Helsingissä koolla olevat Venäjä-asiantuntijat uskovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan vallassa vielä pitkään, jopa kuolemaansa saakka.
Putin valittiin nykyiselle kaudelleen vuonna 2012 ja kuuden vuoden pituinen presidenttikausi päättyy 2018, jolloin hänen uskotaan asettuvan uudelleen presidenttiehdokkaaksi.
Jos Putin valitaan uudelleen, kausi päättyy vuonna 2024. Tuolloin hän olisi 72-vuotias eikä voisi nykyisen perustuslain mukaan enää pyrkiä presidentiksi.
– Hänen ongelmansa on se, että vallasta on hyvin vaikea luopua. Tämä on perinteinen Venäjän valtiaiden ongelma, Britannian entinen Moskovan suurlähettiläs ja nykyinen lontoolaisen Chatman House -tutkimuslaitoksen tutkija Sir Andrew Wood arvioi.
"Putin on vielä nuori"
Wood osallistuu Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin seminaariin, jossa pohditaan Euroopan Unionin ja Venäjän tulehtuneita suhteita.
– Putinhan on vielä nuori mies ja selvästikin hyvässä kunnossa. Hän asettuu varmasti ehdokkaaksi seuraavallekin kaudelle. Tosin kun tulemme vanhemmiksi, meistä tulee yhä enemmän tylsiä ja merkityksemme vähenee. Pidemmän päälle vanheneminen voi olla hänelle uhka, Wood sanoo.
Kun Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajalta Arkady Moshekselta kysyy, onko Putin vallassa kuolemaansa saakka, hän vastaa, että näillä näkymin näyttää siltä.
– Putinin asema on hyvin vahva, mutta en halua spekuloida monien muiden tutkijoiden tavoin, tuleeko Venäjälle vallankaappaus tai jonkinlainen eliitin jakautuminen tai onko mahdollisesti tulossa esimerkiksi katumielenosoituksien aiheuttama vallanvaihdos. En pidä näitä tapahtumia todennäköisinä, ohjelmajohtaja Arkady Moshes sanoo.
Talous sakkaa, kansallismielisyys lisääntyy
Putinin asema on tutkijoiden mukaan pysynyt vahvana muun muassa Venäjän pitkään kestäneen talouden vahvistumisen takia.
– Nyt kun talous Venäjällä sakkaa, on vähitellen siirrytty kansallismieliseen retoriikkaan, ranskalainen tutkija David Cadier sanoo.
Cadierin mukaan talouskasvu korvasi aiemmin muut oikeudet. Venäläiset olivat ikään kuin tehneet sanattoman sopimuksen vallanpitäjien kanssa, että kansalaisoikeuksista ei meuhkata, kun talous kasvaa.
Nyt kun talouskasvu on hyytynyt ja keskiluokan ansiot vähenevät, kansallismieliset äänenpainot on tuotu tilalle.