Vasemmisto vaatii lakia 10 euron minimipalkasta: "Käsittämätöntä, ettei sitä ole Suomessa"

10 euron seteli
Lehtikuva
Julkaistu 31.03.2016 10:24

MTV UUTISET

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää tänään lakialoitteen 10 euron minimituntipalkasta.

– Yhä useampi suomalainen ei enää pärjää tekemällään työllä ja työtätekevien köyhien joukko on kasvanut tuloerojen myötä, kansanedustaja Anna Kontula perustelee puolueen tiedotteessa.

Lakialoitteessa korostetaan, että työehtosopimus määräisi tulevaisuudessakin vähimmäispalkan, mutta uudella lailla halutaan taata, että summa olisi vähintään 10 euroa tunnissa.

– Minimipalkkaa tarvitaan perälaudaksi, jota ei voi alittaa paikallisella sopimisella. Se ei korvaa yleissitovia työehtosopimuksia, vaan täydentää niitä, kansanedustaja Jari Myllykoski tiivistää.

Vasemmistoliiton mukaan jokaiselle tulisi turvata lailla oikeus kohtuullisen elintason takaavaan palkkaan. Aloitteessa sellaiseksi on määritelty puolet kansallisesta keskipalkasta, eli noin 10 euroa tunnissa ja kokoaikatyössä noin 1 700 euroa kuukaudessa.

Puolueen eduskuntaryhmä muistuttaa, että Suomessa on yli 200 000 palkansaajaa, joiden palkoista ei sovita lainkaan työehtosopimuksilla ja joiden vähimmäispalkasta ammattiliitot eivät neuvottele. Vasemmistoliiton palkkamallilla taattaisiin 10 euron tuntitienestit myös sopimuksettomille työntekijöille.

– Monissa maissa joissa on minimipalkkalaki, ei ole yleissitovia työehtosopimuksia. Saksan kokemukset osoittavat kuitenkin, että työehtosopimukset toimivat hyvin rinnan minimipalkkalain kanssa, Myllykoski sanoo.

EU:n 28 jäsenvaltioista 22:ssa on säädetty minimipalkka laissa.

– Onkin lähes käsittämätöntä, ettei työntekijöiden oikeuksista tunnettu Suomi ole vielä säätänyt minimipalkkaa, Kontula sanoo.

Minimipalkan säätäminen nostaisi Suomen Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean asettamalle tasolle, jonka mukaan palkan on kaikissa tapauksissa oltava kansallisen köyhyysrajan yläpuolella.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa