"Vastarintaliike on ollut poliisin tarkkailussa vuosia"

1:05img
Julkaistu 26.10.2017 10:34

MTV UUTISET - STT

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston lakkauttamisoikeudenkäynti on kerännyt useita järjestön jäseniä Pirkanmaan käräjäoikeuteen Tampereelle. Aamulla alkaneeseen oikeudenkäyntiin on saapunut jäseniä sekä Suomesta että Ruotsista.

Poliisihallituksen edustaja, asianajaja Markku Fredman kertoi oikeudenkäynnin alussa, että vastarintaliike on ollut poliisin tarkkailussa vuosia ja siitä on kerätty materiaalia siltä varalta, että sitä tarvitaan.

Nyt tällainen tarve on tullut. Poliisihallitus pyrkii lakkauttamaan uusnatsistisen järjestön ja siihen linkittyvän Pohjoinen perinne -yhdistyksen, koska katsoo niiden toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista.

Fredmanin mukaan hyvän tavan vastaisuus ei ole välttämättä lainvastaista toimintaa.

–  Hyvää tapaa vastaan voi toimia, vaikka lakia ei rikottaisi. Sellaisena voidaan nähdä esimerkiksi rikollisen toiminnan ihannointi tai sen jälkikäteinen palkitseminen, Fredman sanoi.

Poliisihallituksen mukaan Pohjoinen perinne kerää varoja liikkeen toimintaan, kustantaa Magneettimedia-lehteä ja pitää verkkokauppaa.

–  Tämä on vastarintaliikkeen talousosasto. Talousasiat on koottu tänne rekisteröityyn yhdistykseen, Fredman sanoi oikeudessa.

Vastarintaliikkeen Suomen-osasto ei ole rekisteröity yhdistys, mutta Fredmanin mukaan sekin voidaan lakkauttaa.

–  Jos yhdistys lakkautetaan, mutta toimintaa jatketaan, jatkajat voidaan tuomita laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta sakkoon, Fredman perusteli.

Asema-aukion pahoinpitely keskiössä

Fredmanin mukaan Pohjoinen perinne ry:n puheenjohtajan Jesse Torniaisen tekemä hyppypotku Helsingissä viime syyskuussa on keskeisessä osassa lakkauttamisvaatimusta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Torniaisen kahden vuoden vankeuteen Asema-aukion tapahtumista. Oikeuden mukaan Torniainen otti tuolloin juosten vauhtia ja potkaisi toista miestä hyppypotkulla rintaan. Uhri kaatui katuun, löi päänsä ja kuoli useita päiviä myöhemmin.

–  Järjestö ei pelkästään hyväksynyt Torniaisen toimintaa, vaan on järjestänyt keräyksen, jossa häntä tuettiin. Hänet on palkittu helmikuussa uskollisuudesta ja rohkeudesta liikkelle, ja uhria on pilkattu ja solvattu liikkeen verkkosivuilla.

Toiminta osoittaa Poliisihallituksen mukaan sen, että järjestö kannustaa jäseniään väkivaltaan sivullisia kohtaan.

–  Järjestö näyttää olevan ylpeä Torniaisen menettelystä. Tämä ei ole yksittäistapaus, mutta se on niistä vakavin.

Miten toiminta jatkuu, ellei siihen puututa, Fredman kysyi.

Vapaalla hovioikeuskäsittelyä odottava Torniainen oli viimeksi vastaamassa pahoinpitelysyytteisiin keskiviikkona Pirkanmaan käräjillä ja on paikalla myös tämänpäiväisessä käsittelyssä.

Liike vetoaa muun muassa sananvapauteen

Järjestön asianajaja Tommi Koivistoinen kertoi elokuussa järjestetyssä oikeuden valmisteluistunnossa, että järjestön tavoitteena on kansallissosialistinen pohjoismainen valtio, mutta se ei enää nykyisin aja vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen kumoamista eikä "muunrotuisten" ihmisten karkottamista Suomesta.

Liike kuitenkin lähetti tänä syksynä kaikille kansanedustajille poliittisen manifestin, jossa se käytännössä kertoo, että sen ideologia pohjautuu rotuoppiin ja kansallissosialismiin.

Oikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa liike sanoo, ettei se toimi olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja. Perusteissa vedotaan muun muassa siihen, että liikkeelle tai rekisteröidylle yhdistykselle ei ole annettu varoituksia, eikä sille ole annettu ohjeistusta tai mahdollisuutta korjata toimintatapojaan.

–  Eikä esimerkiksi rikolliseksi todettuja moottoripyöräjengejäkään ole lakkautettu, Koivistoinen sanoi STT:lle eilen.

Hänen mukaansa keskeisin peruste on sananvapaus.

–  Tätä perustellaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöllä, jossa sananvapautta on painotettu, Koivistoinen sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos