Varusmiesliitto tyytyväinen Häkkäsen lausuntoon naisten pakollisesta asepalveluksesta

Varusmiesliitto kertoo olevansa tyytyväinen puolustusministerin ulostuloon naisten pakollisesta asevelvollisuudesta.

Varusmiesliitto toivoo, että puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) avaus on osoitus halusta laajemmalle yhteiskunnalliselle keskustelulle sekä valmistautumiselle tasa-arvoiseen asepalvelusmalliin.

– Puolustusministerin avaus on oikein tervetullut, ja se on askel eteenpäin yhteiskunnallisen keskustelun edistämisessä, Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta kommentoi liiton tiedotteessa.

Häkkänen sanoi torstaina MTV:n haastattelussa, että naisten asepalveluksesta on syytä käydä koko ajan keskustelua.

– Se on varmasti tulevina vuosina enemmän pohdinnassa. Tällä hetkellä on tehty arvio, että ei ole välttämätöntä tehdä pakolliseksi molemmille sukupuolille, mutta on välttämätöntä edesauttaa ja kannustaa ja helpottaa useampia naisia tulemaan vapaaehtoisesti asepalvelukseen. Mutta nyt mennään hallitusohjelman mukaisesti, Häkkänen kommentoi.

Kattava asevelvollisuus tavoitteena

Varusmiesten edunvalvontajärjestönä toimivan Varusmiesliiton pitkäaikaisena tavoitteena onkin ollut, että asevelvollisuus koskisi koko ikäluokkaa.

Liiton ajamassa mallissa kaikki eivät suorittaisi asepalvelusta, vaan sukupuolen sijaan palvelus suoritettaisiin yksilön motivaation ja soveltuvuuden perusteella.

– Pienentyvien ikäluokkien tuoman haasteen lisäksi sukupuoleen sidonnainen asepalvelus koetaan epätasa-arvoisena, ja jo valtaosa nuorista kannattaakin tasa-arvoista asevelvollisuutta, vaikka aiheesta ei ole vielä käyty laajaa yhteiskunnallista keskustelua, liitto toteaa.

Myös Häkkänen arvioi torstaisessa haastattelussa ikäluokkien pienenemisen alkavan vaikuttaa Puolustusvoimiin.

Lue myös:

    Uusimmat