Vauvoille vaarallisen viruksen vasta-ainepistokset käyntiin – "Tämä on iso juttu"

Pienille vauvoille aletaan antaa vasta-ainepistoksia RS-virusta vastaan marraskuun alussa.

Suomessa aletaan tänä syksynä torjua RSV-infektioita vauvoille tarkoitetuilla vasta-ainepistoksilla.

–Tämä on iso juttu, suosittelen kaikille [pienten vauvojen] vanhemmille, sanoo lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, emeritusprofessori Harri Saxén Huomenta Suomessa. 

RS-virus aiheuttaa erityisesti pienille imeväisille vaikeita keuhkotulehduksia ja jopa tuhat lasta joutuu Suomessa vuosittain sairaalahoitoon RS-viruksen takia. 

– Pienten vauvojen hengitystiet ovat niin pienet, että kun sinne kertyy limaa, niin hengitys huononee. Kun lapsi kasvaa, sitten RS-virus aiheuttaa vain flunssan oireita, Saxén kertoo.

RS-infektiota vastaan tarkoitettu vasta-ainepistos on erikoislääkärin mukaan hyvin turvallinen. Miljoonat lapset ovat saaneet pistoksia eikä vakavia haittavaikutuksia ole tiedossa.

Norovirus-rokotettakin kehitetään

Hyvinvointialueet aloittavat pistosten antamisen vauvoille marraskuun alussa. 

THL:n ylilääkäri, professori Hanna Nohynek sanoo, että pistoksia annetaan synnytyslaitoksilla ja neuvoloissa, mikä ehkäisee hyvinvointialueiden työtaakkaa.

Nohynekin mukaan syksy on haastavaa tartuntatautiaikaa ja muitakin rokotteita on parhaillaan kehitteillä. Useilla valmistajilla on esimerkiksi rokotekonsepteja, joissa on RS-virus ja influenssa samassa rokotteessa ja myös influenssa, RS-virus sekä korona samassa rokotteessa. 

Myös lääkejätti Modernan kehittämää norovirusrokotetta aletaan nyt testata tuhansilla vapaaehtoisilla ympäri maailmaa.

– Tässä menee toki aikaa ennen kuin nämä rokotteet ovat kaupan hyllyllä ja kansallisessa rokotusohjelmassa, Nohynek painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat