Sanna Marin kokoaa ministerinsä pitkästä aikaa perusteelliseen koronakokoukseen – IS: Koulu- tai ravintolasulkuja ei suunnitteilla

Sanna Marin Annika Saarikko
Sanna Marin ja Annika Saarikko kokoontuvat seitsemän muun ministerin kanssa torstaina puimaan Suomen koronatilannetta.Lehtikuva
Julkaistu 03.08.2021 17:46(Päivitetty 03.08.2021 20:37)
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Hallitus kokoontuu torstaina pitkästä aikaa pääministeri Sanna Marinin johdolla päättämään koronaepidemian vaatimista toimista. Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallitus ei suunnittele dramaattisia rajoitusten tiukennuksia.

Epidemiatilanne on heikentynyt tartuntalukujen osalta nopeasti Suomessa. Ilmaantuvuusluku on noussut Suomessa jo noin 130:een ja Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja pääkaupunkiseutu ilmoittivat tänään siirtyneensä epidemian leviämisvaiheeseen, eli vakavimpaan tilaan kolmiportaisella asteikolla.

Lue myös: Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja PK-seutu epidemian leviämisvaiheeseen – ylilääkäri nosti esiin huolen: "Eivät tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet"

Hallitus kokoontuu lomalta palanneen Sanna Marinin johdolla koronaneuvotteluihin torstaina.

Kokouksessa käydään muun muassa epidemiatilannetta läpi sekä kuullaan ennuste tulevasta.

THL:n johtaja Mika Salminen ennakoi viikonloppuna MTV Uutisille kokouksen tulevan olevan ”hyvinkin syvällinen”.

Lue myös: THL:n Salminen: Hallituksella perusteellinen koronakokous torstaina – tartuntojen taittaminen vaatisi "kovaa puuttumista perusoikeuksiin"

”Kevyempiä rajoituksia kuin keväällä”

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan tartuntalukujen dramaattinen nousu ei kuitenkaan ole johtamassa yhtä rajuihin koronarajoitusten tiukennuksiin.

– Ei ravintolasulkuja, ei koulusulkuja. Ehkä ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan, mutta mennään kevyemmillä rajoituksilla kuin keväällä, IS:n lähde kuvailee.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei aio sekään antaa kouluille tai oppilaitoksille kansallista suositusta käynnistää syksyn opetus etänä, sanoo ministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen Lännen Medialle.

Kansliapäällikön mukaan koulutuksen järjestäjät voivat alueittain itse reagoida tautitilanteeseen.

Muuttuneen rajoituslinjan taustalla on se, että tartuntamäärien kasvu ei ole näkynyt entiseen tapaan yhtä suurena kasvuna sairaalahoidon tarpeessa tai kuolemissa.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut noin 3,68 miljoonaa ihmistä eli 66,2 prosenttia väestöstä. Toisen annoksen on saanut noin 1,95 miljoonaa ihmistä, eli 35,2 prosenttia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:48imgKatso myös: Koulujen alkuun valmistaudutaan koronan varjossa – kasvavat tartuntaluvut huolettavat rehtoreita.

Koulut ja päiväkodit avautuvat normaalisti

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että hallituksella on yhteinen näkemys siitä, että lasten päiväkodit ja koulut voisivat syksyllä alkaa normaalisti, kuten myös harrastuksetkin.

Esille nostetaan torstaina myös Suomen koko suhtautuminen koronaepidemiaan. Asialistalla on hybridistrategian päivitys, jota sosiaali- ja terveysministeriö on viime viikkoina valmistellut.

Lisäksi keskustellaan elinkeinoministeriön valmistelemasta koronapassimallista.

Lue myös: Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee koronapassia ja odottaa hallitukselta vihreää valoa

IS:n mukaan päätöstä strategian muuttamisesta ei vielä torstaina tehtäisi.

THL:n Salmisen mukaan hallitus joutuu nyt pohtimaan rajoitustoimien hyötyjä ja haittoja.

 – Tässä täytyy katsoa, mikä on vaikutus sairastavuuteen ja kuolleisuuteen ja tehdä yhteiskunnallista kokonaisarviota. Tarkoitan sitä, että toimet, joita tilanteen jarruttamiseksi voitaisiin tehdä, vaativat aika kovaa puuttumista muihin perusoikeuksiin, Salminen sanoi lauantaina.

*Päivitys kello 20.37: Lisätty Lännen Median tieto, että Opetus- ja kulttuuriministeriö ei aio antaa kouluille etäsuositusta syksyn aluksi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset