MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.
AFP / Lehtikuva
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:
|
5.19 Keskiviikon seuranta artikkeli päätetään tältä osaa
Lue torstain käänteistä: MTV seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainassa
23.46: Hersonissa valtavia räjähdyksiä, kertoo venäläismedia
Venäläisen uutistoimisto Rian mukaan Hersonin keskustassa on kuultu sarja voimakkaita räjähdyksiä. Venäläisjoukot ottivat ukrainalaiskaupungin haltuunsa aiemmin. Kaupungissa olevan Rian kirjeenvaihtajan mukaan kyse olisi lähelle kaupungin tv-asemaa ammutuista raketeista.
Twitterissä levisi iskun jälkeen videoita, joiden mukaan Venäjän tv-kanavat olisivat pimentyneet iskun jälkeen.
22.26: USA: Venäjä teki energiavarantonsa katkaisusta odotetun aseen
Yhdysvaltojen mukaan Venäjän Gazpromin päätös katkaista kaasutoimitus Bulgariaan ja Puolaan oli odotettu liike.
– Energiavarantojen ottaminen aseeksi, se oli ennakoitavissa, valitettavasti, Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kommentoi.
22.02: Puola ryhtyy oikeudellisiin toimiin Gazpromia vastaan
Puola aikoo ryhtyä "asianmukaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin" venäläistä kaasuyhtiö Gazpromia vastaan, sanoo maan presidentti Andrzej Duda.
Asiasta uutisoi BBC.
Presidentin mukaan yhtiöltä tullaan vaatimaan "asianmukaisia korvauksia" sopimusrikkomuksen vuoksi.
Gazprom keskeytti kaasun tuonnin Puolaan ja Bulgariaan, kun ne eivät suostuneet maksamaan laskujaan ruplissa.
21.45: CNN: Venäjän armeija iski sairaalaan Severodonetskissa
Venäjän armeijan isku Itä-Ukrainan Severodonetskissa sijaitsevaan sairaalaan on aiheuttanut merkittävää vahinkoa, kertoo uutiskanava CNN. CNN on vahvistanut Luhanskin alueviranomaisten kuvaaman videon.
Video näyttää aluksi kuvaa sairaalan portaikon rikkoutuneista ikkunoista. Ylemmissä kerroksissa näkyy lisää tuhoa, muun muassa saranoiltaan irronnut ja tuhoutunut ovi. Osassa sairaalahuoneista on kaatunut seiniä ja ulkoseinissä on myös valtaisia reikiä.
Luhanskin armeijan päällikön Serhiy Haydayn mukaan iskussa kuoli yksi nainen. CNN ei ole voinut vahvistaa kuolinuutista.
– Venäläiset tiesivät, että sairaala oli käytössä ja siellä oli potilaita hoidettavana erinäisten vaivojen takia. Sekään ei pysäyttänyt "örkkejä", jotka halusivat tappaa haavoittuneetkin sekä lääkärit, jotka yrittivät pelastaa heitä, Hayday sanoo.
Haydayn mukaan koko Luhanskin alueella oli jäljellä kaksi toimivaa sairaalaa, joista toinen juuri edellä mainittu Severodonetskin laitos. Sitä yritetään pitää toiminnassa vaurioista huolimatta. Toinen toimiva sairaala alueella on Lysytshanskissa.
21.38: Ukrainan puolustusministeri varoittaa "valtavasta tuhosta" tulevina viikkoina
Ukrainalla on edessään "erittäin vaikeita viikkoja", sanoo maan puolustusministeri Oleksiy Reznikov. Hän varoitti edessä olevasta valtavasta tuhosta Venäjän jatkaessa hyökkäystä Ukrainan itäisissä osissa. Puolustusministeri sanoo, että Venäjä on kerännyt joukkoja suurta hyökkäystä varten Itä-Ukrainassa.
20.17: Mariupolissa loukussa oleva sotilas vetoaa videolla haavoittuneiden pelastamiseksi
Ukrainan Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella on yli 600 haavoittunutta ilman lääkkeitä tai mahdollisuutta kunnolliseen hoitoon, sanoo Ukrainan laivaston 36. merijalkaväkiprikaatin komentaja Serhii Volyna julkaisemassaan Facebook-videossa.
Haavoittuneissa on niin sotilaita kuin siviilejä.
Volynan mukaan paikalta ovat loppuneet lääkkeet, eivätkä olosuhteet ole riittävät haavoittuneiden hoitoon. Hän lisää, että alueella on satoja siviilejä, myös lapsia, jotka joutuvat elämään saastaisissa oloissa.
Volynan mukaan ihmisiltä loppuvat pian ruoka ja juoma.
Merijalkaväkiprikaatin komentaja vetoaa ihmisten pelastamiseksi. Hän viittaa toisen maailmansodan aikaiseen Dunkerquen evakuointiin ja toivoo vastaavaa evakuointia Mariupoliin.
Venäjä on piirittänyt Mariupolia jo viikkokausia ja jatkanut ilmaiskuja myös tänään. Iskuissa käytetään pääosin vapaasti putoavia pommeja, joita ei voi ohjata. Tämä lisää riskiä siviiliuhrien määrän kasvamisesta, Britannian puolustusministeriö totesi aiemmin tänään tilannekatsauksessaan.
19.15: Pärjäisikö Suomi ilman Venäjän kaasua? "Harmaita hiuksia tulee, mutta uskoisin, että selvitään"
Venäjän ilmoitus maakaasutoimitusten lopettamisesta Puolaan ja Bulgariaan on herättänyt tänään suuttumusta ja levottomuutta Euroopassa. Suomalaisasiantuntija uskoo MTV Uutisten haastattelussa, että vaikka Venäjä katkaisisi toimitukset myös Suomeen, Suomessa selvittäisiin.
Lue lisää: Pärjäisikö Suomi ilman Venäjän kaasua? "Harmaita hiuksia tulee, mutta uskoisin, että selvitään"
18.51: Ukrainalla edelleen ilmaherruus valtaosassa maata
Ukraina hallitsee edelleen valtaosaa ilmatilastaan, koska Venäjä ei ole onnistunut tuhoamaan maan ilmavoimia ja tukahduttamaan Ukrainan ilmatorjuntaa, kertoi Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan Twitterissä.
Venäjän ilmavoimat keskittyvät toiminnassaan Ukrainan etelä- ja itäosaan ja tukevat Venäjän maajoukkoja. Sen sijaan Ukrainan pohjois- ja länsiosassa Venäjän ilmavoimilla on rajoitetut mahdollisuudet toimia.
Venäjä jatkaa iskujaan sotilas- ja logistiikkakohteisiin ympäri Ukrainaa, katsauksessa sanotaan.
Viikkokausia piiritettynä olleessa Mariupolin satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa Venäjä on jatkanut ilmaiskuja. Niissä käytetään pääosin vapaasti putoavia pommeja, joita ei voi ohjata. Tämä lisää riskiä siviiliuhrien määrän kasvamisesta, ministeriö toteaa.
18.33: HS: Hallitus aikoo tukea Ukrainaa takavarikoiduilla bitcoineilla
Hallitus aikoo Helsingin Sanomien tietojen mukaan tukea Ukrainaa Tullin takavarikoimilla bitcoineilla. Kyse on mahdollisesti erittäin suuresta lisäavusta Ukrainalle.
Takavarikoitujen bitcoinien arvo on nykykurssilla noin 73 miljoonaa euroa. HS kertoo, että Ukrainalle lahjoitettavan summan koko on auki, mutta poliittinen linjaus bitcoinien käyttämisestä on tehty.
Lue lisää: HS: Hallitus aikoo tukea Ukrainaa takavarikoiduilla bitcoineilla
18.01: Venäjä karkottaa norjalaisia ja japanilaisia diplomaatteja
Venäjä karkottaa kolme norjalaista ja kahdeksan japanilaista diplomaattia vastatoimena sille, että maat karkottivat aiemmin saman verran venäläisiä diplomaatteja.
Venäjän ulkoministeriö sanoo tiedotteessa Norjan epäystävällisen linjan aiheuttaneen vakavaa vahinkoa maiden välisille suhteille.
Japania Venäjä syyttää "avoimen vihamielisestä venäjänvastaisuudesta". Japani ilmoitti aiemmin lopettavansa venäläisen kivihiilen tuonnin.
17.42: Ministeri Tuppurainen HS:lle: Suomi ei maksa venäläiskaasusta ruplilla
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo HS:lle, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.
– Olemme tehneet hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen, että Suomi ei suostu ruplamaksuihin. Päätös on tehty jo huhtikuun alussa, Tuppurainen sanoo.
17.22: Saksan hallitus pudotti talousennustettaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi
Saksan hallitus on leikannut ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta. Talousministeriön mukaan maan talouden arvioidaan nyt kasvavan 2,2 prosenttia, kun tammikuussa ennuste oli 3,6 prosenttia.
Syynä ennusteen reivaamiseen alaspäin on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on nostanut energian hintoja voimakkaasti. Seurauksena on ollut inflaation kiihtyminen korkeimmilleen sitten Länsi- ja Itä-Saksan yhdistymisen vuonna 1990.
17.19: Valko-Venäjä ottamassa kuolemanrangaistuksen käyttöön terroristeille
Valko-Venäjän parlamentin alahuone on päättänyt, että terrorismin yrityksestä voitaisiin jatkossa rangaista kuolemanrangaistuksella.
Asiasta kertoo Guardian-lehti.
Rikoslain uudistus vaatii vielä parlamentin ylähuoneen ja maan johtajan Aljaksandr Lukashenkan tuen, ennen kuin laki tulee voimaan.
Lakiuudistuksen taustalla on aktivistien yritys sabotoida rautatieverkostoa, jotta venäläisten sotajoukkojen kuljettaminen Ukrainaan vaikeutuisi.
16.46: Putin: Länsi työntänyt Ukrainan konfliktiin Venäjää vastaan ja haluaa pilkkoa Venäjän palasiksi
Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistanut uhkauksensa, että Venäjä vastaa kaikille maille, jotka yrittävät puuttua Ukrainan tilanteeseen. Putin kertoi Pietarissa paikallisille lainsäätäjille järjestetyssä tilaisuudessa, että länsimaat haluavat pilkkoa Venäjän pieniksi palasiksi. Putin syytti myös länttä Ukrainan työntämisestä konfliktiin Venäjää vastaan.
16.15: Komission puheenjohtaja: Kaasutoimitusten maksaminen ruplilla voi rikkoa pakotteita
Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Venäjältä tulevien kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.
Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina.
Venäjä on vaatinut kaasutoimitusten maksuja ruplissa. EU:n von der Leyen sanoo, että vaatimus on täysin yksipuolinen eikä yhtiöiden tulisi taipua Venäjän käskyihin.
16.02: EU-komissio esittää tuontitullien poistamista kaikilta Ukrainasta tulevilta tuotteilta
EU-komissio esittää tuontitullien poistamista kaikilta Ukrainasta tulevilta tuotteilta vuoden ajaksi.
Esityksen tarkoituksena on tehostaa Ukrainan vientiä EU:hun, komissio kertoo. Tullien poisto helpottaisi komission mukaan ukrainalaisten tuottajien ja viejien vaikeaa tilannetta, joka johtuu Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä.
Komission esitys on vielä hyväksyttävä EU-parlamentissa ja EU:n neuvostossa.
15.53: Venäjä käyttää Transnistrian aluetta jatkaakseen Ukrainaan tai muualle Moldovaan
Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar syyttää Venäjää Moldovaan kuuluvan Transnistrian alueen käyttämisestä joukkojen siirtämiseen joko Ukrainaan tai muualle Moldovan alueelle.
Venäläisjoukot ovat viime päivinä kohdistaneet hyökkäyksiään juuri Transnistriaan, joka on Moldovan venäläisin ja venäläismielisin alue.
AFP / Lehtikuva
15.49: Ministeri: Venäjä ei lopeta kaasun tuontia Saksaan
Venäjä ei ole lopettamassa kaasuntuontia Saksaan, Saksan valtionvarainministeri Christian Lindner kertoi. Venäläisyhtiö Gazprom oli aiemmin keskeyttänyt kaasun viennin Bulgariaan ja Puolaan, perusteena se, etteivät maat suostuneet maksamaan kaasusta ruplilla.
14.43: Venäjä kielsi lähes kolmeltasadalta brittiparlamentaarikolta maahantulon
Venäjä kieltää maahantulon yhteensä 287 Britannian alahuoneen jäseneltä, kertoi maan ulkoministeriö keskiviikkona. Kyseessä on vastatoimi sille, että 386 Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, jäsentä pantiin pakotelistalle, ulkoministeriö perusteli.
Britannian alahuoneessa on yhteensä 650 jäsentä.
Venäjä on jo aikaisemmin pannut mustalle listalleen muun muassa Britannian pääministerin Boris Johnsonin, ulkoministeri Liz Trussin, varapääministeri Dominic Raabin ja puolustusministeri Ben Wallacen.
Venäjä aikoo niin ikään vetäytyä YK:n alaisen Maailman matkailujärjestö UNWTO:n toiminnasta. Matkailujärjestö aloitti keskiviikkona Madridissa Espanjassa istunnon, jonka tarkoituksena on päättää siitä, erotetaanko Venäjää toistaiseksi järjestöstä.
Matkailujärjestö ei ole koskaan aikaisemmin äänestänyt jäsenmaan erottamisesta. Järjestön mukaan äänestys pidetään, vaikka Venäjä ilmoitti vetäytymisestään.
– Kantamme on selvä. Tuemme turismia, rauhaa ja maailmanlaajuista ihmisoikeuksien kunnioittamista. Vain sellaiset maat, jotka tukevat näitä periaatteita, voivat kuulua järjestöön, UNWTO:n pääsihteeri Zurab Pololikashvili kirjoitti Twitterissä.
Matkailujärjestö on jo aikaisemmin varoittanut, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa hidastaa matkailun muutenkin takkuista toipumista koronapandemiasta.
14.40: Bloomberg: Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa on maksanut Venäjälle ruplilla
Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa on maksanut Venäjälle kaasusta ruplilla, kertoo yhdysvaltalainen mediayhtiö Bloomberg. Se ei kuitenkaan nimeä ostajia.
Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kertoi tänään lopettaneensa kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska maat eivät käyttäneet ruplaa maksuvälineenä.
EU:n asetettua pakotteita Venäjää vastaan Moskova vaati, että sille maksetaan kaasulähetykset ruplissa 1. tätä kuuta alkavista lähetyksistä. EU:n mukaan ruplilla maksaminen kuitenkin sotisi pakotepäätöksiä vastaan.
Gazpromia lähellä olevien lähteiden mukaan kymmenen eurooppalaista ostajaa on tähän mennessä avannut tilit ruplilla maksamista varten Venäjän maksuvaatimusten täyttämiseksi, kertoo Bloomberg.
Venäjä toimittaa kaasua putkia pitkin kaikkiaan 23 Euroopan maahan.
14.23: Nokian Renkaat varoittaa liikevoittonsa laskevan merkittävästi Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi
Nokian Renkaat odottaa liikevaihtonsa ja liikevoittonsa laskevan merkittävästi tänä vuonna viime vuoteen verrattuna Ukrainan sodan ja pakotteiden vuoksi.
Yhtiöllä on suuri tehdas Venäjällä, ja pakotteet vaikuttavat kykyyn valmistaa renkaita sekä myydä niitä Venäjällä ja Keski-Euroopassa.
Pakotteet eivät vielä ehtineet vaikuttaa täydellä voimallaan Nokian Renkaiden alkuvuoden tulokseen. Yhtiön liikevoitto kohosi tammi-maaliskuussa 59 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 44 miljoonasta eurosta.
14.03: Venäjä kiistää käyttävänsä kaasua kiristämiseen
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää Reutersin mukaan syytökset siitä, että Moskova käyttäisi kaasutoimituksia ulkomaille kiristysvälineenä. Energiajätti Gazprom lopetti kaasun viennin Puolaan ja Bulgariaan.
Muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on arvioinut päätöksen olevan ”jälleen yksi” Venäjän yritys käyttää hyväksi kaasua kiristyksen välineenä.
Peskovin mukaan Venäjä on luotettava energiantoimittaja eikä se osallistu kiristykseen.
Hän kieltäytyi kertomasta sitä, miten moni maa on suostunut maksamaan kaasunsa ruplilla Vladimir Putinin aiemmin antaman määräyksen mukaisesti.
13.41: Bulgarian pääministeri pitää Venäjän päätöstä kaasuhanojen sulkemisesta kiristyksenä
Bulgarian pääministeri Kiril Petkov kutsuu Venäjän päätöstä sulkea kaasuhanat kiristykseksi. Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kertoi tänään lopettaneensa kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska maat eivät maksaneet kaasusta ruplilla.
Pääministeri Petkov pitää Gazpromin toimintaa törkeänä sopimusloukkauksena ja sanoo, ettei hyväksy tämänkaltaista kiristystä. Petkovin mukaan Bulgaria oli valmistautunut tällaiseen tilanteeseen ja tehnyt suunnitelman toimitusten jatkamiseksi vaihtoehtoisista lähteistä.
Myös Puolan valtiollinen maakaasuyhtiö PGNiG on syyttänyt Venäjää sopimusrikkomuksesta.
12.41: Ukraina sanoo Venäjän vallanneen useita kyliä
Ukrainan mukaan Venäjän joukot ovat tunkeutuneet syvemmälle maan itäosaan ja ottaneet haltuunsa useita kyliä. Venäjä pyrkii saamaan hallintaansa Donbassin alueen Itä-Ukrainassa.
Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on työntänyt Ukrainan joukkoja pois kahdesta kylästä Harkovan alueen eteläosassa sekä saanut haltuunsa taajaman Donetskissa ja toisen Luhanskissa.
Puolustusministeriö myös varoitti Venäjän joukkojen jatkavan hyökkäystään Sjevjerodonetskin eteläpuolella.
12.40: Kaksi kuukautta siinä meni, mutta nyt Venäjä hyökkää "järkevämmin", arvioi amerikkalainen ajatushautomo
Venäjän viimeaikojen hyökkäyksistä yhteenveto on se, että maan armeija on kahden kuukauden jälkeen alkanut vihdoin hyökätä Ukrainassa "järkevämmin", kirjoittaa yhdysvaltalainen sotaa analysoiva ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
– Venäläisjoukot ovat ottaneet käyttöön järkevämmän toimintamallin Itä-Ukrainan liikkeissään. Näin ainakin Iziumin ja Rubizhnen välisellä linjalla, toteaa ISW.
Ajatushautomon mukaan Venäjän joukot etenevät useilla suurin piirtein samansuuntaisilla teille, jotka ovat riittävän lähellä toisiaan, että eri yksiköt pystyvät tarpeen tullen tukemaan toisiaan.
Lue myös: Ukrainan taivas on yhä pääosin maan ilmavoimien hallussa, Britannia arvioi: "Venäjä on epäonnistunut ilmavoimien tuhoamisessa"
Tässä on suuri ero Venäjän asevoimien ensiviikkojen hyökkäyksiin, joilta puuttui sekä painopiste että tarvittava paikallinen ylivoima.
11.47: Venäjän Belgorodin räjähdykset "karmaa" ja kosto, sanoo Ukrainan presidentin neuvonantaja
Venäjän Belgorodissa tapahtuneet räjähdykset asevarikolla ja polttoainevaraston palo ovat "karmaa" ja kosto Venäjän hyökkäyksestä, toteaa Ukrainan presidentin neuvonantaja Reutersin mukaan.
Presidentin neuvonantaja ei kuitenkaan sanonut, että Ukraina olisi ollut räjähdysten ja tulipalojen takana.
10.51 Duuman puhemies: Kaasu tulisi katkaista kaikilta "epäystävällisiltä mailta"
Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman puhemies Vyacheslav Volodin sanoo, että Venäjän tulisi sulkea kaasuhanat kaikilta ”epäystävällisiltä mailta”.
Venäjä on määrittänyt epäystävällisiä maita sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan, ja länsimaat asettivat pakotteita Venäjälle.
Kyseisiin maihin kuuluu koko EU, siis myös Suomi, ja esimerkiksi Yhdysvallat.
Volodin kommentoi asiaa Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan ja sanoi, että kaasun katkaisu Bulgarialta ja Puolalta oli oikea ratkaisu.
Tänään noin kello 9 Suomen aikaa venäläinen kaasujätti Gazprom ilmoitti keskeyttäneensä toimitukset Puolaan ja Unkariin.
10.48: Puola vahvisti Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset
Puolan valtiollinen maakaasuyhtiö kertoo Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset maahan Jamal-kaasuputken kautta.
Venäjä uhkasi jo aikaisemmin lopettaa kaasutoimitukset sekä Puolaan että Bulgariaan, jos maat eivät maksa kaasusta ruplilla.
Puola on aikaisemmin vakuuttanut, että sillä on riittävästi kaasua varastossa, eikä Venäjän kaasutoimitusten lakkauttaminen jätä asiakkaita ilman kaasua.
10.41: Venäjä väittää hyökänneensä USA:n ja Euroopan valtioiden asetoimituksia vastaan
Venäjä väittää yön aikana tuhonneensa 59 sotilaskohdetta, sanoo maan puolustusministeriö valtiomedia TASSin mukaan.
Venäjä sanoo myös iskeneensä Kalibr-ohjuksin asevarikolle Zaporizhzhian alueelle. Venäjän väitteiden mukaan asevarastossa oli Yhdysvaltain ja Euroopan valtioiden Ukrainalle toimittamia aseita.
10.14: Ukrainan taivas on yhä pääosin maan ilmavoimien hallussa, Britannia arvioi: "Venäjä on epäonnistunut ilmavoimien tuhoamisessa"
Yksi Venäjän hyökkäyksen ensipäivien kirkkaista tavoitteista oli tuhota Ukrainan ilma-ase. Näin myös uskottiin tapahtuvan. Toisin on kuitenkin käynyt.
Sotaa on käyty yli kaksi kuukautta ja Ukrainalla on yhä hallussaan suurin osa ilmatilasta, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.
– Venäjä on epäonnistunut Ukrainan ilmavoimien tehokkaassa tuhoamisessa, eikä se ole myöskään pystynyt lamaannuttamaan Ukrainan ilmapuolustusta, puolustusministeriö toteaa.
Ukraina on aiheuttanut merkittävää harmia venäläisjoukoille paitsi runsaasti julkisuutta saaneilla lennokeillaan, niin myös hävittäjillään.
Lue aiheesta lisää täältä.
10.12: Yksi kartta näyttää, minne Kreml haluaa Itä-Ukrainassa jättimotin rakentaa: "Venäjä etenee hitaasti, mutta tasaisesti"
Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi, että Venäjän armeijan ajatuksena on todennäköisesti piirittää ukrainalaisasemat maan itäosassa.
Tiistaina puolestaan Ukrainan presidentin avustaja Alexei Arestovych totesi televisiohaastattelussa, että "Venäjän joukot ovat aloittaneet hyökkäyksen kaikissa suunnissa".
Erityistä huomioita eri arvioissa on kohdistettu Iziumin ja Donetskin kaupunkien väliselle alueelle. Izium on Ukrainan hallussa, kun taas Donetsk venäläisjoukkojen.
Jos Donetskin ja Iziumin välille vetää kartalla suoran viivan, niin sen itäisellä puolella on merkittävä määrä ukrainalaisjoukkojen asemia ja huomattava määrä maata. Pohjoisessa, lännessä ja etelässä noita joukkoja vastassa on Venäjän armeija.
Sotilaallisesti katsottuna kyse on niin sanotusta rintamalinjan pullistumasta, jonka puolustaminen imee rintamalinjan pituudesta johtuen suhteettomasti joukkoja ja on samaan aikaan myös kovin houkutteleva kohde piirittämiselle.
Lue aiheesta lisää täältä.
10.06: UPI:n Aaltola: "Ydinaseiden väläyttely ei tarkoita, että kolmas maailmansota olisi alkamassa"
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti maanantaina uutistoimisto Interfaxin haastattelussa, että kolmannen maailmansodan uhka on todellinen. Venäjä on myös useasti muistuttanut ydinasekapasiteetistaan. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan uhittelut ja muistuttelut liittyvät Venäjän tarpeeseen näyttää Lännelle olevansa yhä vahva.
Uutisaamussa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjän on suuren haasteen kourissa nyt, kun sota Ukrainassa ei ole sujunut odotusarvojen mukaan. Tämän takia Venäjän on pyrittävä suurilla puheillaan esimerkiksi ydinaseista pitämään yllä ajatusta siitä, että se on yhä "lännen todellinen haastaja".
– Väläytetään sitä, että Venäjän voimat eivät ole siinä konventionaalisessa sodassa Ukrainassa, vaan sillä on tällainen strateginen arsenaali, Venäjän mittava ydinasekapasiteetti. Sitä väläytellään, mutta ei se tarkoita sitä, että kolmas maailmansota olisi alkamassa tai ydinasetta ajateltaisiin käytettävän.
Lue aiheesta lisää täältä.
10:48Ukrainan yhteydessä puhutaan jo ydinaseista ja maailmansodasta – mitä tästä pitäisi ajatella?
10.05: Bidenin ulkopoliittisella arvosanalla ei voi kehuskella, mutta aseiden lähettäminen Ukrainaan saa tukea
Yhdysvaltojen aseellinen tuki Ukrainalle on vankistunut ja poikinut nootin Moskovasta. Kansalaiset pitävät aseiden lähettämistä, Venäjän pakotteita ja kansainvälisiä liittoumia oikeana polkuna.
73 prosenttia amerikkalaisista ilmoittaa kannattavansa Ukrainan aseellista tukemista. Asia käy ilmi Reutersin Ipsos-laitoksella teettämästä kyselystä. Luku on korkeampi kuin aiemmissa kyselyissä.
Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin toiminta Ukrainan-sodan aikana saa kiitosta 46 prosentilta kansalaisista. Demokraattien äänestäjistä 70 prosenttia ja republikaanien äänestäjistä 24 prosenttia kertoo Bidenin onnistuneen tähän saakka.
– Olen hyvin iloinen taloudellisesta ja sotilaallisesta tuesta Ukrainalle, sekä myös siitä, että Biden pyrkii kokoamaan Euroopan liittolaiset yhteen. Esimerkiksi lentokieltoalueen asettamisen suhteen olen tietoinen siitä, että se on varmasti monimutkaisempi asia kuin ymmärrän, kommentoi newyorkilainen Charly Jaffe.
Lue aiheesta lisää täältä.
2:05Yhdysvallat lähettää aseita Ukrainaan, Moskova nootin Washingtoniin.
8.10: Kuvernööri: Belgoradissa palaa ammusvarasto
Ukrainan rajan lähellä sijaitsevassa Venäjän Belgorodissa palaa ammusvarasto, kertoo alueen kuvernööri Vyacheslav Gladkov Telegramissa CNN:n mukaan.
– Alustavien tietojen perusteella ammusvarikko on tulessa Staraya Nelidovkan kylän lähellä. Asuinrakennukset eivät ole kärsineet vahinkoja, eikä siviilejä kuollut, Gladkov kirjoitti.
Staraya Nelidovka on noin 16 kilometrin päässä Ukrainan rajalta ja saman verran Belgorodin kaupungista etelään.
6.35: Venäjän Belgorodissa kuultu räjähdyksiä, sanoo alueen kuvernööri
Lähellä Ukrainan pohjoisrajaa sijaitsevassa venäläiskaupunki Belgorodissa on kuultu räjähdyksiä, kertoo BBC alueen viranomaisten mukaan.
Alueen kuvernööri Vjatšeslav Gladkov kertoo viestipalvelu Telegramissa heränneensä aamuyöllä räjähdyksen ääneen.
Myöhemmin kuvernööri ilmoitti, että ammusvarasto maaseutukylässä on tulessa, mutta siviiliuhreja ei ole tullut.
5.33: Venäjän mukaan se on ottanut haltuunsa Hersonin alueen
Venäjä väittää ottaneensa haltuun Hersonin alueen Ukrainassa, kertoo BBC Venäjän valtiollisen median Interfaxin mukaan. Hersonin kaupunki sijaitsee Etelä-Ukrainassa.
Venäjän mukaan se on onnistunut saamaan haltuunsa myös osia Harkovasta, Mykolaivista ja Zaporizhzhiasta.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoi kansalle osoitetussa viestissä tiistai-iltana, että venäläiset yrittivät lujittaa voittojaan valloittamallaan alueella.
5.18: Zelenskyi: Venäjä yrittää näyttää Moldovalle mitä tapahtuu, jos se tukee Ukrainaa
Venäjä pyrkii horjuttamaan lähialuetta sotilastoimillaan Moldovassa Transnistrian separatistialueella, arvioi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi CNN:n ja Guardianin mukaan.
Zelenskyin mukaan Venäjä uhkailee Moldovaa ja Transnistrian tapahtumilla pyritään näyttämään Moldovalle miten käy, jos maa tukee naapurimaataan Ukrainaa.
Venäjä-mielisten separatistien alueella Transnistriassa tapahtui maanantaina räjähdysten sarja. Kohteena oli muun muassa Transnistrian "turvallisuusministeriö".
Ukraina syytti tiistaina Venäjää siitä, että se yrittää luoda rauhattomuutta Transnistriassa. Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta ja sillä on alueella myös joukkoja.