Putinin tuoliruletti on ansa – länttä viety "kuin pässiä narussa"

Titteleillä ei ole Venäjällä mitään väliä, tutkija arvioi.

Länsi on mennyt presidentti Vladimir Putinin informaatiovaikuttamisen ja hybridisodankäynnin ansaan, katsoo sotahistorioitsija Lasse Laaksonen.

Laaksosen mukaan länsimaisissa arvioissa ja medioissa on keskitytty pyörittelemään aivan liikaa vääriä asioita. Huutava esimerkki tästä on sen pohdinta, onko entinen puolustusministeri Sergei Shoigu nyt ylennetty vai alennettu. Shoigu siirtyy turvallisuusneuvoston sihteeriksi.

– Minusta Venäjä ja Putin vievät länttä vähän kuin pässiä narusta, Laaksonen toteaa.

Shoigun ylennyksellä tai alennuksella ei ole "mitään merkitystä", Laaksonen toteaa MTV Uutisille. Se on juuri sellaista Kremlin hämmennystä, jonka selvittämiseen Venäjä suokin lännen käyttävän aikaansa.

– Nimitysruletti on sodankäynnin muoto. Merkitystä on tehtävällä ja suhteella Putiniin ja niistä me emme tiedä. Putin voi antaa luotetulleen vaikka tirehtöörin tittelin. Se on semantiikkaa, Laaksonen sanoo.

– Täällä ei oikein tiedetä, mitä Venäjällä tapahtuu ja sillä on merkittävä vaikutus, hän jatkaa.

Tehtävät vaihtuvat – kopla pysyy

Länsimedioissa on kirjoitettu jopa Shoigun erottamisesta. Sittemmin on arvioitu, että siirto turvallisuusneuvostoon saattoi olla tai olla olematta osoittamus Putinin luottamuksesta. Laaksosen mukaan selvää on vain, että tehtävä on vaihtunut.

Jos Venäjän hallinnossa tapahtuu jotain, tulkitaan se lännessä herkästi Kremlin ongelmaksi. Mielellään sattumus vieläpä viestii Putinin vallan heikkoudesta tai päättymisestä. 

Laaksosen mielestä nyt on nähty ennen kaikkea se, että Putin pitää luottohenkilöistään kiinni. Se viestii Putinin sisäpiirin vahvuudesta. Halutaan näyttä, että meillä menee hyvin, joten vakiintuneita kasvoja ei tarvitse heittää täysin toisarvoisiin tehtäviin.

– Tehtäviä vaihdetaan, mutta siellä on se sama kopla edelleen, hän katsoo.

Venäjää ei ymmärretä

Laaksosen mukaan Shoigu-keskustelu on malliesimerkki lännen perisynnistä: Venäjää ei ymmärretä.

– Venäjää katsotaan läntisin silmälasein, Laaksonen sanoo.

Tästä seuraa kömmähdyksiä. Koska Venäjälläkin on puolustusministeri, ajatellaan sen tarkoittavan samaa kuin vastaavan tehtävän lännessä. 

– Tittelit eivät Venäjällä kerro mitään. Lännessä puolustusministerillä on tiukat raamit. Venäjällä puolustusministeri tekee, mitä Putin käskee, Laaksonen muistuttaa.

– Tehokkaan johtamisen kannalta pitää johtajia vaihtaa. Vain Putin tietää, mitä tehtävät sisältävät ja mikä on kunkin de fakto asema, hän jatkaa.

"Taas pasmat sekaisin"

Venäjä hyötyy, kun lännessä on "taas pasmat sekaisin". Laaksonen kaipaisi Venäjältä tulevien tapahtumien uutisointiin enemmän malttia ja analyysia. 

Hänen mukaansa liian usein saa lukea ja kuulla arvioita, joille ei ole vielä perusteita vallitsevassa tilanteessa.

– Tilanne näyttää aika huonolta. EU:ssa näkyy, että siinä on erilaisia kansallisvaltioita. Italialainen näkee eri tavalla kuin suomalainen ja espanjalainen erilailla kuin puolalainen, Laaksonen katsoo.

– Kreml ja Putinin hallinto näyttäytyvät sekavana. Lännen on vaikea ottaa mistään narusta kiinni, jotta tiedettäisiin, mikä on Venäjän seuraava liike, hän jatkaa.

Esimerkiksi Venäjän turvallisuusneuvoston ex-sihteerin Nikolai Patrushevin asemaa spekuloitiin kaikkiin mahdollisiin suuntiin ennen kuin lopulta selvisi, että hänet on nimitetty Putinin neuvonantajaksi.

Jälleen kerran titteli ei kerro yhtään mitään Patrushevin asemasta, Laaksonen sanoo.

– Emme tiedä oikein mitään muuta kuin sen, että hän on neuvonantaja.

Putinin järjestämä vaalien jälkeinen tuolileikki on suunnattu myös kotimaiselle yleisölle. Venäläisille leikitään vähän länsimaista demokratiaa, kun keskeisissä tehtävissä olevia henkilöitä vaihdetaan, Laaksonen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat