Kokoomuksen puoluejohto esitteli oman työllisyysohjelmansa kesäkokouksessaan Turussa tänään. Näillä toimilla kokoomus tavoittelee 60 000 uutta työpaikkaa ja 75 prosentin työllisyysastetta.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen korosti, että nämä toimet ovat myös hallitukselle vapaasti käytettävissä. Tärkeimpiä toimia olisi ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen. Kokoomuksen mukaan tämä toisi noin 10 000 uutta työpaikkaa.
– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työttömyysloukkujen, kuten ulosoton suojaosan nostaminen [on tärkeää], niin ettei ulosoton takia jäädä työttömyysloukkuun. Toimeentulotuen asumiskorvauksen oma vastuun muutos niin, että kohtuuttomasti potkaista päähän, kun joku työllistyy, Mykkänen luettelee.
Hän uskoo päivärahan porrastamisen olevan realistinen tavoite. Mykkäsen mukaan enemmistö eduskunnassa kannattaa tätä.
– Keskustaa myöten porvarilliset puolueet ovat ymmärtäneet, että on karhunpalvelus, jos järjestelmä selkeästi estää nopeita työllistymisiä. Työmarkkinapuolellakin, esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, on henkilökohtaisesti tästä puhunut. Se kertoo siitä, että aika laajasti ymmärretään, että se 400 päivän tasainen ansiosidonnainen johtaa sellaiseen karhunpalvelukseen, että ihmiset eivät työllisty siinä alkuvaiheessa niin nopeasti kuin monet voisivat, Mykkänen sanoo.
Myös kotihoidontuki porrastettava
Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaauudistusta porrastamalla kotihoidon tukiosuutta. Tuet maksettaisiin täysimääräisinä siihen asti, kunnes lapsi on 1,5-vuotias ja sen jälkeen kotihoidontuki puolitettaisiin, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Kokoomus uskoo, että tämä kannustaisi äitejä palaamaan töihin nykyistä aiemmin.
– Sillä on joku syy, miksi Suomessa nuorten naisten työllisyys on suhteessa väkilukuun yli 7000 henkilöä pienempi kuin Ruotsissa. Se liittyy siihen, että perhevapaajärjestelmä on vinoutunut, Mykkänen uskoo.
Yksi syy on myös työnantajien asenteissa, nuoria naisia ei välttämättä haluta palkata.
– Meidän perhevapaajärjestelmämme täytyy muuttaa sellaiseksi, että on normaalia, että isät ja äidit käyttävät molemmat perhevapaita yhdenvertaisesti ja että nuorten naisten työllisyys tapahtuu suhteellisen nopeasti sen ensimmäisen hoitojakson jälkeen, Mykkänen toteaa.
Perhevapaiden uudistuksen työllisyysvaikutus olisi n 3000 työllistä, kokoomuksen mukaan. Moni heistä, joka hoitaa lapsensa kolmevuotiaaksi asti kotona on kuitenkin vain käynyt peruskoulun, ja siksi he ovat vaikeasti työllistettäviä. Mykkäsen mukaan tähänkin ongelmaan pitää puuttua.
– Sen takia tässä samassa ohjelmassa alennetaan palkkauskynnystä ja mahdollistetaan palkkatuen paikallisen sopimisen käyttö laajemmin, ehdottomasti ne, jotka ovat vasten tahtoaan pitkillä kotihoidon tuilla tai jopa niiden jälkeen työttömyysjaksoilla niin heidät täytyy auttaa töihin.
Hallituksen panostettava ongelmanuoriin
Vaikka kokoomus kritisoi Rinteen hallituksen oppivelvollisuuden pidentämistä toiselle astelle, Mykkäsen näkee myös hyvää siinä, että toinen aste tulee lähtökohdaksi kaikille. Ongelma on kuitenkin se, että kaikki ei suorita ammatillista koulutusta tai lukiota loppuun asti.
– Näihin ongelma nuoriin pitäisi käyttää ne panokset, jos meillä on rajallinen määrä rahaa. Sen sijaan, että autetaan tässä vauraiden perheiden lapsia tukemalla oppimateriaalikustannuksissa. Me käyttäisimme se tehokkaimmin siihen, että ne, joilla on vaikeuksia kotitaustan takia tai muista syistä, niin heihin panostetaan ja pidetään heidät koulussa, jotta kaikki saavat tutkinnon aikaiseksi, Mykkänen lopettaa.