Venäjä: Krimin sillan ilmatorjuntaa vakoiltu – tämä pidätyksistä tiedetään

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo pidättäneensä ukrainalaisia toimijoita Krimillä, kertoo Venäjän valtionmedia RIA Novosti uutistoimisto Reutersin mukaan.

FSB:n mukaan yksi pidätetyistä on myöntänyt kertoneensa Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmistä, jotka suojelevat Krimin siltaa. Ukraina ei ole kommentoinut väitteitä.

Krimillä tiedetään toimivan ukrainalaispartisaaneja, jotka raportoidusti esimerkiksi avustavat Ukrainan armeijaa ilmahyökkäysten tekemisessä. 

Ukrainalaispartisaanien on myös kerrottu hyökänneen venäläismiehittäjiä ja heidän kanssaan yhteistyötä tekeviä ukrainalaisia vastaan.

Ukraina on hyökännyt useita kertoja Krimin niemimaan ja Venäjän kansainvälisesti tunnustetun alueen yhdistävää Kertshinsalmen siltaa vastaan.

Ukrainan sotilastiedustelupalvelu HUR väitti huhtikuussa uskovansa, että se pystyy tekemään Krimin sillan toimintakyvyttömäksi kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Laajemmin HURin väitteistä voi lukea alla olevasta linkistä.

Krimin sillalla on ollut Venäjän suurhyökkäyksen aikana merkittävää sotilaallista arvoa, koska sen kautta on huollettu Venäjän Krimillä ja Etelä-Ukrainassa olevia joukkoja. 

Satelliittikuviin nojaten on tosin äskettäin väitetty, ettei sillalla ole enää samalla tavalla sotilaallista merkitystä, sillä armeijan liikenne sen kautta on romahtanut.

Sodassa yleisesti ottaen viime kuukausina alakynnessä ollut Ukraina on viime syksystä lähtien kiihdyttänyt ilmaiskujaan Krimille ja Venäjän Mustanmeren laivastoa vastaan. Kohteina ovat olleet sekä sotalaivat, lentotukikohdat että infrastruktuuri, kuten komentopaikat.

Kertshinsalmen silta oli tulessa lokakuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat