Vasemmistoliitto tyrmää kokoomuksen ehdotuksen työttömyysturvan muutoksista työllisyyden parantamiseksi. Vasemmistoliiton johto kokoontui tänään ministeriryhmän kokoukseen Porvooseen, jonne he pyöräilivät aamulla Helsingistä.
Kokoomus esitteli tänään Turussa oman ohjelmansa jopa 60 000 ihmisen työllistämiseksi. Tärkein yksittäinen toimi ohjelmassa on ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen.
– Tuttua kokoomuksen politiikkaa eli työttömyysturvan heikennyksiä, joita perustellaan työllisyystoimina, opetusministeri, puolueen puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sanoi.
Myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) suhtautuu ehdotukseen kriittisesti.
– Ei ole ainakaan tällä hetkellä hallituksen työkalupakissa tällaista tavoitetta. Tuttua kokoomusta. Aina työttömyysturvaa heikentämällä, Pekonen totesi.
Osaajapulaan vastattava koulutuspanostuksilla
Anderssonin mukaan haasteet suomalaisilla työmarkkinoilla liittyvät ennen kaikkea pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen ja osaajapulaan, joka koskettaa suomalaista yrityskenttää.
– Me tiedämme jo aktiivimallin perusteella, että tällaiset suoraan vain työttömyysturvaan tehtävät muutokset eivät ratkaise niitä ongelmia, jotka ovat pitkäaikaistyöttömyyden taustalla, johon yleensä liittyy työkyvyn ja osaamisen puutteeseen liittyviä ongelmia, Andersson sanoi.
– Osaajapulaan ei vastata työttömyysturvan heikennyksellä vaan koulutuspanostuksilla. Suomessa pitäisi ymmärtää, että koulutuspolitiikka on parasta työllisyyspolitiikkaa, mitä voi tehdä, Andersson jatkoi.
Työllisyyttä "järkevillä keinoilla"
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on tuomassa uusia työllistämiskeinoja hallituksen budjettiriiheen syyskuussa.
Pekosen mukaan työllisyyttä voidaan lisätä järkevillä keinoilla, ilman, että ihmisiä tarvitsee rankaista.
– Itse uskon siihen, että kun kannustetaan ja tehdään yhteistyötä, niin sillä saadaan hyvää aikaiseksi, Pekonen sanoi.
Pekonen pohjusti myös vastuulleen kuuluvaa perhevapaauudistusta. Hän uskoo, että uudistus saadaan maaliin hänen ministeriaikanaan eli vuoden 2021 aikana.
Perhevapaita uudistetaan hänen mukaansa tasa-arvo edellä.
– Työllisyysvaikutukset eivät ole perhevapaauudistuksen ensisijainen tavoite. Toki me katsomme, millaisia vaikutuksia tällä tulee olemaan, mutta tasa-arvo edellä mennään perhevapaauudistukseen, Pekonen sanoi.
Rinteen hallitus aikoo toteuttaa perhevapaauudistuksen niin, että kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena.
Kokoomus kertoi tänään, että se uudistaisi perhevapaat porrastamalla kotihoidon tukiosuutta. Tuet maksettaisiin täysimääräisinä siihen asti, kunnes lapsi on 1,5-vuotias ja sen jälkeen kotihoidontuki puolitettaisiin, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta.
Kokoomus uskoo, että tämä kannustaisi äitejä palaamaan töihin nykyistä aiemmin. Puolue on laskenut, että uudistus toisi noin 3000 työllistä lisää.
"Olemme nukkumassa pommiin"
Opetusministeri Andersson korosti kokouksessa pitämässään puheessa, että koulutustason nousu on päässyt pysähtymään ja lähetti terveiset suomalaisille päätöksentekijöille.
Hänen mukaansa 70-luvulla syntyneet ovat jäämässä tämän maan koulutetuimmaksi sukupolveksi.
– Tiedot suomalaisten koulutustason pysähtymisestä pitäisi ravistaa meidät hereille. Olemme kansakuntana nukkumassa pommiin, Andersson sanoi.
– Suomi jää tulevaisuudessa jälkeen, kun kansainvälinen kilpailu kiristyy ja muualla ollaan rohkeampia näkemään koulutuksen ja tieteeseen tehtävien investointien merkitys kansantaloudelle.
Anderssonin mukaan koulutuspolitiikan tavoitteet pitäisi virittää samalle tasolle kuin ilmastopolitiikan, eli maailman kunnianhimoisimpien maiden joukkoon.