Yhdysvaltalaisopettaja ajatteli vielä vähän aikaa sitten samalla tavalla kuin useimmat meistä; sisäpyöräilytunti olisi loistava tapa päästä kuntoon. Hyväksi kuntoilumuodoksi luultu tunti oli kuitenkin maksaa naisen hengen.
Sisäpyöräilytunnista innostunut Lauren Peterson ei ollut ehtinyt polkea varttiakaan rankkaa tuntia, kun hän alkoi tuntea olonsa todella huonovointinsa. Huonovointisuus ei ottanut helpottaakseen tunnin jälkeenkään, päinvastoin, oireet pahenivat entisestään.
Vielä kaksi päivää myöhemminkin nainen tunsi olonsa edelleen voimattomaksi, hänen lihaksiaan särki ja virtsa oli tavallista tummempaa.
– Itkin laittaessani sukkia jalkoihini, sillä reisiäni särki niin paljon. Olin peloissani. Tiesin, että jokin olisi todella vialla, mutta en tiennyt, mikä, Peterson kertoo.
Kun Peterson vihdon hakeutui lääkärille muutama päivä myöhemmin, hänen tilansa vakavuus paljastui. Lääkäreiden mukaan nainen oli onnekas ollessaan vielä elossa, sillä hänen munuaisensa olivat pahasti vaurioituneet. Naiselle diagnosoitiin lihaskudosten äkillinen vaurio, rabdomyolyysi, joka voi hoitamattomana johtaa munuaisvaurioon tai lihasten kuolioon.
Kehon kuuntelu äärimmäisen tärkeää
Naista hoitaneen lääkärin Maureen Broganin mukaan sisäpyöräily on hyvää liikuntaa, mutta aloittelijoiden tulisi muistaa ottaa rauhallisesti. Peterson on hyvä esimerkki siitä, miksi lääkärin ohjetta todella kannattaa noudattaa.
Rabdomyolyysi
Syyt: Makaaminen pitkään kovalla alustalla, lihasten ylikuormitus tai ruhjevamma.
Oireet: Vaurioituneen alueen särky, raajojen tunnottomuus, kuumeilu ja nestehäiröön liittyvä sekavuus.
Hoito: Vaatii välitöntä sairaalahoitoa. Ilman hoitoa voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja jopa lihasten kuolioon
Lähde: Terveyskirjasto
Brogan selittää, että pyöräilyssä kehon suuret lihakset joutuvat töihin. Jos treeni on heti alusta alkaen todella intensiivistä, lihakset eivät saa tarpeeksi happea, vaan alkavat paisua ja hajottaa itseään verenkiertoon. Verenkiertoon päätyneellä proteiinilla on tuhoisia vaikutuksia munuaisiin.
Brogan kertoo nähneensä kahden vuoden aikana vastaavia, pyöräilytunnilla aiheutuneita lihaskudosvaurioita kuuden tapauksen verran. Hän muistuttaa, että tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että liikunnasta tulisi luopua kokonaan. Jos rakastat sisäpyöräilyä, annan mennä, kunhan pidät huolta nesteytyksestä ja kuuntelet kehoasi.
Petersonilla on edessään kuukausia kestäviä fysioterapiahoitoja, mutta diagnoosin vakavuuteen nähden hän kertoo olevansa onnekas, että selvisi näinkin vähällä.
Lähde: Today
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.