TEM: Työperäisen maahanmuuton palkkarajaa olisi perusteltua kiristää: "Parantaisi todennäköisyyttä, että ihminen tulee toimeen palkallaan"

2:01img
Katso myös: Sosiaali- ja terveyspalvelut hiertävät hallitusneuvotteluissa
Julkaistu 17.05.2023 20:40
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työperäisten maahanmuuttajien toimeentuloedellytystä olisi perusteltua nostaa nykyisestä. 

Nykyisin EU:n ulkopuolelta tulevan työntekijän on tienattava vähintään 1 331 euroa kuukaudessa bruttona. Jos alalla sovelletaan työehtosopimusta, on palkan oltava vähintään työehtosopimuksen mukainen. Erityisasiantuntijoille raja on 3 473 euroa kuukaudessa. 

– Olemme TEM:n virkakunnassa pohtineet, että tulorajaa voisi hyvin jonkin verran nostaa, ja taso voisi olla noin 1500 euroa kuukaudessa. Se parantaisi todennäköisyyttä, että ihminen tulee toimeen palkallaan, sanoo TEM:n johtava asiantuntija Katri Niskanen.

Ministeriö ehdottaa hallitusneuvotteluja varten laaditussa taustamuistiossaan, että tuleva hallitus selvittäisi työntekijän oleskeluluvan palkkakynnystä. Palkkakynnyksen tasoon ei kuitenkaan suoraan oteta kantaa muistiossa.

Lue myös: Muistio paljastaa: Hallitusneuvotteluissa on kiinnostuttu tukilakkojen rajoittamisesta lailla

Niskasen mukaan 1 500 euroa kuukaudessa olisi kuitenkin perusteltu toimeentuloedellytys, koska se mahdollistaisi työperäisen maahanmuuton myös matalammin palkatuille aloille, joilla on työvoimapulaa.

Sen sijaan toimeentuloedellytyksen kiristäminen esimerkiksi lähelle suomalaisten mediaanipalkkaa eli noin 3 200 euroa kuukaudessa rajoittaisi työperäistä maahanmuuttoa huomattavasti.

Perussuomalaisten kanta on, että EU:n ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä tulisi vaatia vähintään suomalaisten mediaanipalkkaa.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Säätytalon röhnöttäjät

Yli 1500 euroa tienaavat ovat maksavat enemmän veroja kuin saavat tuloja

Ministeriön taustamuistiossa todetaan myös, että karkeasti ottaen yli 1 500 euroa kuukaudessa tienaavat ulkomaalaistaustaiset työntekijät maksavat enemmän veroja kuin saavat tukia.

Sen sijaan alle 1 500 euroa tienaavien joukossa on myös heitä, jotka nostavat enemmän tukia kuin maksavat verotuloja.

Matalasti palkatun työn taloudelliset hyödyt kansantaloudelle voivat kuitenkin olla myös epäsuoria, sillä työvoiman tarjonta muun muassa parantaa yritysten kasvumahdollisuuksia ja vapauttaa osaavaa työnvoimaa tuottavampiin tehtäviin. 

Lue myös: Syntyykö tästä vielä hallitus? Toimittajan kysymys sai puheenjohtajat repeämään nauruun

Tuoreimmat aiheesta

Hallitusneuvottelut