Vasemmistoliitto ei aio tukea hallituksen ajamaa rajalakia, jos se on ristitiidassa perustuslain tai kansainvälisten sopimusten kanssa. Myös hallituspuolue RKP:ssa suhtaudutaan varauksella.
Eduskuntaryhmien ja -puolueiden puheenjohtajat olivat tänään koolla puimassa uutta rajalakia, joka toisi järeämpiä keinoja itärajan tilanteeseen.
Vasemmistoliiton mukaan epäselväksi jäi, miksi kansallinen turvallisuus on uhattuna itärajan tilanteen vuoksi.
– Kävimme hyviä, yleisluontoisia keskusteluja, mutta todella epäselväksi jäi, mistä syistä tarvitaan minkäkinlaisia toimenpiteitä, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo (vas.)
– Vielä emme saaneet kovin vahvoja perusteita sille, että turvallisuus olisi erityisen uhattuna, mutta varmaankin tähän saadaan lisää tietoa myöhemmin.
Lue myös: Pääministeri Orpo rajalaista: "Työ on vielä kesken"
Kokouksessa ei käsitelty konkreettista lakiluonnosta, vaan selvitettiin, kuinka järeisiin toimiin puolueet ja ryhmät ovat valmiita.
Laki saattaa vaatia poikkeuksen tekemisestä perustuslakiin. Tuolloin laki vaatisi käytännössä taakseen eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön, sillä kyse olisi perustuslain säätämisjärjestyksestä.
Vasemmistoliitto ei ole valmis tukemaan uutta rajalakia, jos se on ristitiidassa perustuslain tai kansainvälisten sopimusten kanssa
– Tässä nyt käydään vähän varjonyrkkeilyä. Rajaturvallisuutta pitää parantaa, mutta sitä ei voi tehdä keinoilla, jotka me olemme sulkeneet pois perustuslaissa ja kansainväisissä sopimuksissa. Toivoisin, että hallitus kertoisi mahdollisimman avoimesti ja nopeasti, mitä ovat tekemässä.
RKP:n Henriksson haluaa lisää tietoa
Myös RKP:ssa suhtaudutaan varauksellisesti siihen, että rajalailla poikettaisiin perustuslaista tai kansainvälisten sopimusten velvoitteista turvapaikanhakuun liittyen.
– RKP yleensä kannattaa sellaisia lakeja, jotka ovat perustuslain mukaisia ja noudattavat kansainvälisiä sopimuksia. Ja jos näin ei olisi, niin meidän täytyy miettiä mitä sitte tehdään. Ja tietysti nyt kohta on se aika, kun joudumme tätä keskustelua käymään eduskuntaryhmässä, sanoo puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Henrikssonin mukaan hän haluaa nähdä "kaikki mahdolliset valtiosääntöoikeudelliset lausunnot" lakiin liittyen.
Uutta rajalakia on valmisteltu sisäministeriössä helmikuusta lähtien.
Lakiluonnos on määrä saada lausuntokierrokselle jo tällä viikolla, sillä laki halutaan voimaan mahdollisimman pian.
Lausuntokierroksen jälkeen laki tuodaan eduskunnan käsittelyyn, mikä voisi tapahtua aikaisintaan parin viikon kuluessa.
Lain sisältö tulee julkiseksi vasta, kun se lähetetään lausuntokierrokselle.