Perustuslain asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, täyttääkö Paavo Väyrysen euroaloite kansalaisaloitteen kriteerit.
Kansalaisaloitetta käsittelevä perustuslakivaliokunta kuuli tänään neljää asiantuntijaa avoimessa tilaisuudessa. Osa asiantuntijoista piti ongelmallisena, että aloite koskee Suomen kansainvälisiä sitoumuksia, jotka on rajattu kansalaisaloitteen ulkopuolelle. Kansalaisaloitteen voi tehdä vain lain säätämiseksi.
Kansalaisaloitteessa esitetään, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestettäisiin kansanäänestys. Väyrynen on todennut, että hänen kansalaisaloitteensa tähtää Suomen eroon euroalueesta.
Oikeustieteen tohtori Janne Salminen arvioi, että kansalaisaloitteen käsittely pitäisi lopettaa, koska siihen liittyy perustuslaillisia ongelmia. Eurojäsenyyteen liittyy hänen mukaansa paljon myös hallituksen toimivaltaan kuuluvia seikkoja.
Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Tuula Majurin ja professori Mikael Hidénin mielestä kansalaisaloitteessa ei ole muoto-ongelmaa. Aloitteessa esitetään neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämistä ja sellaisen järjestämisestä säätäisi eduskunta lailla.
Perustuslakivaliokunnan avoimessa kuulemisessa oli paikalla myös perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, joka kehui aloitetta erinomaiseksi. Väyrynen myhäili puhuja-aitiossa ja nyökkäsi kiitokseksi.
Muitakin ongelmia
Perustuslakiasiantuntijat löysivät Väyrysen kansalaisaloitteesta useita muitakin ongelmia.
Väyrysen mielestä eurojäsenyydestä päätettiin alun perinkin laillisesti väärin. Hän kritisoi sitä, että euroon liittymisestä ei tehty erillistä päätöstä, vaan asia kuitattiin pelkällä tiedonantomenettelyllä vuonna 1998.
Akatemiatutkija Päivi Leino-Sandbergin mukaan on hyvin vaikeaa löytää perusteita sille, että valittu menettely olisi ollut perustuslain vastainen. Päätös ei hänen mukaansa tapahtunut vahingossa, vaan eduskunta on osallistunut päätöksentekoon tiiviisti.
– Edustuksellinen demokratia on toiminut erittäin hyvin, myös eurooppalaisessa vertailussa.
Leino-Sandberg tyrmää Väyrysen väitteen siitä, että talousunionia oltaisiin viemässä eteenpäin ilman Suomen suostumusta. Hänestä aloitteen perustelut eivät ole kestäviä ja osin myös virheellisiä.
Eurojäsenyydestä on hänen mukaansa vaikeaa luopua ilman perussopimuksen muutosta ja sitä, että kaikki jäsenmaat sen hyväksyisivät.
Väyrynen luovutti kansalaisaloitteensa eduskunnan puhemiehelle maaliskuussa:
2:18