Turkissa on määrä järjestää tänään seremonia, jossa maan ensimmäiseen rakenteilla olevaan ydinvoimalaan ladataan ydinpolttoainetta. Kyseinen Akkuyun ydinvoimala Etelä-Turkin Mersinissä on lähes kokonaan venäläisyhtiö Rosatomin omistuksessa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli antanut aiemmin ymmärtää, että hän ja Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuisivat tänään yhdessä reaktorin käynnistämisseremoniaan paikan päällä.
Eilen Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti kuitenkin, että Putin osallistuu tilaisuuteen virtuaalisesti. Asiasta uutisoi muun muassa Interfax-uutistoimisto.
Turkin hallituksen jakaman alustavan ohjelman mukaan seremonia alkaa iltapäivällä ja tapahtumassa puhuu myös Kansainvälisen ydinenergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi – tosin ohjelmasta ei ilmennyt, pitääkö Grossi puheen paikan päällä vai etänä.
Erdogan itse ilmoitti eilen jättävänsä väliin julkiset tilaisuudet äkilliseksi ja ohimeneväksi kuvaillun sairastumisen vuoksi. Erdoganin AK-puolueen varapuheenjohtaja Erkan Kandemir vahvisti eilen illalla Twitterissä, että myös Erdogan osallistuu seremoniaan etänä.
Turkki ja Venäjä sopivat Akkuyun ydinvoimalan rakentamisesta vuonna 2010. Turkin mukaan sen on määrä tuottaa valmistuessaan noin 10 prosenttia maan sähkön tarpeesta.
Toistaiseksi ei ole selvää, milloin ydinvoimala alkaa tuottaa sähköä, mutta ydinvoimauutisista raportoivan VNN-media on kertonut aiemmin, että sähköntuotannon toivotaan alkavan ensi vuonna.
Erdogan joutui perumaan useita vaalitapahtumia
Viime viikkoina Erdogan on kampanjoinut tiiviisti Turkissa toukokuun 14. päivänä pidettävien tärkeiden vaalien vuoksi, jotka uhkaavat hänen parikymmenvuotisen valtakautensa jatkumista. Akkuyun ydinvoimalan polttoaineseremonia oli yksi merkittävimmistä vaalitilaisuuksista.
Erdoganin tänään kello 16:ksi ilmoitettua puhetta seurataan tiiviisti Turkissa ja maailmalla hänen sairastumisensa vuoksi juuri ennen tärkeitä vaaleja.
Kun Erdoganin vointi heikkeni eilen selvästi kesken televisioidun vaalihaastattelun ja hän joutui keskeyttämään haastattelun, hän selitti saaneensa vatsataudin kiivastahtisen kampanjoinnin aikana. Myöhemmin Erdogan ilmoitti Twitterissä joutuvansa lepäämään lääkärin suosituksesta.
Lue myös: Spekulaatiot Erdoğanin terveydestä käyvät kuumana Turkissa – poistui kesken tv-haastattelun, perunut vaali- ja edustustilaisuuksia
Hän ilmoitti aluksi peruvansa vaaliesiintymisensä kolmessa Turkin kaupungissa, minkä jälkeen tänään hänen ilmoitettiin myös peruneen matkan Mersiniin sekä erään toisen vaaliesiintymisen tällä viikolla Etelä-Turkissa.
Erdoganin terveyden spekuloiminen voi johtaa syytteeseen
Turkin medioiden mukaan Erdogan on perunut myös tämäniltaisen, useilla kanavilla samanaikaisesti esitettävän televisioesiintymisen, jonka oli määrä tavoittaa Euroopassa asuvat turkkilaisäänestäjät.
Erdoganin – kuten Putininkin – terveydentilasta on aina liikkunut paljon huhuja: hänen värittömiä kasvojaan tai heikolta näyttänyttä kävelyään on spekuloitu sosiaalisessa mediassa sekä Turkin harvoissa riippumattomissa tai opposition omistuksessa olevissa medioissa.
Lue myös: Mediat: Putinilla on syöpä, väittää Pentagon-papereihin kirjattu huhu
Hänelle tehtiin ainakin kaksi mahaleikkausta yli kymmenen vuotta sitten, mutta vakavan tai kroonisen sairauden olemassaoloa ei ole vahvistettu. Erdoganin terveyden spekuloiminen julkisesti voi johtaa syytteeseen presidentin halventamisesta.
Tämänkin jälkeen vuodesta toiseen Erdogan on hyvin jaksanut puuttua pienempiinkin, myös tavallisesti presidentin toimivaltaan kuulumattomiin asioihin johtaessaan Turkkia ilman, että hänen terveydentilansa olisi estänyt sen.
Turkin terveysministeri Fahrettin Koca ilmoitti tänään iltapäivällä televisiossa, että Erdoganin vointi on parantunut ja presidentti palaa työhön niin pian kuin mahdollista.
Kyseessä oli Kocan mukaan tulehdusperäinen mahatauti, jonka oireet ovat nyt helpottuneet. Hän välitti Erdoganin terveiset ja vakuutti Erdoganin voinnin olevan "oikein hyvä".
Venäjän vastaiset pakotteet hankaloittivat ydinvoimalan rakentamista
Turkissa jotkut arvostelijat ovat kuitenkin pitäneet reaktorin käynnistämisseremoniaa ennenaikaisena sen valmistusvaiheeseen nähden, ja he uskovat, että sitä on kiirehditty toukokuun vaaleja silmälläpitäen.
Pakotteet Venäjää vastaan ovat hankaloittaneet Akkuyun ydinvoimalan rakentamista, myönsi voimalaa johtava Sergei Butskik Mersinissä uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Kyllä, meillä on ollut tiettyjä logistisia ongelmia, hän sanoi tänään paikalla olleille toimittajille ennen seremonian alkamista.
Lue myös: Tietovuoto: Venäjä aikoo levittää kauhutarinoita Itämeren tilasta – tavoitteena uusi vaikuttajaverkosto
Butskikin mukaan kuljetusreitit ovat pakotteiden myötä pidentyneet, kun kaikki laivayhtiöt eivät pysty työskentelemään Venäjän kanssa.
– Sanktiot kyllä tuntuvat, mutta tämä ei ole vaikuttanut tehtaan rakentamisen laatuun, hän vakuutti.
Turkki pitänyt yllä tiiviitä Venäjä-suhteita sodan aikana
Turkki on ollut sotilasliitto Naton jäsen jo vuodesta 1952, ja sillä on yksi Naton merkittävimmistä armeijoista. Silti Turkki on pitänyt yhä yllä suhteita Venäjään sen Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta huolimatta.
Interfaxin mukaan Erdoganin ja Putinin on määrä ennen seremoniaa keskustella puhelimitse Ukrainasta sekä maiden kahdenvälisistä asioista. Putinin hallinnon on jopa epäilty yrittävän vaikuttaa taustalla Turkin vaaleihin siten, että Erdogan voittaisi vaalit.
Toisaalta Venäjän vastaiset pakotteet eivät sido Turkkia, koska se ei ole EU:n jäsen, vaikka onkin hakijamaa. Venäläiset pääsevät myös matkustamaan Turkkiin viisumivapaasti pitkiksi ajoiksi.
Turkki on yrittänyt tuoda itseään esille rauhanvälittäjän roolissa Ukrainan sodassa ja on tarjoutunut useaan otteeseen välittäjäksi Venäjän ja Ukrainan välille aselevon aikaansaamiseksi. Muutamat neuvotteluyritykset Istanbulissa sodan alkupuolella kuitenkin ajautuivat umpikujaan, eikä uusia neuvotteluja ole tiedossa taistelujen jatkuessa kiivaina erityisesti Itä-Ukrainassa.
Lue myös: Turkki, Syyria, Venäjä ja Iran tapaavat huomenna Moskovassa, kertoo turkkilaismedia
Sen sijaan Turkki onnistui YK:n kanssa välittämään Ukrainan ja Venäjän välille merkittävän viljasopimuksen. Sopimuksella mahdollistettiin ukrainalaisen viljan ja elintärkeiden vientituotteiden lähettäminen Mustanmeren satamista sodan aikana.
Venäjä on kuitenkin äskettäin uhannut voivansa vetäytyä viljasopimuksesta, jos venäläisten vientituotteiden rajoituksia ei poisteta.
Toisaalta maiden suhteet ovat monimutkaiset. Syyrian sodassa Venäjä on tukenut presidentti Bashar al-Assadia Iranin kanssa, ja Turkki on sodan alusta asti tukenut näkyvästi kapinallisia ottaen jopa haltuunsa alueita Pohjois-Syyriassa.
Putin on kuitenkin viime aikoina yrittänyt tuoda Erdogania ja Assadia neuvottelupöytään, ja tällä viikolla Turkin puolustusministeri sekä maan korkein tiedusteluviranomainen vierailivat Moskovassa tapaamassa syyrialaisia ja iranilaisia kollegojaan.
0:59