia ennen hyökkäyksen alkua Israelin tiedusteluviranomaiset havaitsivat Hamas-taistelijoiden liikkuvan poikkeavasti.

– Arvioidaan, että Hamas ei ole tällä hetkellä kiinnostunut eskalaatiosta tai yhteenottoon ryhtymisestä, todettiin New York Timesin näkemässä Israelin huippusalaisessa muistiossa.

Sitaatti on dokumentista, joka on laadittu 7. lokakuuta kello 3.17. Hyökkäys alkoi noin kello 6.30.

Hamasin hyökkäys tappoi lähes 1 200 israelilaista, joista suurin osa oli siviilejä. Hamas myös otti noin 200 panttivankia, joista merkittävä osa on yhä Gazassa.

Laajalti on arvioitu, että Hamas tiesi ja tavallaan "tilasi" Israelin vastahyökkäyksen Gazaan, jossa se oli menettämässä omaa vaikutusvaltaansa. Israelin ja palestiinalaisten väliset väkivaltaisuudet ovat usein vahvistaneet äärijärjestöjen asemaa.

New York Timesin mukaan muistioissa todetaan, että hyökkäys todennäköisesti vaatisi uhrauksia ja nämä uhrit olisivat todennäköisesti tavallisia gazalaisia, lehti arvioi. 

"Oikeasti suursodan partaalla"

Israelin vastahyökkäys on ollut voimakas ja todennäköisesti rajumpi kuin Hamas ennakoi. 

Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan yli 42 000 palestiinalaista on kuollut Gazan kaistalla lokakuun 7. päivän jälkeen.

Hyökkäyksen jälkeen Hamasin johtajat ovat myöntäneet Israelin vastahyökkäyksen aiheuttaneen valtavaa tuhoa, mutta se on terroristijärjestön mukaan "hinta", joka palestiinalaisten täytyy maksaa vapaudesta. 

Israel on hyökännyt maajoukoillaan sekä Gazan kaistalle että Libanoniin, minkä lisäksi ilmaiskuja on tehty Länsirannalle ja Jemeniin.

Iran on tehnyt sodan aikana Israeliin kaksi suurta ohjushyökkäystä, joista jälkimmäiseen Israel ei ole vielä vastannut. Selvänä kuitenkin pidetään, että kostoisku tulee.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäen mukaan on vaara, että nyt ollaan "oikeasti suursodan partaalla".

Lue myös:

    Uusimmat