Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs ei näe pikaista loppua Putinin valtakaudelle. Hänen tietojensa mukaan venäläisten tuki johtajalleen on sodan seurauksena vain noussut Venäjällä, jossa tiedotusvälineet lietsovat isänmaallista hurmosta.
Hannu Himanen kertoo MTV Uutisten haastattelussa asian, jota nopeaa loppua Ukrainan sodalle toivovat eivät välttämättä haluaisi kuulla. Venäläisten tuki sodalle ja sen sytyttäjälle Vladimir Putinille ei ole murtumassa.
Himanen kertoo keskustelleensa viime aikoina laajalla skaalalla venäläisten asiantuntijoiden kanssa Putinin asemasta ja sen kokemista muutoksista. Osa tietolähteistä on yhä Moskovassa, osa on maasta sodan seurauksena vastikään lähtenyt.
Keskustelut ovat olleet kylmä suihku Putinin ajan loppua odottaville.
– Vaikutelmaksi jää, että Putinin asema on pikemminkin sodan seurauksena vahvistunut kuin heikentynyt, Himanen sanoo.
Kansa pysyy Putinin tukena, vaikka länsimaissa on alettu toisin arvella, hän sanoo.
– Tosiasiassa kansan tuki Putinille ja sodalle on ollut nousussa. Isänmaallinen henki on vallannut alaa.
Lue myös: Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev uhkailee länttä toistuvasti ydinaseilla – tämä hänen asemastaan Kremlissä tiedetään nyt
Vaikeudet näkyvät arjessa
Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa näkyviä ongelmia tavallisillekin venäläisille. Pakkovärväykset, rautaesiripun laskeutuminen, länsimaisten tuotteiden katoaminen kaupoista ja muut talousongelmat eivät voi olla näkymättä arjessa.
Himanen summaa, että taloustilanteeseen ollaan yleisen tyytymättömiä, ja ihmisillä on omasta tulevaisuudestaan monenlaisia pelkoja.
– Mutta varsinainen sota ja presidentti Putinin asema, jos ajatellaan sitä, miten ihmiset suhtautuvat hallitusvaltaan, niin kansalaisten tuki ei ole heikentymässä, vaan nousemassa.
Lue myös: Täydellinen osuma tallentui videolle: Ukrainalaissotilas näyttää, miksi olkapääohjus on raskaan helikopterin pahin vihollinen
Spekulaatiot Putinin seuraajaksi ovat silti kiihtyneet.
Mikään ei Himasen mukaan viittaa siihen, että esimerkiksi uhkaavilla puheillaan huomiota herättänyt entinen pääministeri ja presidentti Dmitri Medvedev haluaisi nousta haastamaan Putinia presidenttiydestä. Hänen nimensä ei ole vahvoilla Putinin seuraajaspekulaatioissa.
– Hänen julkiset esiintymisensä eivät missään tapauksessa mielestäni ole merkki siitä, että hänellä olisi vallanhimoa tai pyrkimystä nousta presidentiksi Putinin tilalle.
Lue lisää: Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev uhkailee länttä toistuvasti ydinaseilla – tämä hänen asemastaan Kremlissä tiedetään nyt
"Putinin kokki" nousussa
Ukrainan sodan seurauksena vaikutusvaltaansa Venäjällä kasvattanut henkilö on niin sanottu Putinin kokki, Wagner-palkkasotilasyhtymän johtaja Jevgeni Prigozhin.
Muun muassa amerikkalainen ajatushautomo ISW on arvioinut, että Prigozhinin varsinaisen armeijan rinnalle rakentama oma Wagner-joukko voi uhata jo Putinin valtaa.
Lue myös: Putinin läheinen tukija kerryttää nyt omaa valtaa ja armeijaansa Venäjällä – ISW: Voi uhata presidentin asemaa
Mitä hänestä tiedetään?
Himanen kertoo Prigozhinin olevan lähtökohdiltaan pikkuliikemies Pietarista, jonka Putin on nostanut nykyiseen asemaansa. Nimitys ”Putinin kokki” kertoo tästä asetelmasta, sillä Prigozhin johti aiemmin catering-yritystä ja oli myös Putinin henkilökohtainen hovimestari.
– Se suhde henkilötasolla on hyvin tiivis ja rikkumaton, näin uskon. Prigozhin ei lähde kapinoimaan Putinia vastaan.
Edessä "ikävän pitkä taival"
Prigozhin on herättänyt Venäjälläkin huomiota arvostelemalla Venäjän sotamenestystä ja jopa kehumalla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä.
Lausunto on poikkeuksellinen Venäjällä.
– Sillä on taatusti Putinin tuki taustalla. Se on Putinin tapa epäsuorasti ja julkisesti nuhdella ja moittia Venäjän sodanjohtoa, koska asiat eivät ole sujuneet Putinin silmissä, kuten hän olisi toivonut.
Lue myös: "Putinin kokki" kehuu Zelenskyiä: "Vahva, itsevarma, pragmaattinen ja mukava mies"
Putinin asema voi kuitenkin sodan venyessä joutua kyseenalaiseksi Venäjälläkin. Himanen ei usko Venäjän johtajuuden vaihtuvan taistelukentän tapahtumien vuoksi.
Tulevat talvikuukaudet tulevat olemaan vaikeuta sekä Ukrainalle että Venäjälle sotilaallisesti.
– Itse uskon, että sota ei oikeasti ja kestävällä tavalla lopu ennen kuin Putin ja hänen valtajärjestelmänsä siirtyvät syrjään, romahtavat. Miten kauan siihen menee aikaa, sen näyttää tulevaisuus. Se voi olla ikävän pitkä taival, joka meillä on tässä edessä.